2022. június 9.

Jennifer Lynn Barnes - Örökösök viadala

 HANGULAT                                MOLY                                        2021

"Avery ​pontosan tudja, mi kell a szebb jövőhöz: túlélni a gimit, szerezni egy jó egyetemi ösztöndíjat, aztán irány a nagyvilág. Az élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat. Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. Az örökség legfőbb várományosa, Grayson pénzéhes szélhámosnak tartja Averyt, és mindent elkövet, hogy elüldözze. Öccse, Jameson nagyapjuk utolsó feladványának tekinti a lányt – fejtörőnek, amit meg kell oldaniuk ahhoz, hogy megértsék, miért hagyta Tobias Hawthorne egy vadidegenre a vagyonát. Averynek két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét." 

Egy időben nagy visszhangnak örvendett itthon Jennifer Lynn Barnes regénye, az Örökösök viadala. A gyönyörű borítóra és az izgalmakat ígérő címre azonnal felkapja az olvasó a fejét - de vajon a tartalma fenn is tartja ezt az érdeklődést?

Avery egy fiatal, árva lány, akit a nővére nevel. Egyik nap egy öltönyös fiatalember jelenik meg nála, hogy elvigye Tobias Hawthorne végakaratának felolvasására. Na de mi köze van egy tizenéves lánynak az Államok egyik leggazdagabb emberéhez? És miért hagyta rá a férfi a vagyonának nagy részét, és semmizte ki szinte a saját családját? Avery hirtelen meggazdagodása és annak körülménye nagy port kavart, és azonnal ismeretlen tinédzserből gazdag örökös lett. Ám a legveszedelmesebbek mégsem a szaftos hírekért kajtató újságírók lesznek, hanem azok, akik körülveszik őt: a Hawthorne-ok. Ha egy évet kibír egy házban ezzel a családdal, megkapja az örökséget. Vajon sikerül neki?

A Hawthorne-unokák - Nash, Grayson, Jameson és Xander - jól ismerték a nagyapjukat, de számukra is rejtély, miért egy ismeretlen lányt bízott meg a milliárdos vagyonával. Az öreg mindig is imádta a kódolt üzeneteket, és sokat játszott a fiúkkal kincsvadászosat. Talán ez is Tobias Hawthorne legújabb feladványa a számukra? Avery és a fiúk közösen keresik a választ a kérdésre, és követik a nyomokat, melyek a megoldást rejthetik. De eközben valaki a birtokon a lány életére tör, hogy megkaparinthassa az örökséget. A házban mindenkinek van rá indítéka, mégis ki tenné meg valójában?

"– Minden játék, Avery Ginks. Az életben egyedül arról dönthetünk, hogy akarunk-e nyerni."

Nem gondoltam volna, de az Örökösök viadala egyszerűen a kezemben ragadt. Olvastatta magát olyannyira, hogy nem bírtam letenni, és hirtelen azt vettem észre, hogy rohamosan közeledek a vége felé. Jennifer Lynn Barnes nagyszerűen építkezett a könyvben, fenntartja végig az érdeklődést, és folyamatosan lebegteti a kérdést: Mi a kapocs Avery Ginks és az öreg Tobias Hawthorne között? Nem hagyott nyugodni, és tudni akartam a választ! Ez hajtott engem előre, és ez az olvasói kíváncsiság lehet a motorja a történetnek. Az összes szereplő titokzatos - legfőképpen az a személy, akiről a történetben végig szó van, de ő maga már halott. De az unokák is tartogatnak meglepetéseket, nem könnyű kiismerni a fiúkat - a veszélyes Nasht, a távolságtartó Graysont, a humoros Jamesont és az eszes Xandert. Mind őrizgetnek titkokat, ami ad egy sejtelmes felhangot a regénynek. Ugyanakkor épp emiatt a titokzatosság miatt nem éreztem egyik szereplőt sem kellően közel magamhoz. Sodródtam velük a történet folyamában, de nem tudtam igazán a szívemen viselni a sorsukat.

Ha hasonlítanom kéne valamihez, akkor az Örökösök viadala a Tőrbe ejtve c. film és Erin Watt: Papír hercegnő c. könyvének ötvözete. Megvan benne a Watt-regény könnyedsége és fiatalossága, miközben a Royal-fiúkhoz hasonló testvérek közé csöppenünk, ugyanakkor a Tőrbe ejtvét idéző alapkonfliktus jelenik meg Jennifer Lynn Barnes történetében a krimi és a thriller jegyeivel együtt. 

Borító:
Kétségtelen, hogy a borítóra sok könyvmoly felkapja a fejét. Ez a zöld árnyalat tökéletes harmóniában áll az aranyszínű motívumokkal és az ugyanilyen címmel. Egyszerre szimbolikus és mutatós - engem rögtön megvett magának. Imádom!

Összességében:
Örülök, hogy végül a kezembe került az Örökösök viadala. Az idei év egyik meglepetése volt számomra - rögtön beszippantott és a kíváncsiságom nem hagyta, hogy akár egy pillanatra is megváljak tőle. A történet pörgős, folyamatosan zajlik valami, és megannyi titkot rejt, amit az olvasónak Averyvel és a Hawthorne-fiúkkal együtt kell megfejtenie. Vajon minden kérdésünkre megtaláljuk a választ?
Jennifer Lynn Barnes végig képes volt fenntartani az érdeklődést, a regény nem laposodott el, és minden oldalon izgalmas fordulatot hozott. Egyedül azt bántam, hogy a karakterek távolságtartóak voltak, még a főszereplő Averyt is alig lehetett megismerni.

Azoknak ajánlom az Örökösök viadalát, akik szeretik a fordulatokban gazdag történeteket, ahol nem minden arany, ami fénylik.

Oldalszám: 400
Kiadó:
Lampion/Animus

Kedvenc karakter: Grayson Hawthorne
Kedvenc idézeteim:

"– Ha az igen az nem, és az egyszer az soha, akkor hány oldala van egy háromszögnek?"

*

"– Isten nem bottal ver, hanem a Hawthorne-okkal."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése