2018. október 8.

Szurovecz Kitti - A kisemmizett angyal

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül. Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?"

Szurovecz Kitti művei eddig mind egytől-egyig utat találtak a szívemhez. Hatalmas, szemmel látható fejlődésen ment keresztül az eltelt évek folyamán. Csodálom őt amiért a regényei ennyire színesek és különbözőek, hiszen egyszer egy sajátos fantasyvilágba tár utat, másszor viszont a való világ valóságos problémáit veti fel.
Ezúttal az írónő Budapestre kalauzol el bennünket.  
A kisemmizett angyal legfőbb témája a modern prostitúció veszélye. Ezt pedig két teljesen átlagos tizenhat éves lányon keresztül mutatja be, akik abszolút eltérő világból érkeztek. Panka egy befolyásos család gyermeke, azonban egy éjszaka mindent megváltoztat az életében. Egyszerűen rosszkor volt rossz helyen, és ennyi elég volt ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj: emberrablók áldozatává esik. Vele ellentétben Mia egy Nyírségből származó kisebbségi parasztlány, aki nehéz sorsban nőtt fel egy alkoholista apuka és egy idegi problémákkal küszködő anyuka mellett, három testvéréről is szinte egyedül gondoskodott. Egy alkalommal a kis faluba két férfi érkezik, akik munkát ajánlanak neki, amivel kisegítheti a családját némi extra bevétellel. Ígéretünk szerint Budapestre viszik, ahol beállhat csaposnak és táncosnak, hiszen a fővárosban több a munkalehetőség, mint szülőhelyén. Nincs mása, mint a teste, így éjszakai pillangóként járja sötétedéskor a kerület utcáit. Belenyugodott a sorsába.
A két főszereplő különbözőségével azonban azt az üzenetet közvetíti az írónő, hogy a történet bárkivel megeshet, lehet az ember jómódú, vagy éppen szegény.
Habár már néhány napja befejeztem a regényt, mégis még mindig nehéz róla beszélnem, annyira megérintett. Mivel Budapest mellett élek, nagyon sokat járok be a városba: tanulni, edzeni, könyves eseményekre. Elég jól ismerem már az egyes helyeit, így a városrészeket említve mindig felidéztem magam előtt a tájat, mintha újra arra járnék. Ezzel viszont számomra még inkább valódivá vált a probléma, megelevenedett az orrom előtt a könyv. Mégis elborzasztott, hogy karnyújtásnyira van az egész, én mégsem vettem észre.

  "A szerelem szépség, ami elűzi a rossz álmokat. A pszichológus szerint nem szabad róla lemondani, mert a boldogság gyógyít. És mi képesek leszünk a boldogságra. Mert így döntöttünk."

Szurovecz Kitti merészen és nyíltan állt a modern prostitúció témájához, amelyről igenis kell beszélni, akár nagyvárosi az ember, akár nem, mivel sajnos az emberkereskedelem nem csak a budapesti lakosokat érinti. Becsülöm az írónőt, amiért ilyen pontossággal írt a problémáról, nem kis kutatómunka állhat a regény mögött! A téma tanulmányozásaként és bővebb megismerése érdekében rengeteg időt szánt új emberek és azok történeteinek megismerésére. Erről gyönyörű gondolatokban mesélt nekünk, olvasóknak az október 6-án rendezett író-olvasó találkozón és könvbemutatón. Különleges gonddal állt ennek a regényének háttérmunkájához, segítségei a témában érintett férfiak és nők voltak, akik belátást engedtek Kittinek a múltjukba, így ő ténylegesen valósághűen tudta mindazt ábrázolni, amelyet a könyvében leírt. Nagyon köszönöm, hogy részese lehettem és hallgathattam ezt a beszélgetést, amelyen Szabó Tibor Benjámin kiadóvezető tett fel kérdéseket az írónőnek. Rendkívül színvonalas előadást hallhattunk, megindító volt és abszolút ösztönző hatású. Segített nekem is, hogy a könyv leülepedjen, a történetet a szívembe zárjam és jó alaposan átgondoljam a mondanivalóját. Továbbá rávilágított fontos dolgokra, amelyekre magamtól nem is gondoltam volna. Az csak emelte az esemény színvonalát, hogy nem csak Kitti ült az emelvényen interjúalanyként, hanem a csodaszép borítót készítő fotósok Teknős Miklós és Pintér Márta, valamint a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke, Juhász Borbála is. Profi szervezésű és kivitelezésű volt! Őszintén beszéltek a könyv főbb témáiról és annak ihletéséről.
Azonban visszatérve A kisemmizett angyalra: egyszerre csodaszép és szívszaggató. Voltak olyan jelenetek, amelyeknél alig bírtam a könnyeimmel, annyira durva dolgokon mentek keresztül a szereplők. Mia szálán nem csak a fiatalkorú prostituáltak, a túlélésért zajló harc van bemutatva a könyvben, hanem a nevelőotthonok csalárdsága, az ottani bánásmód, amikor szinte jobb lenne a gyereknek a falakon kívül, mint elviselni mindazt, ami ott történik. Többször meghasadt a szívem a sorokat olvasva, és akkor még nem gondoltam bele, hogy mindez megtörtént események sokasága.
Az írónő eddigi legkeményebb regénye!

Karakterek:
 Panka elsőnek egy elkényeztetett nagyvárosi lánynak tűnhet, aki lazán hazudik a szüleinek, eltűnik otthonról, és minden józan érv ellenére is az alig ismert, jó pár évvel idősebb barátjánál töltené az éjszakát. Egyszerűen rosszkor volt rossz helyen, amely súlyos következményeket szül. Azonban a zárva töltött néhány nap gyökerestül megváltoztatta az életét, a személyiségét. Megedzette őt, erősebbé tette. Mia és Panna kapcsolatán keresztül láthatjuk, hogy elég egy kedves gesztus, amelyről a másik ember nem feledkezik el sohasem. Belegondolva abba, ha Mia féltékeny tekintettel fogadta volna Pankát, és konkurenciaként nézett volna rá, talán az ő élete sem vett volna 180°-os fordulatot. Segítettek átvészelni egymásnak a nehéz időket, az apró kedves gesztusok barátsággá és ragaszkodássá formálódtak kettejük között.

"Az ő világa és az enyém közt nincsen átjárás."

Mia a kis nyírségi egyszerűségével hamar empátiát vált ki az olvasóból. A lány, aki nappal olvas, főz és más hétköznapi dolgokat csinál, egyfajta tagadásban éli ezeket a perceit, mintha nem létezne az éjszaka sötét durvasága és kegyetlensége. Olyan dolgokon ment keresztül, amelyek minket olvasás közben hideg zuhanyként érnek. A valóság hirtelen felismerése felér egy jól irányzott ökölcsapással számunkra. A sanyarú sorsú lányok típusát Mián keresztül az írónő tökéletesen bemutatja, hiszen akik otthon nem kapják meg a szeretetet, valahol máshol fogják elkezdeni keresni. Túl hamar fel kellett nőnie és belecsöppennie a kegyetlen világba. És az volt a legfájdalmasabb, ahogyan Kitti leírta: Mia még jobban érezte magát bezárva egy alagsorban naphosszat, mint korábban a sanyarú, éhínséges életében. Itt legalább volt tető a feje felett, adtak neki enni, és a törődést, amit máshonnan nem tapasztalt, a futtatójától a sok verés és erőszak mellett megkapta. Egyfajta Stockholm-szindróma lépett fel nála. Egészen a regény végéig fel akarja menteni magában a férfit a tettei alól, ez belső viszály a lányban.
Pannát ugyanígy a kitartásáért kedveltem meg. Nem adta fel, amikor mindenki Mia ellen fordult, amikor nem fogadták el. Nem úgy viszonyult hozzá, mint a múltjának egy sötét darabkájához, hanem egy részéhez, amely bár iszonyú volt, mégis összekovácsolta őket. Nem csak egy új barátnőt, annál inkább egy testvért nyert Mia személyében.
Szurovecz Kitti zsenialitásának tartom a két lány szemszögének abszolút különbözőségét. Egyik fejezetről a másikra az írónő átváltott egy teljesen más személyiségbe. Panka és Mia gondolkodásmódja szinte szöges ellentétei egymásnak. Arról nem is beszélve, hogy utóbbi karakterünk nyelvezete telis-tele volt tájszólásokkal és a Nyírségre jellemző kifejezésekkel. Fenomenális!

Borító:
Egyszerűen nem bírok betelni a látványával. A fentebb említett eseményen néhány kulisszatitkot is megtudhattunk arról, hogyan is készült el a borítón látható kép a pocsolyáról visszatükröződő házzal, az aszfalttal és a fülbevalóval. Mint kiderült, nem is volt olyan egyszerű levadászni egy pocsolyát az év legszárazabb két hetében, a két fotós igazi pocsolyalógus lett ez idő alatt, míg megérkezett a várva várt esőzés, amely végül ezt a képet eredményezte. Mit ne mondjak, engem abszolút levett a lábamról! Nem csodálom, hogy Kittinek is egy valóra vált álma tekint vissza rá minden példányról, amely jelenet pedig megtalálható a regényben is. Imádom a végeredményt!

Összességében:
Szurovecz Kitti legújabb regénye egy mély, szívszaggató, mégis csodálatos történet a való életről, amely a szemünk előtt van, mi mégsem vesszük észre. A kisemmizett angyal ledöbbent, szíven üt és összetör. A modern prostitúció témája hosszas háttérmunkát igényelt, végül megkaptuk több ember élettörténetét egyetlen könyvbe leírva. Azonban ezt a kemény problémát mégsem dokumentumként tálalva, hanem egy néhol humoros, összességében azonban valóságos, emberi és megrázó regényként tárja elénk.
Azoknak ajánlanám leginkább az olvasását, akik egy különleges történetre vágynak, amely felnyitja a szemünket és reményt ad, hogy minden helyzetből van kiút.

Oldalszám: 328
Kiadó: Athenaeum

Kedvenc karakter: Panna és Mia
Kedvenc idézetek:

"Nincsen másom, csak a testem, ezért azt kell használnom. Oda kell adnom. Használatra. Lélek nélkül. Azt elteszem máshová, mint mán annyiszor."

*

"Ez a lány egy kisemmizett angyal. És ki veszi észre, hogy mennyire értékes? Hogy mennyi szeretet van a szívében? Megmentett engem. Most rajtam a sor, hogy megmentsem őt."

*

"Borzasztó hallgatni, ahogy vitatkoznak. Két ember, akik valaha szerelmesek voltak, hogy juthatnak el idáig?"



2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az értékelést, biztosan megszerzem magamnak a jövőben!
    Sőt, terjeszteni fogom, hogy minél több emberhez eljusson, amennyire csak lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, hogy írtál! Biztosan tetszeni fog, ha szereted a mély történeteket. :) <3

      Törlés