2019. június 26.

R. Kelényi Angelika - Barcelona, Barcelona

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Barcelona ​és a szerelem íze… 
Caroline Wood a londoni női magazin, a CBM főszerkesztőjének asszisztense. Nem túl változatos munkája mellett hobbiból gasztroblogot vezet, melyben próbálja kiélni az írás és a finom ételek iránti szenvedélyét. Az álma az, hogy a jövőben íróként dolgozhasson a neves újságnál, és ezt a főnöke előtt sem titkolja. Mivel 35 éves korára még mindig nem fedezték fel páratlan írói tehetségét, és boldog feleség sem lett belőle, tudja, tennie kell valamit az álmai megvalósításáért. Úgy dönt, hogy karrierjét és szerelmi életét egyetlen zseniális húzással pörgeti fel, ezért gondol egy merészet, és egy nyaralással egybekötött szakmai útra szánja el magát. Egyedül. 
Barátai féltik a magányos utazástól, de Caroline biztos benne, hogy Barcelonában rengeteget tanulhat önmagáról, és az új, életre szóló élmények mellett olyan blogot írhat utazásról, szerelemről, gasztronómiáról, mely végre felnyitja a főszerkesztő szemét is. Egyedül azonban még enni is unalmas, így egy szerinte korszakalkotó ötlettől vezérelve egy társkereső oldalon spanyol randipartnereket választ magának. Minden napra egyet, így rögtön két legyet üt egy csapásra… Erősen hisz benne, hogy ez az utazás meghozza számára az áttörést, a cikkírói álomállást, és talán egy jóképű, szenvedélyes férfit is… 

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal napjaink Barcelonájába ruccan ki, és egy humoros, vérbeli romantikus történettel örvendezteti meg olvasóit."

R. Kelényi Angelika legújabb regényével egy fantasztikus utazásra hívja az olvasóit, az úti cél pedig nem más, mint a napsütéses Barcelona!
Caroline Wood London egyik leghíresebb magazinjánál dolgozik asszisztensként, de szabadidejében blogol, bejegyzéseiben különböző gasztronómiai ínyencségekről ír, élete nagy lehetősége pedig akkor adódik, amikor a Határtalan szerelem rovat vezetőjét kirúgják, a megüresedett posztért pedig harcba szállhat a főnökénél, Miss Janette-nél.
A történet Caro 35. születésnapján kezdődik, mikor elhatározza, hogy felregisztrál ㅡ barátai unszolására ㅡ a társkeresőre, hiszen ő sem lesz már fiatalabb, és ekkor támad egy remek ötlete: a Határtalan szerelem legyen igazán határtalan. Elutazhatna Barcelonába, ahol minden napra jut egy randi egy spanyol férfivel, eközben megismerheti a katalán konyha legjobb fogásait, sőt még barnulásra is lehetősége nyílna. A szárnyait bontogató tehetség álma vált valóra, amikor főnöke jóváhagyta az utat, Caroline pedig pakolhat is, hogy néhány napra otthagyja a monoton, titkári állást, hogy igazi kihívás és szenvedély lépjen helyébe.

"De unom, hogy mellékszereplő vagyok a saját filmemben (…)"

A napsütéses Barcelonába érve rengeteg meglepetés várja. Caroline elsődlegesen a randikra és a cikkére koncentrál, de a gyönyörű város is rögtön elnyeri a szívét. A főztjükkel ugyanakkor kicsit több időbe telik megbarátkoznia. A regény bőven megmutatja a társkereső alkalmazások nyújtotta rizikókat és árnyoldalakat, hiszen az interneten az ember kiemeli a pozitív tulajdonságait, és elrejti vagy elferdíti a negatívakat. A Caro által összegyűjtött katalán férfiak bár átmentek az első rostán, a velük való találkozás egy csinos nő számára nem éppen veszélytelen, így az önjelölt bodyguard, Tom Adams felajánlja a brit újságírónak, hogy minden alkalommal távolról figyeli az eseményeket, és ha kell, megmenti őt mint a szőke herceg fehér lovon. Igen, én is elfogadnám.

Utam Barcelonába - 2015
Caroline esténként készül a randijaira, de napközben végigjárja Barcelona nevezetességeit és kevésbé látványos helyeit is, mint mondjuk egy halpiac. Mr. Adams nemcsak személyi testőrként, hanem idegenvezetőként is funkcionál, így Caro mellette megismeri a város minden rejtett zugát, és megkóstolja a katalán fogásokat is.
A regény ezernyi emléket ébresztett fel bennem, ahogyan a nő járt-kelt Barcelonában, úgy nosztalgiáztam én is minden oldalon. Angelika tökéletesen visszaadta a katalán életérzést, a várost belengő atmoszférát! Ezzel visszarepített engem az időben, és gondolom, nem csak én éreztem így. De aki még nem járt a városban, a Barcelona, Barcelona hatására már el is kezd csomagolni, hiszen amit R. Kelényi Angelika bemutat belőle, az egy varázslatokkal teli, napsütéses város, ahol az ember egy pillanatra sem unatkozhat, ezt pedig mindenki meg akarja tapasztalni.
Egy szó mint száz: Ez a tökéletes regény, ha az ember mulatni akar, felfedezni egy élményekkel teli várost, miközben életigazságok mondatnak ki, amelyek akarva-akaratlanul is a részünkké válnak.
A Barcelona, Barcelona több egy szenzációnál, ez egy örökérvényű történet, amit az ember jó, ha a szívébe zár.

"Legyél vakmerő, egyél halat, rákot, polipot!"

Karakterek:
Caroline egy mérhetetlenül szerethető főszereplő, aki ösztönzi az olvasót magát is. Ki mert állni az álmaiért, és képes volt tenni értük, inkább megpróbálta, mintsem hagyta volna elúszni a lehetőséget, ez pedig sokunk számára példát is statuálhat.
"A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga."
Bár Caroline élete és utazása is televolt küzdéssel, nem egyszer érezte úgy, hogy kicsi ember ő ehhez a feladathoz, mégis képes volt felállni, megmutatta tehetségét és hatalmas erejét, így eleget téve Madách Imre fentebbi idézetének.

Borító:
Álomszép munka, már csak a látványától és kedvem támad utazgatni, ismét eljutni Barcelonába, megismerni Caroline-t, és persze mindent, amit ez a regény tartogat számunkra.


Összességében:
R. Kelényi Angelika felülmúlta önmagát! Legújabb regényével a napsütéses Barcelonába kalauzolt el bennünket, ízleltette meg velünk a katalán konyha remekeit, és Caroline-on keresztül bemutatott egy olyan történetet, ami egyszerre kikapcsol és ápol bennünket.
A Barcelona, Barcelona felidézte a saját emlékeimet, az ott töltött napjaimat, és arra késztet, hogy pakoljam a bőröndömet, és induljak útnak. Tökéletes útitárs, bárhova megy az ember!
Elrepít, lenyűgöz és a bűvkörébe von.
Azoknak ajánlanám, akik a nyári kánikulában egy kis frissítőre vágynak, egy regényre, ami a hétköznapok tanulságait rejti, mégis a nyaralások kikapcsolódó örömét adja.

Oldalszám: 356
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Caroline Wood
Kedvenc idézeteim:

"Az ember mindig bízik abban, hogy akit szeret, de legalábbis szeretne szeretni, az idővel megváltozik."

*

"Tudtam, hogy át kell gondolnom az életemet, mert pillanatnyilag csak egy nagy káosz volt körülöttem."

*

"A leveleiben tökéletes angolsággal írt, és most itt ült, szétvetett lábakkal mellettem, és úgy kommunikált, mint Tarzan."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése