2018. november 7.

Ker Dukey & K. Webster - Ellopott babácskák

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Szép kis babácskáit Benny nagyon szereti, 
Mindaddig, míg azok szót fogadnak neki. 
Hajukat fésüli, őket szép ruhába bújtatja, 
Hogy tökéletességük semmi ne sújthassa. 
Ha eljön az éj, velük játszadozni szeret, 
Egyikük félénk, de a másik harcol és fenyeget. 

Mikor aztán kedvence futásnak ered, 
Hiába ígér a másik baba szépeket, 
Benny szíve megtört, szeméből könny csorog, 
hasztalan küzd, hisz nem férfias dolog. 
Kedvence az övé, vissza kell kapnia 
vagy a másiknak meg kell lakolnia."

Nemrég fejeztem be az utolsó oldalakat, és le kell szögeznem, nem véletlenül kapott ez a könyv 18+-os karikát. Bár én a regény elolvasását nem is életkorhoz, inkább lelki teherbírósághoz kötném. Rázós könyvek címszó alatt találhatjuk Ker Dukey és K. Webster páros történetét, és az biztos, hogy ez a könyv rázós. Az ember szívét, lelkét, mindenét széttöri. 
A versbe foglalt fülszöveg első olvasásra nem mond túl sokat, azonban a végeztével minden szava értelmet nyer. Az alaptörténet viszont bizonyos: Jade-et és húgát elrabolja egy Benny nevű, kívülről vonzó, belülről taszító fickó. Az akkor még fiatal Phillips testvérek egy babaárusnál megállva körülnéznek, az eladó azonban szemet vet rájuk. A naiv lányok a szép babák és a mézes-mázas beszéd miatt bedőlnek Benny csapdájának, a férfi pedig elrabolja, és egy-egy cellába zárja őket. Olyan borzalmas dolgokat művel velük, amelyeket eleinte mi magunk sem vagyunk képesek elhinni, de ahogy haladunk előre a történésekben, Jade visszaemlékezései nem csak benne, hanem bennünk is mély sebet ejtenek. A legborzalmasabb viszont, hogy hány hasonló esettel találkozunk nap mint nap bárhol a Földön. Az Ellopott babácskák is bemutatja, hogy hiába az otthoni atyai figyelmeztetés, arra nem lehet felkészíteni, ami az utcán kint vár ránk. A rossz emberekre sajnos nincs ráírva, hogy Danger! nagy betűkkel, hanem képesek olykor a legkedvesebb arcukat elővenni, mint Hófehérke piros, ám mérgezett almája. 

"Nem minden szörnyeteg vadászik sötétben." 

Már a prológus is négy évet ölel fel. Ennyi idő után talál Jade esélyt a menekülésre. Azonban az a lány, akit évekkel korábban elraboltak, és aki kiszökött a cellából egyáltalán nem ugyanaz. Az ott töltött idő megváltoztatta. Az átélt szörnyűségek megedzették a lelkét, és elhatározta, hogy kiszabadítja a húgát Benny rabságából, őt pedig a lehető legrosszabb büntetésnek rendeli alá. Az ezt követő nyolc évben Jade gondosan tanult, hogy végül elérje célját, beállt rendőrnek, hogy minél több hitvány gazembert, nőket erőszakoló állatot juttasson a sittre, miközben megállás nélkül Macyt, a húgát keresi, az életét pedig Benjamin megtalálására szentelte.
A szerzők rögtön az elején megjegyzik: Ez a regény nem egy habos-babos szerelmi történet, tele romantikával és bájjal. "Ha érzékeny lelkülettel olvasod, legyél óvatos." Ha valamit ebből az értékelésből leszűrtök, az legyen ez. Kell hozzá egy hangulat, a vidám napjainkon nem tudunk egy ilyen könyvet eléggé értékelni. Eszembe se jutott bárkit lebeszélni az elolvasásáról, mégis azt mondanám, mindenképp gondoljátok át: El tudjátok viselni a fájdalmát?
Kemény témát dolgoz fel a regény, mindenféle típus megtalálható benne. Izgalom, fordulat, mélység, érzelmi töltet, egy kis romantika. Viszonylag elég erős embernek tartom magam, azonban még engem is meg-meg rendített egy-egy jelenete. Jade visszaemlékezései arról, mik is történtek abban a bizonyos cellában... Szívszorító és borzalmas.
Az elején megragadja az olvasó figyelmét és egészen a végéig nem ereszti el. Tudni akarjuk egyre jobban, mi is lesz a vége, mit tartogat a következő oldal.
Függővéget.
Olyan hirtelen lett vége a könyvnek, úgy olvastam volna még! Legjobb tudomásom szerint viszont csak jövőre érkezik a Pretty Lost Dolls, az pedig még rengeteg idő!

"Levetettem az örök páncélomat egy szelíd aranybarna szempár és egy huncut mosoly kedvéért. " 

Karakterek:
Jade-et a körülötte élők dilisnek tartják, azt gondolják, a múltja elvette az eszét, pedig tisztában vannak vele, ami vele történt az visszafordíthatatlan és kitörölhetetlen már az életéből. Ahelyett, hogy észrevennék, mennyi borzalmon ment keresztül, még meg is bélyegzik miatta. A legtöbben beleroppantak volna ennek a súlyába, ő mégis arra tette fel a saját életét, hogy megmentse a húgát. Ám azért nem rugaszkodik el a valóság talajától, nem uralkodik felette a naivitás, miszerint képes lenne egyedül mindezt véghezvinni. Egyedül Dillon, a társa az, aki mellette áll és támogatja őt, és mint az kiderült, az ő múltja sem éppen gyermekbarát.
Bármikor ha Benny neve jelent meg a sorok között, a hideg futkosott a hátamon. Egy beteges, elmebajos, pedofil férfi, aki magához édesgeti a lányokat, aztán a tulajdonaként bánik velük. Többször is átfutott az agyamon: Az ilyen embert valami ösztönzi, hogy ilyenné váljon? Esetleg így született? Kíváncsi vagyok a történetére, mi mozgatja, mit gondol, szerinte ez a normális? Ezernyi kérdésem volt vele kapcsolatban, és túl rövid volt a könyv, hogy mindenre választ találjak.

Borító:
Már mikor elsőnek ránéztem, megborzongtam. Tudtam, hogy ez a regény nem lesz mindennapi, és hogy olyan titkokat rejt, amely felforgatja a világom, amely összetöri a lelkem. A rajta szereplő lány nagyon jól ábrázolja Jade üres tekintetét, amely mögött azonban megbújik a félelem. Az egész hátborzongató, mégis hívogató. Azt sugallja: Tudd meg, mi rejtőzhet emögött!

Összességében:
Az Ellopott babácskák egy szívszorító, egyedi, durva történet, mégis annyira valóságos. A szerzőpáros rettentően jól átadja a főszereplőnk érzéseit, a kételkedését, a félelmét. Soha nem tudhatjuk, mi fog történni a következő oldalon. Annyi fordulatot tartalmaz. Meghökkentő és lélekig hatoló.
Mégis azt kell mondanom, kedves olvasó, jól gondold meg, belekezdesz-e! Vagy-e olyan erős, hogy elbírd ennek a könyvnek a lelki megpróbáltatásait, a súlyát, a fájdalmát? A legkevésbé sem szeretném elvenni bárki kedvét attól, hogy a kezébe vegye Ker Dukey és K. Webster közös regényét, mégis azoknak ajánlanám, akik vágynak valami egyedire, amely a legváratlanabbkor hoz fordulatokat, kiszámíthatatlan, mégis legfőképpen olyanok számára, akik nem rettennek meg a sötétségtől.

Ha az ajánló felkeltette az érdeklődésed, a regény a BOOK24 online webáruház oldalán 16% kedvezménnyel rendelhető meg, és akár már másnap a kezedbe veheted! 

Oldalszám: 262
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézetek:

"Le tudom lőni azt, aki fegyvert fog rám, de képtelen vagyok kimenni éjjel a mosdóba úgy, hogy nem kapcsolom fel a villanyt. Üldöznek az árnyak: a nyomomban vannak, és otthont adnak azoknak a szörnyetegeknek, akik odakint ólálkodnak."

*

"– A lelked minden egyes darabját magamhoz ölelem. Minden szilánkod az enyém, hogy önként felszabdaljam magam vele. Megéri a fájdalom. Sőt, boldogan állom a kínt, ha ezzel akár csak egy másodpercig is csillapítani tudom a tiédet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése