2020. április 14.

Leigh Bardugo - Ostrom és vihar

HANGULAT                                MOLY                                        2016

"A ​sötétség nem hal meg soha.
Az Igaz-tengeren át menekülő Alina, akit a Zónában meggyilkoltak szellemei kísértenek, új életet kezd Mallal egy ismeretlen földön, miközben igyekszik titokban tartani napidéző voltát. Ám sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a szeretett országba, elszántan, hogy elszántan szembeszálljon a Ravkára törő erőkkel. De ahogy a hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Választania kell hazája, a hatalom és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli – különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban." 

Leigh Bardugo az Árnyék és csonttal különösképpen a szívembe édesgette magát. Rendkívüli fantasy-szerzőként ismertem meg, és az első kötetet belengő izgalmak tovább folytatódtak az Ostrom és viharban. 
Alinának és Malnak az Éjúrral való összetűzés után menekülniük kell, hiszen az életük és a szabadságuk a tét. Immáron tisztában vannak azzal, mire is képes a rettegett, mítoszbeli alak, de talán kellő felkészültséggel nem legyőzhetetlen. 
Egy elveszettnek hitt herceg visszatér Ravkába, hogy megmentse az országát. De mit tehet egy fattyú a trónörökössel szemben? Nyikolaj szerint az egyetlen reménység a napidéző Alina, akire a nép felnéz, és az Éjúrral szembeni fellépés alakja lehet. Eközben a lány megpróbálja felfedni az erősítők rejtélyét, melyekről az igazat csupán néhány feljegyzés, napló tudja. Talán a három mágikus lény erőt adhat Alinának, hogy felkelést vezessen az Éjúrral szemben? Legyőzheti? Megmentheti az embereket, és bezárhatja az Árnyzónát? 
Bár az első kötet is bővelkedett izgalmakban, az Ostrom és vihar még annál is akciódúsabb és összetettebb regény. Felvetődik benne a kérdés: Milyen egy jó vezető? Nyikolaj oldaláról megmutatkoznak a hercegi titulussal járó kötelességek és nehézségek, a politika sokszor hazug, álcázó mivolta. Mindeközben Alina az új közegben próbálja megtalálni önmagát, a képességének rejtett dolgait, és felüti a fejét a feminizmus is, miszerint egy hadsereg élére igenis léphet egy női vezető. A lánynak fel kell fednie a hazugságokat, titkokat, és rá kell jönnie, ki a barát és ki az ellenség. Mindezt úgy, hogy legjobb barátját és egyben szerelmét, Malt ne veszítse el. Bár az Ostrom és vihar nem egy szerelmi történet, a romantika csekély mértékben megjelenik a regényben. Hiszen nyilvánvaló, hogy Nyikolaj többet akar tőle, mint egy politikai egyezséget, és Mal is követi Alinát, amerre viszi az útja, hiszen hozzá húzza a szíve. Távol áll a könyvtől a szerelmi háromszög kifejezés, mégis felvetődhet a kérdés: Vajon a történet végére kinek az oldalán találja meg a lány a boldogságot? Az elkerülhetetlen nagy összecsapás után melyikük mellett köt ki? 

"– Tudod, mi a gond a hősökkel és a szentekkel, Nyikolaj? – kérdeztem, ahogy becsuktam az atlaszt, és az ajtó felé indultam. – Hogy végül mindig meghalnak."

Leigh Bardugo ismételten megmutatta, hogy a fantasy zsánert neki találták ki. Gondosan építette ki a grisák univerzumát, minden apró részletét kimunkálta, így egy pontos, valóságosnak érezhető világot alkotott. Mely ha egyszer beszippant... onnan nincs menekvés. 
Keveredik a történetben a fantázia, az akció és a mítoszok világa, amelyet felölel az orosz atmoszféra, a szokások, a kultúra és a nevek tükrében. Egyedi, elképesztő és varázslatos érzés, ami a trilógia olvasása közben átjárja az embert. 
Már biztos vagyok abban, hogy Leigh Bardugo neve is felkerült a kedvenc fantasy-szerzőim sorába, közvetlen Sarah J. Maas mellé!

Borító:
Szavamat tartom, miszerint továbbra is a leglélegzetelállítóbbnak az eredeti borítók közül is a limitált kiadásút találom. Azon most egy sárkány látható, a regényt olvasva rájöhetünk, miért is. A kötetekre a három mitikus állat került rá. Ám azt is imádom, ahogyan a hazai polcokra kerültek. Megragadja a regény hangulatát, alakok nélkül képes elérni, hogy közvetlenül kapcsolódjon a történethez. 

Összességében:
Leigh Bardugo ezzel a kötettel még jobban elrabolta a szívemet, mint az elsővel. Pedig azt hittem, az már lehetetlenség. A folytatásban szerteágazó kérdésköröket jár körül, mégis megmarad az izgalom, az akció, ami eddig is jellemezte a trilógiát. Egyre inkább várom, mit tartogat a befejezőkötet! Bár bennem van az érzés, hogy még nem akarom elengedni a történetet, a karaktereket, a világot, amiben mindez játszódik. 
Misztikus, lélegzetelállító kalandok, kedvelhető szereplők és váratlan fordulatok jellemzik ezt a történetet!
Azoknak ajánlom leginkább, akik ki szeretnének szakadni a valóságból. Ha túl hangosak a világ zajai, akkor ez a tökéletes alkalom, hogy belekezdj a Grisa trilógiába, hiszen garantáltan lenyűgöz és rabul ejt.   

Oldalszám: 412
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Nyikolaj
Kedvenc idézeteim:

"– Van bármi, amit komolyan veszel?
– Ha rajtam múlik, nincs. Attól az élet olyan fárasztó tud lenni."


*

"– Felség…– Nyikolaj – javított ki. – De közismert, hogy hallgatok az édesem és a fess uram megszólításokra is."


6 megjegyzés:

  1. Nikolai <3 Kedvencem, miatta érte meg elolvasnom a trilógiát :DD

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi vagyok, te mit gondolsz Alina és Mal kapcsolatáról? :) Te érzed benne a kémiát? Szerinted összeillenének?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát őszintén és Nyikolaj és Alina között több kémiát észleltem, mint eddig Mal és a lány között... Az ő kapcsolatukra már annyira rányomta a bélyegét a barátság, egyszerűen nem tudom elképzelni őket szenvedélyes párosként. Míg Nyikolajjal van szikra rendesen, bár ez valószínűleg a férfi karakterének is betudható. :D

      Törlés
    2. Na, akkor egyre kevésbé érzem magam furának, mert én is ugyanezt gondolom. :D Nem tudom, hogy Bardugo direkt alakította ezt így, vagy csak szimplán nem jött össze neki... Mindenesetre #teamNyikolaj itt is. :3

      Kíváncsi vagyok mit szólsz majd a lezáráshoz. Én konkrétan remegve olvastam, annyira a hatása alá kerültem.

      Törlés
    3. Ne is, szerintem is így van! Aaaaa alig várom, hogy megtudjam, mi sül ki a 3. részben ebből a felállásból. <3

      Törlés