2017. október 3.

Joss Stirling - Sky

HANGULAT                                MOLY                                        2012

"Sky egy kicsit zárkózott, szorongó tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül. Aztán Sky egy hangot hall a fejében… Az Ő hangját. És Zed is hallja, érti az ő válaszait, amiket még ki sem mondott. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Sky hiszi is, nem is, amíg mélyen belül fel nem éled benne egy képesség, amitől már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt… Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme."

Joss Stirling könyveivel egy ideje szemeztem már. Nagyon sokan ajánlották, főként barátnőm, Samantha, aki a blogján csinált is interjút az írónővel, ami szerintem rettentő jól sikerült. Így már ideje volt nekem is nekikezdeni a Benedict fiúknak.
Nem csalódtam a könyvben.
Egy lendületes, izgalmas, fantasy történetet olvashattam, tele szerelemmel, ami aztán tényleg az én világom. Egyszerűen nem bírtam letenni, annyira magához láncolt, és csak azt vettem észre, hogy az Epilógus következik.
Mint említettem, rettenetesen izgalmas. Az írónő egy teljesen új fajt hozott létre a világában, amiket savantoknak neveznek. Említettem már, hogy mennyire irigykedem ezekre a szerzőkre és hogy mennyire tisztelem őket? Egy teljesen új élőlényfaj megteremtéséhez, név kitalálásához nagyon sok képzelőerő és kreativitás kell.
Ezeknek a savantoknak különleges képességeik vannak, mindegyiknek különböző, de az általános extrém tulajdonságaik közé tartozik, hogy tudnak egymás fejében olvasni és így beszélni is. Azért ez a képesség jól jönne néhány unalmas tanórán!
A legfiatalabb Benedict fiú, a külsőre badass, de belsőre annál gyengédebb, hirtelen megpillantja savant léte értelmét, a lélektársát, akit bár tudatosan nem keresett, egyszer csak ott állt előtte teljes életnagyságban, és ezt ő alig bírta felfogni. El is hiszem!
Az angliai Sky, aki nevelőszülőknél élte az eddigi életét, nem tudta, hogy különleges. De mikor egyszer csak a helyi menősrác, Zed Benedict hangját hallja a fejében, és elkezdenek kommunikálni, azt hiszi, teljesen megőrült. Ráadásul a fiú még csak nem is kedveli őt! Zed kénytelen felvilágosítani Skyt, hogy nem hétköznapi. Különleges. Savant. Sky reakciója erre pedig teljesen normális. Tagadja. Az egészet. Nem hiszi el, hogy ez tényleg így van, először álomvilágából akar felébredni. És ez az, ami sok ilyen könyvből hiányzik. Egy kis ráció. Sokszor a lány a természetfölöttire való reakciója eléggé abszurd és hihetetlen.
Amellett, hogy mennyire imádtam olvasni, nekem kissé Alkonyat beütése volt.  pl. Edward - Zed → természetfeletti lények, el kell mondaniuk a szeretett lánynak, hogy mik ők, viszont itt van egy kis eltérés, ugyanis míg Bella nem tartozik a vámpírokhoz, addig Sky ugyanolyan savant, mint Zed. Kisváros a semmi közepén, a rosszfiúk a lányokon keresztül akarják elkapni a srácot, majd elrabolják, hogy a pasijaik mentsék meg őket. A Benedict család is kicsit hasonlított nekem Cullenékre némi elütést azért itt is tapasztalhattunk a családtagoknál. És sajnos mivel hatalmas Twilight-fangirl voltam egy időben, ez az érzés végigkísért a könyv olvasása során.
De mégis azt kell mondjam, hogy nagyon szerettem. Kíváncsi vagyok a többi Benedict fivérre is a következő kötetekből. Yves-re és Xavra.
"„Rosszfiúk, de nem gonoszak” – ez volt az általános megítélés. Tina foglalta össze a legtömörebben:
– Olyanok, mint a belga csoki: bűnös, de teljességgel ellenállhatatlan élvezet."
Karakterek:
Sky: Nekem rettentő szerethető karakter volt. Kedves, bátor és kellőképpen földhözragadt. Az ő szemszögéből figyelhetjük az eseményeket.
Zed: A helyi rosszfiú, vagyis ennek mutatja magát. De ha az ember, vagyis az olvasó jobban megismeri, akkor egy végtelenül szeretetteljes, önfeláldozó srácot rejt ez az álarc, aki bármeddig képes elmenni a szeretteiért. Nagyon megkedveltem a könyv során, ahogy a többi Benedictet is.

Borító:
Nekem nagyon bejövős. Egyszerű, mégis nagyszerű. Azt hiszem, ezt a kifejezést pont erre találták ki. Csodálatos, engem rögtön megvett magának.

Összességében:
Csodálom az írónőt, amiért ekkora képzelőereje van, és létre tudott hozni egy teljesen új fajt. Egy teljesen új világba csöppenhetünk, egy izgalmas, romantikus és lebilincselő világba. Imádtam olvasni, magához láncolt, és nem eresztett el a végéig. Kíváncsian várom, mit hoz a többi kötet a többi fivérrel!
A menthetetlen romantikus és fantasy rajongóknak ajánlom nagyon, nekik az egyik legjobb választás lehet a Sky. Mindenképp imádni fogják!

Oldalszám: 346
Kiadó: Menő Könyvek

Kedvenc karakter: Zed Benedict
Kedvenc idézetek: 
"– Tökéletes a magasságod. A mi családunkban mindenki óriás vörösfenyő-méret; egy bonsai pont jól jön a változatosság kedvéért."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése