2018. október 31.

Ashley Woodfolk - Ami utánad maradt

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"A zene ​hozta össze Autumnt, Shayt és Logant. A halál akarja őket szétválasztani. Autumn mindig is tisztában volt önmagával. Tehetséges művészpalánta, lojális barát. Shay két dologban definiálta személyiségét: az ikertestvérével, Sashával való kapcsolatában és a zene iránti rajongásban. Logan pedig sosem félt szerelmes dalt írni, ha a szerelmi élete éppen nem alakult túl fényesen. De amikor mindannyiuk életében bekövetkezik a tragédia, a zene valahogy egyikük számára sem jelent vigaszt. Logan képtelen lekattanni a halott barátja vlogcsatornájáról. Shay úgy érzi, nem tud új tartalmat szolgáltatni zenei blogjára. Autumn pedig olyan üzeneteket ír, amelyekre már sohasem kaphat választ. Mindannyian azon tűnődnek, mi lett volna, ha ez nem történik meg. De mivel megtörtént, arra a kérdésre kell választ találniuk, hogyan tovább…"

Mindenszentek és Halottak napja környékén járva azt hiszem, ez egy tökéletes könyv arra, hogy átéljük a gyász összes fázisát a regény főhőseivel együtt és ez által mi is emlékezzünk a saját elvesztett szeretteinkre. 
Autumn, Logan és Shay a főhősei a regény egy-egy cselekményszálának. Látszólag csak három fiatal, akik nem ismerik egymást, viszont egy közös van bennük: mindhárman elvesztettek egy számukra fontos személyt.
Autumn a legjobb barátnőjét gyászolja, aki egy autóbalesetben vesztette életét. A temetés, a gyász számára egy lelki Kálvária, ami egyre közelebb viszi őt Tavia bátyjához, Dantéhoz. Az ő sorai sokszor E/2.-ben az elvesztett barátnőjéhez szólnak, feleleveníti az együtt töltött pillanatokat és felteszi a kérdést: Lehet egy baleset valakinek a hibája? 
Logan első szerelmét, Bramet a fiúöltözőben találták holtan. A vizsgálatok öngyilkosság jeleit azonosították be. De vajon mi eredményezte a fiúnak ezt a döntését? Logan a sötétben tapogatózik, hiszen egy ideje szakítottak már a sráccal, nem volt a mindennapi életének szerves része. Mégsem tudja kiverni azóta a fejéből. Hirtelen elvesztett minden számára fontos dolgot. A szerelmet, a zenét és az ihletet. Maradt neki a fájdalom, a hiányérzet és ezt az űrt kitöltő káros szenvedélyek. 
Shay ikertelen. Testvére, Sasha a leukémia elleni harcban maradt alul. A lány el sem tudja képzelni az életét az ikre nélkül, hiszen minden együtt csináltak. Az egyetlen mentsvára a blog, amin bandákat értékeltek, és amit közösen vezettek. Shay a testvére halála óta eltávolodott a barátaitól, elmenekül mindentől, ami Sashára emlékezteti őt. De ez meddig folytatódhat?

"Szeretni valakit néha félelmetesebb, mint elhagyni." 

Mindhárom történetben megtapasztalhatjuk a gyász fázisait, a barátok és a támogatások gyógyító erejét, a zene fontosságát az ember életében. Ashley Woodfolk gyönyörűen átadja a főszereplőkben lejátszódó vegyes érzelmeket. Hamar beköltözött a szívembe a történet, és ez csak erősödött, mire a végére értem. Ez a regény az ember legbelsőbb részéhez szól, ezt pedig nem tudja másképpen, csak egy erős, mondanivalóval rendelkező, mégis izgalmas cselekménnyel, hiszen végig bennünk lakozik az az érzés: Mikor ér össze a három történet?
Úgy gondolom, hogy Ashley Woodfolk egy nem elégszer emlegetett, mégis fontos témát választott az első könyvéhez. Hiszen a gyász fázisain keresztülmenni felnőttként is nehéz, nemhogy tinédzser korban, amikor amúgy is szinte minden, még maga az ember is változások sokaságán megy keresztül. Hogyan dolgozzák fel ilyen fiatalon a veszteséget? Erről szól az Ami utánad maradt minden tabut maga mögött hagyva. 
Véleményem szerint nincs elég figyelem fordítva ennek a könyvnek, pedig kellene. A fiatalok nyelvén íródott fiataloknak, mégis tele van olyan mondanivalókkal, amik segíthetik az embert előre. Különleges történet, egyedi és könnyfakasztó. 
Akaratlanul is átéljük újra a saját fájdalmunkat, felelevenítjük a saját gyászunkat. Ez egy olyan történet, amit mindenki átélt már, vagy ha még nem, sajnos fog. Emlékezzünk az előttünk álló napokban nem csak a saját elvesztett szeretteinkre, hanem Taviára, Sashára és Bremre is. 

Karakterek:
Az írónő számára nincsenek tabutémák. Karakterei kinézetével és jellemével is próbálja kimutatni a különbözőségeiket. Adott egy ázsiai származású és egy fekete, afroamerikai lány, valamint egy vörös hajú, a körmét festő, meleg srác. Lehetne ennél előítéletrombolóbb? 
Autumn a kedves, visszahúzódó művészlélek, aki mindig csak barátnője árnyékának érezte magát, azonban ez nem vett el a barátságuk értékéből. Egyedül elveszett, azonban ez a tragédia rámutat arra, hogy vannak, akik mellette állnak. Közelebb került nővéréhez, mint valaha bármikor, Dante pedig végre előállt az érzelmeivel. 

"Hogy mondanád el valakinek, hogy az arca a te iránytűd, a sarki fényed, anélkül, hogy totál idiótának nézzen?" 

Shay az ikerpár tomboló természetű, kissé irányításmániás fele. Immáron egyedüli tagja. El sem tudom képzelni, milyen lehet olyan valakit elveszíteni, akit szó szerint már születésed előtt is ismertél, hiszen egy anyaméhen osztoztatok. Mindig veled volt, aztán hirtelen már nincs. Mintha egy részed halna meg vele együtt. Természetesen nem lehet a veszteségeket rangsorolni, Shay fájdalma volt számomra a legkegyetlenebb érzés. Szerencsés lány, amiért ilyen baráti körre tett szert, akik ennyire vigyáznak rá és óvják, féltik őt. Rohan nagy kedvencem lett a regény során, a legjobb barát, akit az ember magának kívánhat. 
Logan pedig a befeleforduló rocksztár, aki a gyászát az italba próbálja fojtani. Hirtelen haragú, robbanékony személyiség. Meg kell békélnie a múltjával ahhoz, hogy tovább tudjon lépni a jövőbe. 

Borító:
Gyönyörű. Első pillanatban beleszerettem. A fehér alapon a színes felhő átad mindent, amit kell. Az olvasó azt lát bele, amit szeretne, nincs meghatározott jelentése. Számomra a színkavalkád az érzelmi sokszínűséget jelképezi, mi mindenen kell az embernek keresztülmennie, mi mindent él át a gyász folyamatában. Csodaszép.

Összességében:
Az Ami utánad maradt egy szívszorító, valóságos történet a gyászról, fájdalomról és arról, hogyan dolgozza fel mindezt három tinédzser fiatal. Mély mondanivalója tanító jellegű, mégsem erőlteti az olvasóra, hagyja, hogy ő a sorok között fedezze fel a számára hasznos elemeket. 
Már az elején a szívembe zártam a történetet. Megsiratott, formált és megérintette a lelkem.
Mindenkinek ajánlom, hogy ismerkedjen meg Autumn, Shay és Logan történetével.

Ha az ajánló felkeltette az érdeklődésed, a regény a BOOK24 online webáruház oldalán 16% kedvezménnyel rendelhető meg, és akár már másnap a kezedbe veheted! 


Oldalszám: 300
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: Rohan Malik
Kedvenc idézetek:

"Amennyire jó érzés, ha van valakid, akinek ugyanannyira szüksége van rád, mint neked rá, pontosan annyira tud fájni az elvesztése."

*

"Holnap lesz a szülinapod, és ettől legszívesebben porig égetném a világot. Ennek a napnak nem szabadna létezni, ha te nem vagy, hogy megéld."

*

"(…) a halál nem válogat, és nem uralhatunk mindent, kivéve, hogy hogyan birkózunk meg vele." 

*

"Ebben a szobában mindenkinek hasonlóképpen hiányzik egy darab a szívéből, a maga elviselhetetlen, megmagyarázhatatlan módján." 


2 megjegyzés:

  1. Teljesen letaglózott az értékelésed! Gyönyörűen fogalmaztál, abszolút meghoztad a könyvhöz a kedvem, már korábban is szemeztem vele, de ezek után biztosan el fogom olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, drága, hogy sikerült meghoznom a kedved a regény elolvasásához! Ez az a történet, amelyet szerintem mindenkinek egyszer el kell olvasnia! <3

      Törlés