2020. július 7.

Suzanne Collins - A kiválasztott

HANGULAT                                MOLY                                        2011

"Katniss Everdeen kétszer is túlélte az Éhezők Viadalát. De még nincs biztonságban.
Közeledik a végső forradalom ideje. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Élete legfontosabb szerepét kell eljátszania a végső csatában. Katniss lesz a fecsegőposzáta – a lázadás szimbóluma –, nem számít, mit kell feláldoznia érte." 

Katnisst a lázadók kimenekítették a Nagy Mészárlásról, így a biztonságot nyújtó 13. körzetben él azóta. Amiről azt hiszi mindenki, hogy eltűnt a föld színéről. Valóban. Hiszen ez a körzet Panem bukása után, 75 évvel ezelőtt le lett bombázva, az itt élők pedig egy teljesen új társadalmat hoztak létre a föld alatt. Saját politikát folytatnak, egy jól működő rendszert állítottak fel az évek alatt, ám nem lakhatnak ők sem örökre vakond módjára a napfénytől távol. Nincs más választás: meg kell dönteni a Kapitólium hatalmát és meg kell fosztani Snow elnököt a titulusától. Ehhez egyesíteni kell Panem polgárait, hogy közös erővel, 75 év elteltével ismét megpróbáljanak kitörni az elnyomás alól. A szimbólum, a lázadás vezéregyénisége pedig egy tinédzser lány a 12. körzetből. Katniss Everdeen, a Fecsegőposzáta. 
A kérdés végig ott lebeg a könyv sorai felett: Vajon sikerül ezennel változást elérni Panem életében?
A társadalomkritika ebben a befejezőkötetben még inkább megjelenik, mint eddig, hiszen arra is gondolni kell, ki legyen a következő vezető, ha sikerrel jár a lázadás, és Snowt eltávolítják a pozíciójából. Ezzel együtt felmerül a kérdés, hogy milyen államformává változzon a totális diktatúra, melyet kapitóliumi központtal alakítottak ki. Legyen monarchia? Vagy inkább demokrácia? 
Ugyanakkor a politikai kérdéskör mellett az izgalmas cselekményszál is folytatódik - ugyanis míg Katnisst épségben a 13. körzetbe tudták szállítani, Peetát a Kapitólium foglyul ejtette. A legrosszabb kínzások várnak a fiúra, ha Katniss nem tesz valamit, így alkut köt, hogy a 13. körzet katonái szabadítsák ki Peetát a rabságból. Viszont nem minden megy úgy, ahogyan azt a lány előre eltervezte.

Nagyon tetszett, ahogyan végigkövethettük Katniss jellemének alakulását a köteteken keresztül. Hamar ráhárult a családfenntartói szerep, és már az első fejezetekben kiderült, hogy a szeretteiért bármit megtenne. Ezt jól demonstrálja az első kötetben az, hogy jelentkezett a húga helyett a viadalra. Ám ezzel a lépésével a szeretteinek a száma is nőtt. Peeta, Haymitch, Effie, Cinna. Egyre több emberért érzett felelősséget, és ekkor kezdett el igazán érezni is. A szerelem eddig az életében az a luxus volt, amit ő a 12. körzet elnyomott lakosaként nem engedhetett meg magának. Hogy családot alapítson ebben a világban, hogy a gyerekei tudják, milyen az üres gyomor hangja, abból ő nem kért. És aztán ott volt a Viadal - a tudat, hogy nem menthetné meg őket, ha az ő nevüket húznák ki. Egy anya legnagyobb rémálma. De egy új világ reménye és egy fiú tiszta szerelme küzdelemre sarkallja, hogy szeretteit biztonságban tudja. Én ezért az elszántságáért és önfeláldozó magatartásáért kedveltem meg a főhősnőt, ami végig jelen volt a regényben.


"Vannak séták, amelyeket az embernek egyedül kell megtennie."

Bár a 76. Éhezők Viadala nem lett megrendezve, az atmoszférája nem maradhatott ki ebből a kötetből sem. A kiválasztott erősen fókuszál a Snowval való nagy összecsapásra és a Kapitólium hatalmának megdöntésére, de Suzanne Collins ebbe a részbe is beleszőtte azt az élet-halál játszmát, ami az arénára jellemző. Katnissnek és a többi szereplőnek különböző akadálysorokat kell kiállniuk, hogy eljuthassanak a leginkább védett övezetbe, az elnök rezidenciájára. És közben a lánynak mérlegelnie kell, vajon ki is az igazi ellensége.

Borító:
Az eredeti borító hangulatosan passzol az eddigiekhez: kék alapon egy szárnyaló madár, mely szimbóluma a teljes trilógiának. Egyszerű, de nagyszerű kivitelezés. A filmes kiadás egyikén Katniss alakja látható, a másikon a jól ismert fecsegőposzáta, immár tűzkarikákkal körülvéve. Végül pedig a legújabb utánnyomás egy teljesen új köntöst kapott, mely szerintem a legszemetgyönyöriködtetőbb mindközül. Egy 13. körzeti táblát nőtt be a növényzet, a domináns színvilág pedig az eddigi pirostól és kéktől eltérően most a narancssárga, a fehér és a barna. Nem tagadom, ez utóbbi borítósorozat teljesen a szívemhez nőtt. Nem tudok egyszerűen betelni vele. 

Összességében: 
Nagyon szerettem ezt a kötetét is a trilógiának. Abszolút megvolt benne az eddigi részeket is belengő hangulat, sokadik olvasásra is zakatolt a szívem, és meg tudott lepni a fordulatokkal. Az éhezők viadala így valóban egy örökzöld trilógia, amit bátran ajánlok mindenkinek! 

Oldalszám: 352
Kiadó: Agave

Kedvenc karakter: Peeta Mellark
Kedvenc idézetem:

"Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése