2021. szeptember 18.

Ludányi Bettina - Mögötted!

HANGULAT                                MOLY                                        2020

"Mindig nézz a hátad mögé!  

Scott C. Flynn nyomozót egy brutális gyilkossághoz hívják. Az áldozat egy húszas éveiben járó nő, akit a Herman Brown Parkban találnak meg. A rendőrség megkezdi a nyomozást, ám sajnos elegendő bizonyíték hiányában nem sikerül közelebb kerülni a gyilkoshoz. Amikor feltűnik egy újabb holttest, a nyomok egy szektához vezetnek.  Caroline R. Hutchinson szélhámosként éli az életét: lop, csal, hazudik, bárkit képes átverni. Egyik éjjel nagyon rossz áldozatot választ magának, így a sorsa megpecsételődik. Úgy tűnik, csak akkor menekülhet meg, ha a rendőrökhöz fordul segítségért.  Vajon mi az összefüggés Flynn nyomozó és Caroline esete között? Mit tesz a rendőrség, amikor szembetalálja magát egy szektával? Hogyan képes egy szektavezér mindenkit irányítani és átverni maga körül?  

Ludányi Bettina Mögötted! című regényében megismerhetjük a szekták működésének pszichológiáját és bepillantást nyerhetünk a jogtalan befolyásolás rejtelmeibe" 

Ludányi Bettina írásai mindig pörgősek, hiszen többnyire egy nyomozás kap bennük központi szerepet. Ám a krimi a keze között pszichológiai töltetet és különleges hangot kap, ami miatt egyedivé válnak a regényei. Korábban beszámolt már függőségekről, sorozatgyilkos utáni nyomozásról, most pedig egy szekta életét és káros hatásait fedezi fel és mutatja be az olvasóinak, valamint rámutat a gyerekkori sérelmek pusztító következményeire is.

A rendőrség egy holttestet talál a közeli parkban. Egy fiatal lány, Kathy Gallagher élettelen testét. Látszólag jómódú család gyereke, aki mégiscsak elhagyta a családi fészket, ezután vélhetőleg rossz társaságba keveredett, ami az életét követelte. Scott Flynn nyomozó kapja meg az ügyet, hogy rács mögé zárja Kathy gyilkosát, amiben segítséget is kap Daisy Serrától. A tanácsadó nyomozót mi már Ludányi Bettina Nyomodban c. regényéből közelebbről is megismerhettük, és őszintén, én nagyon örültem a felbukkanásának. Daisy egy rendkívüli, erős szereplő, akire nemcsak a többi karakter, de az olvasó is felnézhet. Különösen a szívemen viseltem a sorsát, talán a korábbi ismeretség, talán a szimpátiám miatt, de ennek az volt a következménye, hogy Scott kicsit háttérbe került. Ám ha tájékoztatásaim nem csalnak, akkor vele még úgyis találkozhatunk Bettina következő könyvében, a Festménybe zárt lelkekben, ahol ismét Flynn nyomozóval együtt szaglászhatunk a veszély után.

Ugyanakkor a nyomozói, rendőri oldal mellett beleláthatunk egy megtört, fiatal lány, Caroline életébe is, akit hányattatott gyerekkora odáig vezetett, hogy más emberek kizsebeléséből tartja el magát. Egyszer azonban csak rosszkor, rossz embertől emelte el a telefonját, és máris a feje tetejére áll a világa. Caroline őrlődik, hogy az információkat, amiket megtudott a készülékből, vajon eljuttassa-e a rendőrségre, vagy csak húzódjon meg, amíg elül a vihar, hiszen ezáltal ő is a zsaruk látókörébe kerülne. Ám azt nem tudja, hogy a háttérben leselkedik egy sötét árnyék, ami mindent hajlandó feláldozni a saját szenvedélye oltárán. Még akár életeket is. 

"A testem mintha súlytalan lenne. A lelkem darabjaira szakadt, a szívem meghasadt. A gyomromban lévő fájdalom egyre jobban terjed. Nincs borzalmasabb érzés annál, mint amikor a lelked sír."

A nyomozás eljut egy bizonyos Christy Davis nevéhez, aki Kathy egykori lakótársa volt. A közös pontot az jelenti, hogy mindketten megszakították a kapcsolatot a családjaikkal. Amikor az életük mélypontján voltak, befogadta őket (és még sok más, meggyötört lelkű fiatalt) egy nő, aki menedéket nyújtott számukra, távol a társadalomtól egy önfenntartó létesítményen. De arról nem beszélnek, hogy mindennek mi az ára, és hogy mi történik akkor, ha valaki ki akar ebből szakadni.

Ludányi Bettina Mögötted! című regénye egy igazán energikus, pörgős krimi. Az írónőnek nagyon jól áll ez a zsáner, fiatalosan, könnyedén szavakba tudja önteni az akciódús eseményeket, szinte jelen vagyunk a színtéren, a főhősökkel együtt bennünket is átjár az adrenalin. Mindig egyre többet és többet akarunk a történeteiből, sosem elég. Ám a bravúros nyomozás mögött mély, lélektani tartalmakat rejt el az írónő. Felfejtve az események láncolatát egy igazi pszichológiai hálót találunk, ami valós problémákat takar. Mi lesz az olyan emberből, akit gyerekkorban atrocitások sora ért? Hogyan pótolja a szülő a gyereke elvesztését? Mire késztethet a bosszú, és hogyan lehet feldolgozni a veszteségélményeket? Kemény témákat boncolgat a felszín alatt Ludányi Bettina, és nagyon szakszerűen, mégis regényesen tálalja a megfejtéseket az olvasóinak. Összetett, szövevényes mestermű! 

Borító:
Az írónőnek ez a kötete is dupla borítót kapott - kívül egy ölni vágyó kés látható, belül egy rémült, fiatal lány. A fekete és piros színek uralják a képet, a cím és annak betűtípusa pedig rögtön sejteti, hogy milyen zsánerrel van dolgunk. Káprázatosan hátborzongató, akárcsak a történet maga.

Összességében:
Ludányi Bettina ismételten elkápráztatott. Profi nyomozó módjára az emberi lélektan mélyére ásott, és egy rendkívül szövevényes ügyet adott a főszereplő, Scott Flynn nyomozó kezébe. Bemutatja, hogy mennyi minden múlik az ember gyerekkorán, hogyan működik a manipuláció, és hogyan válhat az ember egy szekta részévé.
Mesterien megalkotott, mély történet, melynek a darabjai csak a végén állnak össze teljesen. Az utolsó pillanatig kitart az izgalomfaktor, mindig történik valami, ami megfordíthatja a nyomozás menetét.
Ludányi Bettinának nagyon jól áll ez a pszichológiával fűszerezett krimi. A Mögötted! aprólékos, átható és hihetetlenül izgalmas regény, ami már az első oldalon leveszi az olvasót a lábáról.

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik szeretik a fordulatos, kiszámíthatatlan cselekményeket, a lélektani tölteteket és az egyedi, különleges történeteket. Hiszen mindez megvan a Mögötted! soraiban.

Oldalszám: 358
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Daisy Serra
Kedvenc idézeteim:

"A könnyek hangtalanul indulnak el a szememből. A fülem zúg. Érzem, hogy forogni kezd velem a szoba, de nem mozdulok. Pislogni sem pislogok. Meredek az előttem villogó képekre, és egyszerűen képtelen vagyok felfogni, mi történt."

*

"(...) az érzelmek képesek elvenni az irányítást a józan észtől."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése