2019. szeptember 16.

Ludányi Bettina - Kettőnk titka

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Mi az erősebb: a függőség vagy az akarat?
Niki Varela alkoholista. Lassan egy éve nem iszik, mégis különös dolgokat tapasztal maga körül. Időről időre üres borosüvegek tűnnek fel a lakásában. Hiába állítja, hogy nincs köze hozzájuk, még a legjobb barátnője sem hisz neki. Nem is csoda, hiszen egyetlen betörésre utaló jel sincs.
Alexios Hallas pszichiátert valaki felkérik egy nyomozáshoz,így hozza össze a sors Nikivel. Hiába foglalkozik évek óta függőkkel, még így sem ismeri fel időben, mi folyik a lány körül.
Egy alkoholfüggő képzelgéseiről lenne szó csupán, vagy valaki az őrületbe akarja kergetni a lányt? Mi a különbség a valódi tettes és az áldozat között? Meddig képes egy függő uralkodni a sóvárgáson, ha mindent elveszít, ami fontos volt számára?

Ludányi Bettina írónő új regénye, a Kettőnk titka ezúttal a függőség lélektanát járja körül. A pszichológiai thriller és a pszichológiai dráma jegyei keverednek össze egy történetben, amelynek nem fogod kitalálni a végét." 

A Nyomodban magasra tette a lécet Ludányi Bettina legújabb regényének, a Kettőnk titkának. Kíváncsian vártam, mit tartogat számunkra újfent az írónő, hiszen a függőség olyan tabutéma, amit nem szeretnek az emberek még önmaguknak sem bevallani. Hogyan lehet hát írni róla? Bettina ezt tökéletesen demonstrálta egy rendkívüli történetben, ami már az első oldalon garantáltan levesz a lábadról!
Nikinek lassan egy éve már, hogy utoljára a pohár fenekére nézett. Alkoholistaként és állandó kéjvágytól fűtve élte az életét, míg egy mentor, Yanna a szárnyai alá nem vette a fiatal, lecsúszott lányt. Niki mindennapjai azóta példaértékűek, van munkája, egy háziállata, akiről felelősségteljesen gondoskodik, és bár még nem telt le az egy év, saját mentoráltat is kapott. Ő segíti Corinnát a józanság rögös útján. Ám a feje felett még mindig ott a billog: alkoholista. Aki egyszer az volt, nem mossa le magáról többször ezt a jelzőt. Főleg úgy nem, hogy a szemetese borosüvegeket rejt, az ártatlanságáról pedig saját mentorát és egyben barátnőjét kell meggyőznie. Valaki betör a házába? Ki szórakozhat vele? Ez a rejtély pedig felperzseli a vérünket az egész regény olvasása során.
Ekkor érkezik meg Alexios Hallas, aki pszichiáterként praktizál, legfőképpen pedig a függőségekkel foglalkozik. Közel áll ehhez a problémakörhöz, hiszen bár ő maga nem, de közeli családtagja az ital mámorában éli életét, és hiába próbál fivére segíteni neki, a tisztaság elhatározásának belülről kell fakadnia. A férfit egy ismeretlen nő bérli fel, hogy nyomozzon Niki után, így kerül közel a lányhoz, és ismeri meg az ő különleges mivoltát.

„Ez az alkoholizmus csapdája: sosem tudhatod, mikor gyengülsz el, mert bármikor megtörténhet.”

Rajtuk kívül ugyanakkor bevezet bennünket az írónő a titokzatos elkövető fejébe. Vajon az, aki megbízást adott Alexnek és a betörő egy és ugyanaz a személy? Jelenetről jelenetre tárul fel az elkövető igazi indítéka. Gondolkodásra késztet bennünket, ezáltal a regény részévé válhatunk mi, olvasók is.
Ludányi Bettina stílusa elkápráztatja az olvasót! Gazdag szókinccsel, sokszor szókimondóan ír, de erről a témáról másként nem lehet beszélni, csakis őszintén. Felnyitja a szemünket, elgondolkodtat, vajon az emberi élet képes-e a változásra, vagy rászolgáltunk az örök billogra. Lelki mélységekbe kalauzol el, miközben egy izgalmas cselekménnyel is elkápráztat.
Az írónő ezennel egy másik arcát is megmutatta nekünk. A Nyomodban c. regényénél megismerhettük a megszokott krimis és akciódús események mellett a romantikus oldalát, itt a Kettőnk titkában azonban sokkal inkább a lelki mélység dominált a kiszámíthatatlan cselekmény mellett. A történet az utolsó oldalaira csúcsosodik ki igazán, és bomba módjára robban!
A Kettőnk titka egy fantasztikus történet három egykori függőről és egy férfiről, aki szenvedélybetegeket gyógyít. A köztük lévő kapocs pedig az addikció maga. Járj a végére, és tudd meg, mit tartogat számodra Ludányi Bettina legújabb, érzelmekkel és izgalmakkal teli regénye!

Karakterek:
A négy főszereplő eleinte soknak hangzik, de ahogy haladunk előre a történetben, úgy körvonalazódik négyük kapcsolata.
A regény középpontjában mégis inkább Niki egykori függősége áll, az ő jelenlegi lelkiállapota, a múltja és a jelene közti összeköttetés, illetve a jövőjének darabkái. Az alkoholizmus elleni küzdelme megváltoztatta az életét, ám ahogy szembesül rosszakarójával, úgy válik egyre reménytelenebbé a szebb holnap képe. Hamar megkedveltem a lányt, hiszen a változni akarás végig ott volt benne, igazi küzdő, hiszen az elhatározásának akar eleget tenni: kilábalni az alkoholizmusból. Ezért hamar megkedveltem a személyiségét, a szívemen viseltem a későbbi sorsát.
A történet másik szemszöge Alex nézőpontjából íródott, aki iránt ambivalens érzelmeim vannak. Eleinte önzetlen férfinak tűnt, sőt eleinte nem is akart belemenni abba, hogy megfigyelje Nikit, ám mégis beadta a derekát, és elfogadta a nyomozásra való felkérést. Emiatt többször két oldalról is olvashatunk egy-egy szituációt. Mégis keveselltem a részét a cselekménynek, bár valami azt súgja, hogy a folytatásban nagyobb szerepet fog kapni a jóképű pszichiáter.


„Lehet, hogy a gyász idővel visszahúzza a karmait, és fájni sem fog már annyira, de a heg akkor is ott lesz.”
 

Borító:
Engem már egyszerűen az elején levett a lábamról. Nagyszerű műalkotás! A középpontban Niki van megelevenítve, ám a háttérben egy másik női alak is meghúzódik. Vajon ő lehet a lány rosszakarója? És mindez egyszínű alapra helyezve, ám hogy beilljen az írónő regényeinek sorába, valószínűnek tartom, hogy kinyitható lesz, mint az eddigiek! Elbűvölő elgondolás! Valamint ha egy pillantást vetünk a borítón domináló árnyalatra, az biztos, hogy elakad a szavunk! Álomszép párosítása a színeknek! Mesteri munka, ahogyan a tartalom is az.

Összességében:
A Kettőnk titka egy fondorlatosan megírt, bravúros történet! Állandóan megtévesztett, sosem tudtam, mit hoz a következő oldala. Merész téma az addikciókról írni hitelesen, hogy emellett érdekesek is legyenek a leírtak az olvasó számára, ám Ludányi Bettinának sikerült elérni, hogy közben ne csak okuljak a különböző élethelyzetekből, de közben nyomozhassak, szórakozhassak is. Lenyűgözött minden egyes betűje!
Azoknak ajánlanám, akiket érdekel egy izgalmas, kiszámíthatatlan történet egy egzotikus szigeten élő lányról, aki a saját démonaiból keresi a kiutat.

Oldalszám: 356
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Niki Valera
Kedvenc idézeteim:


„– Te voltál a védett kikötő, én meg a viharba keveredett lány, aki csak egy csónakon hánykolódott míg révbe nem ért. – Amikor kimondom a szavakat, szélesen elvigyorodom. – Figyeled, mekkora király vagyok? – kérdem egy pillanatra felcsillanó szemekkel.
Yanna elneveti magát.
– Dalszövegeket kellene írnod – mondja vidáman.
– Talán majd egy másik életben.”

*


„Figyelem, ahogy a nap a horizonthoz kúszik, majd lassan alámerül. Bárcsak én is így tehetnék. Elbújhatnék a világ, az elvárások és a függőség elől. Mennyivel könnyebb lenne az életem, ha nem loholna a nyomomban ártó árnyként és lesné azt minden percben, mikor gyengülök el annyira, hogy lecsaphasson rám. Olyan, mintha folyton veszélyben lennék. Mintha valaki állandóan figyelne és a megfelelő alkalomra várna, hogy tönkretehessen.
Mert ilyen a függőség. Nyomorba dönt – akár józan vagy, akár nem.”
 

*



„Gyakran megesik, hogy eltévedek a gondolataim erdejében és elveszítem a fonalat.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése