2021. január 30.

Anne L. Green - Joyce csapdájában

  HANGULAT                                MOLY                                        2020

"William élete kész káosz. Őrlődik a Joyce iránti elkötelezettség és a Heather iránti forró szenvedély, a lelkiismerete és a szíve között. Túlfűtött kapcsolata Heatherrel közelgő esküvője miatt halálra van ítélve, és ha ez nem lenne elég, egy sorozatgyilkos is a nyomukban lohol. A férfi magánéletének védelme a távolságtartást, az életükért folyó harc viszont az egymásba kapaszkodást diktálja. William nem látja a kiutat, csapdába került. Az esze helyett az érzelmei irányítják, de igazán csak akkor omlik össze minden, amikor a múltjának egy rejtett darabja a leleplezés küszöbén áll. Kénytelen lesz súlyos áldozatot hozni annak érdekében, hogy a titkát megőrizhesse, és ezzel megóvhassa önmagát és a szeretteit.

A Joyce csapdájában a Bűnös viszony-sorozat második része, melyben a többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő azt boncolgatja, minden körülmények között megéri-e áldozatot hozni, és közben áldozattá válni."

Évek óta nyomon követem Anne L. Green munkásságát, hiszen már az első regényeivel beírta magát a szívembe. Végigkövethettem azt, ahogyan összekapcsolja pontról-pontra a regényeit, a legutóbbi - Csábító címet viselő - trilógiájába pedig az eddigieknél is több személyességet rejtett el. 

Ebből a sorozatból nőtte ki magát a Bűnös viszony duológia, melynek egyik főszereplőjével már a korábbi regényekben is találkozhattunk. A Végzetes csábítót olvasva megismerhetjük Will háttértörténetét, és a múlt eseményeit, ami teljesen meghatározta a férfi életét. Amikor is a jó szíve arra késztette, hogy megmentsen egy bajba jutott, testileg és lelkileg is megtépázott lányt, ezzel lemondva saját jövőjéről. De Joyce-nak ez nem volt elég. Az kellett neki, amit Will már nem tudott odaadni neki, hiszen az már máshoz tartozott - a szíve már Heather Reese-hez húzta. A férfi nehéz helyzet előtt áll: Engedjen a külső nyomásnak, a zsarolásnak, ezzel talán kockára téve szerelme jövőjét, vagy meghozza az áldozatot, ami egy tökéletes élet lehetőségének lemondásával jár. Will fogoly lett, mind lelki, mind fizikai értelemben. Egyszer csak Joyce csapdájában találja magát - a nő mindent elkövet, hogy magához láncolja őt. 

Ám az ifjú rendőr és a gyönyörű ügyvédnő szerelmét két oldalról is ostromolják. Nemcsak Joyce, de egy titokzatos sorozatgyilkossal is meg kell küzdenie Willnek és Heathernek, aki versek formájában hagy maga után nyomokat. Rá kell jönniük ezeket követve, hogy  a múlt nem maradhat rejtve örökké. 

Emellett egy bizonyos Daniel Lee is bejön a képbe, aki nem retten el az erőszakos tettektől sem, hogy megszerezze védőügyvédjének Heathert. De tudna ő egy ilyen embert képviselni? Aki nyíltan bevallja bűnlajstromát? Heather és Will feje felett az eddigieknél is magasabban csapnak össze a hullámok, és csak közösen menekülhetnek meg a rájuk leselkedő veszélyek elől. 

"– Mitől félsz ennyire? – nézett mélyen a szemembe.
– Attól, hogy pont akkor bukok el, amikor a legfontosabb volna, hogy nyerjek.
Most az én életem a tét."

A Joyce csapdájában egy igazi küzdelem története. Küzdelem a boldogságért, a valódi szerelemért. Will - a legtöbb regényhőssel ellentétben - az igazi jófiú, aki hisz az igazságosságban és a mindent elemésztő szerelemben. Valóságos harcos, aki nem adja fel, bármeddig elmenne a szerettei védelméért. Ez pedig egyfelől megindító, másrészről pedig inspiráló. Emellett pedig Heathernek is az eddigieknél kitartóbbnak, keményebbnek kell lennie, hiszen már nem csak saját életük a tét.
Ugyanakkor kettejük viszonyára kicsit ambivalensen gondolok. Jeleneteik sokszor árulkodtak mélyen gyökerező, tiszta kötődésről, a köztük lévő gyengédség vitathatatlan volt, ám úgy éreztem, máskor - az én ízlésemhez mérten - a túlfűtöttség túlságosan is dominált. Ennek ellenére Heather és Will párosa egy jól működő duó, mely képes leleplezni a csalárdságot, hogy utat engedhessen a dicső igazságnak.

Anne L. Green ebben a regényben a kapcsolati dinamikákra helyezte a hangsúlyt. Kihívás elé állította önmagát, hiszen a Joyce csapdájában cselekményének egészét egy pszichopata elmejárása alakította és vonta az irányítása alá. Emiatt az egész könyv merész volt és kihívó! Az írónőnek mindvégig összetetten kellett gondolkodnia, és egyben kellett látnia a történetet. Úgy kellett alakítania a szálakat, hogy összeérjenek és a végére az olvasó előtt is kitárulkozzék a regény a maga teljességében. Szerintem ezt Anne L. Greennek nagyszerűen sikerült megalkotnia, ezzel egy különleges duológiát komponálva, melyben keveredik az erotika, a romantika, az akció a lélek mélységének rejtett titkaival. 

 "[…] a szerelem a legcsodásabb dolog, amit megélhetsz."


Borító:
A Heather vonzásában kékje mellett a Joyce csapdájában zölden virít. A nő ruhájának mély kivágása hangsúlyozza a regény erotikus oldalát, ám a két szereplő között nem vágy tükröződik, összekapaszkodásuk sokkal inkább a Heather és Will közti gyengéd ragaszkodásról, a tiszta lelki kötődésről árulkodik.
Merész, de vonzó külső ugyanilyen belsőt is takar!

Összességében:
Anne L. Green csavarokkal teli lezárást alkotott a Bűnös viszony sorozatnak. Már az elejétől kezdve felcsigázza a gondolatainkat, arra késztet, hogy együtt nyomozzunk Willel és Heatherrel, közös élménnyé válik a bűnös leleplezése. Mégis mindez teljességgel kiszámíthatatlan. Sosem lehet tudni, mi érkezik a következő fejezetben, és ez az izgalom valamint a saját kíváncsisága hajtja előre az olvasót.
Korábbi regényeihez képest újfajta karakterekkel dolgozik az írónő - Will nem maffiavezér, hanem az igazság szolgálatában áll, becsületes és önfeláldozó, Heather pedig még erősebb és keményebb eddigi főhősnőinknél. Mindkettejüket megtépázták az élet viharai, de együtt mindent képesek véghez vinni.
Illetve egy teljesen új kihívásra is vállalkozott, méghozzá, hogy leleplezze egy igazi pszichopata elméjének rejtett csillagrendszerét. Ez a szál különös színt vitt a teljes duológiába, Joyce egy igazán másféle ellenfél, mint amilyenekről az eddigi ALG-regényekben olvashattunk. Egyszerűen bravúros volt!
Azoknak ajánlom a Bűnös viszony sorozatot, akik vágynak egy nyomozás adta különleges kalandra, akik szeretik az izgalmakat, a bűnügyi történeteket, mely keveredik a határtalan szenvedéllyel és erotikával.

Oldalszám: 504
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"– Istenem, Will, neked tényleg hőskomplexusod van."

*

"A megbocsátás nem felejtést jelent, Will. Azt jelenti, hogy elengeded a másik ember torkát. (…) Ha megbocsátasz neki, megszabadulsz valamitől, ami elevenen felemészt téged."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése