2022. szeptember 5.

Genevieve Gornichec - A boszorkány szíve

 HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Egy ​száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát.  

Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.  Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.  

Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről." 

A mitológia engem mindig is vonzott, hiszen a kultúra alapkövét képezi, és bemutatja az adott nép hitvilágát. Irodalomtanulmányaim során többel volt szerencsém megismerkedni - elsősorban a göröggel és a rómaival, melyek szervesen beszivárogtak a költészetbe. A boszorkány szíve azonban az északi térség mítoszaival ismertet meg bennünket.

Egy boszorkányra halál vár, amiért megtagadta Ódin parancsát - és nem árulta el neki a jövőt. Harmadjára vetik máglyára a nőt, aki ez alkalommal is túléli a marcangoló lángokat. De a szívét sehol sem találja. A cím - A boszorkány szíve - egyik, materiális értelmezési lehetősége már itt felsejlik - Angurboda elhagyta a szívét, amit Loki ad vissza neki. A boszorkány az erdő közepére rejtőzik az asgardiak elől, egyedüli társasága a csínytevés istene, aki alkalomadtán meglátogatja őt a rejtett barlangjában, és ahogy egyre több időt töltenek együtt, úgy bontakoznak ki az érzelmeik is. A Loki és Angurboda közötti kapcsolat így egy másik, implicit értelmezési lehetősége a címnek - hiszen hogyan is fogalmazunk, ha valaki szerelmes? Hogy elrabolta a szívét.

"– Összetörni a szíved? Soha nem tennék ilyet! – háborodott fel Loki. – Én adtam vissza neked, nem emlékszel?"

Annak ellenére, hogy Lokival összekötötték az életüket, Angurboda javarészt magára van utalva, mivel a férfit továbbra is Asgardba hívja a kötelessége. A várandós boszorkány egy Skadi nevű óriásnő segítségével éli túl a telet, majd ad életet egy kislánynak. Az ászok világáról, az asgardi életről apró benyomásaink lehetnek Loki történetein keresztül, aki előszeretettel meséli a gyerekének, mik történtek a városban. Az antropomorf attribútumok itt is megjelennek az istenek jellemzőiként, hiszen ugyanúgy irigykednek, becsapják egymást, de nevetnek és örülnek is, mint az emberek. Loki anekdotái mutatják be a skandináv mitológia asgardi lakóit, míg a történet fókusza Angurboda remeteéletén és érzelmein van. 

A regény nagy része főként egyfajta vihar előtti csend állapota. A boszorkány menekülése és látomása Asgard bukásáról (amit Ragnaröknek nevezünk) egyértelműen egy végső összecsapás felé terelik a történetet, ahol az életben maradás a tét. Ám az idáig elvezető út is számomra rendkívül izgalmas volt - hiszen az izolációban Boda három gyereknek is életet ad: Hél - a holtak úrnője, Fenrir - a farkas, Jörmungand - a kígyó. Így Angurbodának a történet során három szerepben is helyt kell állnia. Mint vajákos, mint anya és mint feleség. Vajon hogyan óvhatja meg a családját a végtől?

Genevieve Gornichec nagyszerűen használta az északi mitológia elemeit, és szőtt egy rendkívüli történetet, melyben keverednek az érzelmek és az izgalmak.

Borító:
Engem már kezdetben elvarázsolt a kötet borítója. Angurboda alakja a kódexek miniatúráját idézte fel bennem, igazi festői megjelenést sugároz. Ha jobban megnézzük a hajául szolgáló indákat, három alakot figyelhetünk meg benne, melyek a boszorkány három gyermekét szimbolizálják. A lány, a farkas és a kígyó.

Összességében:
A boszorkány szíve egy különleges történet istenekről, a szerelemről és a jövőről. Genevieve Gornichec az asgardiak elől menekülő Angurbodát, az óriásnőt és gyermekeit emeli ki a skandináv mitológiából, és sző köréjük egy varázslatos történetet, melynek a tétje élet vagy halál. A ragnarököt megjósoló Boda próbálja megmenteni szeretteit az Asgardra váró pusztítástól - vajon sikerül szembeszállnia a jövővel?
Egyedi, fordulatos és mindent elsöprő történet!

Azoknak ajánlom A boszorkány szívét, akik szeretnének új kalandokban részt venni, megismerkedni egy másik kultúrával és hitvilággal.

Oldalszám: 368
Kiadó:
Agave

Kedvenc karakter: Loki
Kedvenc idézeteim:

"Az emberek meghalnak. A történetek viszont tovább élnek a versekben és a dalokban. Az ő tetteikről szólnak. Az isteneik tetteiről […]."

*

"– Tudok dolgokat. Talán hallottál róla.
– Elképzelhető, hogy hallottam, hogy a tudásod miatt döftek le, és égettek meg többször is. Talán mostantól jobb lenne megjátszanod a tudatlant.
– Az unalmas – felelte a boszorkány félig tréfálkozva, miközben a keze ösztönösen a két melle közötti függőleges vágás felé vándorolt, amelyen keresztül kitépték a szívét.
– Ez a beszéd!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése