2020. február 9.

Szép Zsolt - Kárpát walzer

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Osztrák-Magyar ​Monarchia, Budapest, 1873 ősze.

Körmöczi Zsuzsanna, a nevelőnő enged egy baráti kérésnek, hogy egy rejtélyes metronómot eljuttasson Fiumébe. Távoli rokonait kísérve nekivág a veszélytelennek tűnő útnak az Adriai-tengerhez, azonban már a vasúti szerelvényen lecsap rá a földöntúli iszonyat, és a puszta életéért kénytelen küzdeni. A metronóm ingája gyorsulni kezd az elszabadult gőzvonaton, és lassan már nem is maga a tárgy, hanem a világ sorsa a tét. A veszélyek során nem csak ellenségekre, barátokra is lel, például egy titokzatos magyar nemesre, a Garabonciásra. A férfi ott van mindenütt, hogy pokoli keringőbe küldje a szükség szülte hétköznapi hősöket, és egy ősi rend tagjait a Kárpátok lába alatt. A könyv lapjain megelevenednek többek között a magyar hiedelemvilág lakói, a tündérek birodalma, és más földöntúli teremtmények.Utazunk térben és időben is, hőseink eljutnak a Monarchia jó néhány szegletébe. Látjuk a fővárost, a tengerparti ékszerdobozt, Fiumét, de érintjük Pressburgot, Pécs környékét, vagy éppen a kicsiny Duna-Varsányt. 
Az egyik oldalon a hősiesség és nemesség, a másikon a Gonosz lakozik, aki időtlenül szemlélődik, és csak azt lesi, mikor vét lépést a táncban az óvatlan nevelőnő – hogy ő aztán lecsaphasson a világra.
A Kárpát walzer világa nem történelemórák anyagául íródott – helyette felnőtt mesét sző, és ezzel egyedülálló világot teremt. Történetének fonala sokszor metszi a valóságot, néha azzal együtt is fut, gyakran azonban messzire eltávolodik attól. A könyv a saga első kötete, amely a hőseivel együtt táncba viszi az olvasót is." 

A Kárpát walzer az idei évem egyik legnagyobb felfedezettje, pedig alig kezdődött még el 2020. Az Anarchia könyvblog ajánlására és a szerzőnek hála kezdhettem meg az utazásomat a 19. század rejtélyes hétköznapjaiba, ami rögtön be is szippantott, és mindig egyre többet akartam belőle. 
A könyv legelején megismerkedhetünk az országot uraló nemesi családokkal, köztük a Bellényeshyekkel és nevelőnőjükkel, Körmöczi Zsuzsannával is. A nő megkapó külseje miatt egy este egy bizonyos Rudner Edmond gyárigazgató mocskos játékának válik áldozatává, és csak  másodperc törtrészein múlik, hogy nagy folt nem esik a becsületén. Titokzatos megmentői egy dezertált katona, Kiss-Zombory Arnót és egy rejtélyes nemes, Ivan Yure, aki fontos titkokat oszt meg a nővel, és a segítségét kéri egy rendkívüli ügyben.
A történet ezen kulcsszereplők köré épül, akikhez csatlakozik később Drakvóch Kornél és a lengyel Iwo Wieslaw, valamint egy grófnő, Szadloncay-Szomolán Antónia, de közelebbről is megismerkedhetünk egy titkok övezte grófot és lányát, Réd-Allmáry Móricot és Bernadettet. De hogy az ő sorsuk hogyan fonódik össze? Hogyan találkozik ennyi különböző rangú és tisztű ember? Mi is történik a sokat emlegetett Fiumében? 
Szép Zsolt mesteri alapossággal dolgozta ki a regényét. Minden egyes apró szónak megvolt a miértje és a tökéletes helye. Fantasztikusan összeszőtte az egyes, sokszor - a szó legjobb értelmében - novellisztikusnak ható elemeket, a különböző karakterek életútjait. Ezért le a kalappal előtte!
Ez a történet nem egy könnyed szórakozást tartalmaz. Sokszor visszatérnek a régebbi évek, nem lineárisan halad előre a regény, hiszen a szerző nem sajnálja a szavakat arra, hogy bemutasson közelebbről egy-egy szereplőt, és hogy elénk tárja a - sokszor sötét - múltját. Éppen ezért nekünk, olvasóknak hatalmas feladatunk van. Mindig éberen kell követnünk az eseményeket, többször van időbeli ugrás, és ha nem kísérjük ezt alaposan figyelemmel, könnyen belezavarodhatunk az amúgy zseniálisan felépített történetbe. Gondolkodásra késztet, megdolgoztatja a memóriánkat, hiszen az időbeniség mellett Szép Zsolt rengeteg szereplővel is dolgozik még a kiemelteken kívül is. 

"Az igazság olyan, amelyet mindenki másképpen lát és másképpen értelmez."

Érdemes egy kicsit leállnunk, és jobban ízlelgetnünk a kötet címét: Kárpát walzer. Egészen különleges, nemesi csengése van, amely valóban illik a teljes történethez.  Ez a könyv bemutatja a 19. század második felét, az Osztrák-Magyar Monarchiával bekövetkezett részben politikai, de az emberek mindennapi életébe hozott változásokat is. Bevezet bennünket a kor tradícióiba, az olvasás során igazi bálokra látogathatunk el, ahol a városi elit minden tagja egy nagy terembe gyűlik össze. És ha felcsendül a walzerre hívó muzsikaszó, szövetségek köttetnek, és megkezdődik az igazi ármánykodás. 
Ám fontos leszögezni, hogy a történelembe ágyazott történet mesteri precizitással idézi meg az akkori kultúrát és atmoszférát, mégsem csupán az a célja, hogy felelevenítse a kort. Ennek tökéletes bizonyítéka a hiteles korrajz mögött megbújó váratlan fordulatok és a fantasy-szál. Nem tudok másról, akinek bármikor is eszébe jutott volna mágiát csempészni a Monarchia határain belül élő nemesek mindennapjaiba. Rendkívül eredeti! Ez a tulajdonsága mind a szerzőnek, akinek ekkora fantáziája van, mind magának a történetnek hatalmas erény a szememben, hiszen annyi ugyanolyan regényt olvasni manapság, melyek cselekménye abszolút kiszámítható, és nem okoznak oldalról oldalra meglepetéseket. De a Kárpát walzer mindig tartogatott az olvasó számára újabb fordulatokat, sosem lehetett tudni, mi fog történni a következő fejezetben, egyszerűen magával ragadott, és hagyta, hogy mi is a történet szereplőivel együtt éljük át az izgalmas kalandokat és a megfejteni váró rejtélyeket. 
De a tökéletes élményt mindemellett Szép Zsolt írói stílusa koronázta meg. Nem volt mesterkélt, sokkal inkább gördülékeny és természetes. Könnyedén idézte meg a 19. század beszélőit, sőt az akkori és a mai ember szókincsbeli különbségét is kiemelte, több - számunkra már - idegen csengésű szót találhatunk a könyvet olvasva, de mindig kiderül a pontos jelentése vagy a szövegkörnyezetből, vagy pedig az oldal alján lévő lábjegyzetből. Ugyanakkor Zsolt megtalálta az egyensúlyt, csak akkor jött szembe velünk archaizáló kifejezés, amikor a helyzet azt megkívánta. 
Különleges töltettel rendelkező, varázslatos történet egy szívfájdító történelmi időszakban!

Borító:
Bár hozzám nem áll közel a barna szín, ehhez a regényhez nem is passzolhatna jobban. A könyvbe belelapozva feltűnhetnek a fejezetek eleji grafikák, amelyek az egyes szereplőket ábrázolják. A szerző ugyanis nemcsak megírta, hanem papíron valósággal megelevenítette a karaktereket. Hasonló technikával találkozhatunk a borítón is. Az egész képet titokzatos füstfelhő uralja, amelyből egy hölgy, valószínűleg Körmöczi Zsuzsanna alakja tűnik ki, illetve egy mozdony jelenik meg előttünk utalva a történet egy meghatározó jelenetére. 

Összességében:
A Kárpát walzer egy egyedien megalkotott, varázslatos történet. Keveredik benne a történelem és a kaland egy csipetnyi mágiával, ezzel valóban utánozhatatlan elegyet hozva létre. Számos szereplőért izgulhatunk a regényt olvasva, az állandó fordulatok hajtanak bennünket előre. 
Első benyomásra is tisztán kivehető, hogy ez nem egy általános, csupán szórakoztatásra és kikapcsolódásra alkalmas történet, hanem tanít minket a korról, a nemesi világról, a barátság és bajtársiasság fogalmáról. És hogy emellett valóban egy olyan olvasmányélményt nyújt, amit nem felejt el korán az ember, az csak hab a tortán. 
Eleven, figyelemre méltó történet!
Azoknak ajánlanám, akik vágyakoznak egy kalandokkal teli, történelmi fantasy regényre, amely a Trónok harca nyomdokaiba léphet!  

Oldalszám: 652
Kiadó: Kalliopé

Kedvenc karakter: Kiss-Zombory Arnót, Drakvóch Kornél
Kedvenc idézeteim:

"– Te nem szoktál aludni? – Iwo nyúzottan kapaszkodott a kilincsbe. – Tudod? Dunyha, ágy és vízszintes helyzet… legelszántabb hódolói a nap nyugvása és felkelése között űzik. A Jászságban vagy hol ismeretlen ez a fajta úri passzió?"

*

"(…) a szerelem olyan megmagyarázhatatlan tettekre veszi rá az embert, amelyek feje tetejére állítják az egész addigi normális életét."


2 megjegyzés:

  1. Csajszim, te vagy az, aki véleményére mindig nagyon adok és habár értekelőd nagyon imponáló, valahogy a könyvtől még így is ódzkodok. :/
    De lehet még a végen meggyőzöl, meglátjuk! :D

    Lillsz

    VálaszTörlés