2019. november 2.

Sienna Cole - A köd után

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"San Francisco monoton hétköznapjai felbolydulnak, amikor egy fiatal nő megcsonkított holttestére bukkannak a Csendes-óceán partján. Az első halottat hamarosan még több követi, és Mike Marshall nyomozó számára világossá válik, hogy egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a város környékén. Amikor azonban belekezd az ügy felderítésébe, még sejtelme sincs arról, hogy kivel vagy mivel áll szemben. A gyilkos több lépéssel jár a nyomozócsapat előtt, és tökéletesen eltűntet maga után minden bizonyítékot.
Amikor az FBI profilozója, Wade Nelson különleges ügynök is bekapcsolódik a nyomozásba, váratlan és megdöbbentő fordulatok következnek be: kiderül, hogy a gyilkosságok térben és időben is jóval messzebbre nyúlnak a vártnál.Talán mindeddig téves úton jártak? Talán nem is a megfelelő gyilkost követték? Vajon a hosszadalmas kihallgatások során már találkoztak a valódi tettessel, majd tovább üldözték a „Ködember” névre keresztelt fantomot? 
Egy sokrétű és minden ízében kegyetlen játszma veszi kezdetét, ami tíz évvel ezelőtt kezdődött egy véletlen találkozással. Mike Marshall ismét szembesül azzal, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a gonoszt ott kell keresnie, ahol a legkevésbé számít rá.

Sienna Cole a Lefelé a folyón című pszichológiai dráma és az iskolai erőszak témáját körüljáró Elmejáték után egy újabb lélekfacsaró és sokkoló rejtély megfejtésére invitálja az olvasót." 

Sienna Cole mindig meg tud lepni. Tudtam, hogy egy érzelmi hullámvasútra vállalkozom, amikor a kezembe vettem A köd után címet viselő legújabb regényét, de nem gondoltam volna, hogy ennyire megrázó, elgondolkodtató és lebilincselő lesz. De ez így történt: miután elkezdtem, nem volt megállás. Egyszerűen a könyv nem hagyta, hogy akár egy pillanatra is levegyem a tekintetemet a betűkről, mert féltem, hogy időközben megoldódik a rejtély. Nélkülem. Azt viszont nem hagyhattam!
Az írónő nem teketóriázott, rögtön már a prológusban elénk tárja a regény kulcsmomentumát, ami az olvasásakor bár empátiát ébreszt bennünk, sokáig nem tudjuk meghatározni a szerepét a történetben. Az állatkertben dolgozó Linda Cravent este hazamenve megerőszakolja egy idegen férfi, és nem marad más utána, csak a sötétség. 
Erőteljes kezdése egy monumentális alkotásnak.
A tényleges történet azonban ezután majdnem egy évtizeddel játszódik. Az Elmejátékból ismert Mike Marshall áll a középpontjában, a San Franciscó-i rendőrség egyik kiemelkedő alkalmazottja. Egy fiatal lány megcsonkított holttestére találtak, Mike pedig megkapja az ügyet, hogy járjon a végére, mégis ki bánik így egy nővel, és milyen indíttatásból fosztotta meg a holttestet női jellegétől. Rövid időn belül két hasonló gyilkosság kerül a rendőrség elé. Vajon sorozatgyilkosról van szó? 
Mike-nak azonban nem egyedül kell a rejtély végére járnia, hanem az FBI is besegít az indíték feltárásában Wade Nelson személyében. Kettejük közti dominancia párbaj színesebbé tette a regényt, ám hamar rá kell döbbenniük, hogy együttes erővel gyorsabban a rács mögé zárhatják az elkövetőt, mint külön utakon. 

"Az élete során mindenki fel tud mutatni legalább egy olyan embert, aki végzetes,sorsfordító hatás gyakorol rá.Valakit, aki miatt letérünk az addig biztosnak hit ösvényről…"

Nem kell sokáig várni, a Ködember - ahogyan a köztudatba beírta magát - felveszi a kapcsolatot az emberekkel: helyesírási hibákkal teli, provokatív levelet ír, ezzel kiindulópontot adva vagy éppen  félrevezetve a rendőrséget. 
Ugyanakkor a regény folyamán feltárul előttünk a múlt, egy bizonyos denveri lány, Marion Brooks eltűnéséről, akit a családja mintapolgárként jelenít meg a hatóság és mielőttünk, olvasók előtt is. Évfolyamelsőként végzett, kriminálpszichológiára szakosodott hallgató volt, aki a mesterképzést levelezőn végezte miközben börtönpszichológusként dolgozott távol az otthonától. Mi vezet arra egy fiatal lányt, hogy négy órákat ingázzon egy állás kedvéért? A világunkra vall, hogy a jó emberekkel történnek a rossz dolgok. Marion Brookst hivatalosan is halottnak nyilvánították. 
Imádtam minden sorát ennek a regénynek, ezek után még megtisztelőbb a borítón olvasni a soraimat. Felejthetetlen élményt nyújtott, félrevezetett és meghökkentett, de nem bírtam egyszerűen letenni. Különleges, borzongató atmoszférája van, ami így október végéhez közeledve éppen aktuálisnak is mondható. Eleven, valóságos történet, ami akár ma vagy holnap is megtörténhetne. 
Ám Sienna Cole zsenialitása abban rejlik, hogy nemcsak egy fordulatos krimivel ajándékozza meg az olvasóit, hanem a felvetet kérdéseket, tabutémákat, amelyekre választ is ad. Rendkívül széleskörű ismeretet ad át a pszichopátiáról és az ezzel diagnosztizált beteg lelki világáról. Ezek az emberek sokszor átlagosnak adják ki magukat, beleolvadnak a hétköznapokba, a legveszélyesebb ragadozók mindközül. 
Olvastam már igazán ütős regényeket, de azt hiszem, mindegyiket maga alá lökte A köd után. Hatalmas kedvencet avattam, az év egyik legjobbját! Az írónő nem finomkodik, őszintén a valóságot tárja elénk, ám mindezt egyedien, művészien megfogalmazva. 
Mindenkinek ajánlom, kivétel nélkül, hiszen ez egy olyan regény, amivel mindenkinek találkoznia kell közelebbről! 

"A bűbájos maszk mögött egy megveszekedett szörnyeteg lakik."

Borító:
Sötét, borongós hangulatot áraszt magából. Nagyban egy férfi jelenik meg előttünk, akivel akár az utcán is összefuthatnánk. Ki lenne ő, a gyilkos? Lent egy nő sétál elhagyatott területen, egyedül, ez pedig rögtön a prológus történéseire utal. Piros. A vér színe. A veszély jele. A borítóról áradó atmoszféra már rögtön elárulja: itt valami rendkívüli rejtőzik. Hátborzongató, de elképesztő műalkotás. 

Összességében:
Sienna Cole mindig levesz a lábamról. Regényeiben tabukat, nehezen emészthető témákat szólaltat meg, és ezeknek izgalmas krimi témájában ad hangot.  A köd után egy lélekjelenlétet igénylő, dinamikus történet. Nem unatkozhatunk az olvasása közben, egészen magával ragad, összetör és átjárja a lényedet. Míg olvasod, veled van, formál és tükröt tart eléd. Imádtam minden betűjét! Eleinte félrevezet, megkavar, teljesen a nyomozás részévé válsz. Egy rendkívüli elme mesterműve ez a regény!
Nehéz szavakba önteni azt, amit érzek, hiszen még mindig a hatása alatt állok. Felejthetetlen olvasmány, igazi mestermunka!

Oldalszám: 380
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Mike Marshall, Wade Nelson
Kedvenc idézeteim: 

"A holnap bizonyossága egy szempillantás alatt elenyészett, már csak a most rémisztő valósága volt jelen."


*

"A sötétség, az enyészet, a könyörtelen hidegség, ami mindenki mást halálra rémítene, számára ismerősnek és otthonosnak számított."


*

"Az élet legtöbbször nem jelzi előre a nagy fordulópontokat. Hirtelen jönnek, mint az elsöprő erejű detonáció, és magukkal sodornak mindent, ami addig biztos volt."



11 megjegyzés:

  1. Jajj, eddig is nagyon vágytam már arra, hogy elolvassam, de az értékelésed után még joban. Sienna Cole nagyon tehetséges és olyan jó látni a fejlődését! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan! Kíváncsi vagyok, mit fogsz szólni hozzá. <3

      Törlés
  2. Nekem is otthon várakozik ez a könyv, de ezt q bejegyzést olvasva hamarosan sorra kell kerítenem 😊 krimisebb könyvei a gyengéim lettek 😊

    VálaszTörlés
  3. Soha nem olvastam Sienna Cole írónőtől, mióta egyedül alkot. Kérdésem annyi lenne, hogy az Elmejáték és ez a könyv szorosan összefügg? Szükséges ehhez könyvhöz a másik könyv ismerete?

    Egyébként nagyon jó értékelés, mint ahogy azt Tőled megszokhattunk 🥰

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem függ össze, egy-egy utalás van az Elmejátékra a könyvben, de semmi spoiler, ettől nem kell félni. :) Egyébként mindkettőt nagyon ajánlom, ha lesz rájuk időd, hiszen fantasztikus regények, kiszámíthatatlanok és valóban lesokkolnak. :D

      Köszönöm szépen! <3 <3 <3

      Törlés
  4. Régóta szemezek már vele, az ajánlód pedig nagyon meghozta a kedvem hozzá! ;) Amint megszerzem...

    Puszillak,
    Lillszed❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyes-helyes <3 Lassan illene már ismerkednek Sienna munkásságával. ;)

      Törlés
  5. Nagyon várós már nekem ez a könyv. Nemrég sikerült elolvasnom tőle az Elmejátékot, amivel teljesen magába bolondított. :D Remélem, majd ez is akkora hatást fog nálam elérni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel a kötettel szerintem felülmúlta még az Elmejátékot is! (Pedig az nekem is nagy kedvencem!) Remélem, minél hamarabb a kezedbe veheted.:)

      Törlés