2023. július 15.

Taylor Jenkins Reid - Evelyn Hugo hét férje

 HANGULAT                                MOLY                                        2017

"Egy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok.  A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?  Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.  Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.  Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar…  Ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye.  Hagyd, hogy magával ragadjon!"

Taylor Jenkins Reid könyvei mostanában nagy ismertségnek örvendenek világszerte. A Daisy Jones and the Six-ből nemrég készült adaptáció is, melynek hála újra kiadták az egyik legkedveltebb művét, az Evelyn Hugo hét férjét.

Monique Grant újságíróként dolgozik egy sikeres lapnál. A magánélete válságban, a munkája a lehetőségekhez képest nem túl izgalmas, ám amikor felkérést kap a világhírű, de már visszavonultan élő színésznőtől, Evelyn Hugótól egy megbeszélésre, az teljesen felforgatja az életét. A filmcsillag egyedül Monique-kal akar együttműködni, amit a nő főnöke nem vesz túl jó néven, de belemegy annak reményében, hogy egy szenzációs interjú megnöveli a Vivant olvasottságát. A regényt olvasva végig ott lebeg a kérdés: Miért nem hajlandó mással beszélni Evelyn Hugo, mint Monique Granttel?

Ám Evelyn Hugo nemcsak az álomszép külsejéről és a tehetséges színészi képességeiről vált híressé, hanem a hét férjéről, akit mind túlélt. Mindenki kíváncsi a titokra: Miért ment hétszer férjhez? És melyik volt élete szerelme? Eljött az igazság pillanata. Evelyn Hugo egy memoárban elmeséli az élettörténetét, hogyan került a nyomornegyedből Hollywoodba, és vált világhírű színésznővé, akire minden nő irigykedve pillant, és akit minden férfi magáénak akar. De meghagyja Monique-nak, hogy mindezt csak halála után publikálhatja.

A regény tulajdonképpen a múlt és a jelen varázslatos találkozása. Evelyn szövevényes, botrányokkal teli élete belülről bontakozik ki számunkra, mintha már maga a memoár volna. Bemutatja, milyen nehéz nőként boldogulni a színészi szakmában, amikor nem vesznek teljesen komolyan, mert nem látnak a csinos arc mögé. Ezért kénytelen volt mindezt kihasználni és a saját javára fordítani: Azáltal előre jutni, hogy minden férfi csupán birtokolni akarta őt, a szépségét, majd később a hírnevét. Amikor mások már feladták volna, nem tört meg, hanem tovább küzdött. Emiatt pedig szerintem egy rendkívül inspiráló személyiség Evelyn Hugo. Taylor Jenkins Reid rendkívül emberien mutatja be a nőt: csodálatra méltó egyéniség, de mindeközben - ahogyan azt saját maga is többször kiemeli - nem egy szent. Kihasználta az őt körülvevő embereket, de ez kölcsönös volt. Ilyen ez a popszakma, ahogyan szokás ezt mondani. 

"Amikor felbukkan a lehetőség, hogy megváltoztasd az életed, légy készen arra, hogy bármit megtegyél. A világ nem ad neked semmit, csak te veheted el magadnak."

Az Evelyn Hugo hét férje egy rendkívül fordulatos, jól felépített történet, mely által bepillanthatunk a hírnév napsütötte, de árnyoldalába is egyaránt. Folyamatosan fenntartja az érdeklődést, izgalmas, tele titkokkal és ármányokkal, ugyanakkor nem rugaszkodik el a valóságtól, még velem is elhitette, hogy Evelyn Hugo egy létező, korszakát meghatározó személy volt. Egy igazi Marilyn Monroe.

Borító:
A kötet kétféle borítóval jelent meg két különböző kiadónál: elsőként a Lettero kiadó gondozásában Evelyn hét férje címen, majd az újranyomásnál a Könyvmolyképzőnél. Mindkét külső megtalálható az eredeti kiadásokban is, hűen bemutatják Evelyn Hugo stílusjegyeit: a rövid, szőke hajkoronát és az ikonikus zöld ruhát. Nem nagyon tér el egymástól a kettő, szubjektív véleményem alapján az eredeti borító jobban ábrázolja a nő vonzerejét, míg a második kiadás sokkal inkább eleganciát tükröz.

Összességében:
Taylor Jenkins Reid nem véletlenül felkapott írónő. Az Evelyn Hugo hét férje volt tőle az első olvasmányom, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. A regény rettentően jól építkezik, végig fenn tudja tartani az olvasó figyelmét, és még az utolsó oldalakon is meg tud lepni.
Evelyn Hugo egy fiktív 20. századi ikon, aki a mélyből hollywoodi magaslatokba küzdötte magát. Hétszer házasodott meg, ám mind a hét férjét túlélte. Élete végéhez közeledve számot vet sorsával, és felfedi, ki is valójában Evelyn Hugo. Nem az, akiről az újságok írnak, vagy akit a nyilvánosság előtt mutat, hanem kendőzetlenül, igazából. A memoárja megírásához egy fiatal újságírót bíz meg, Monique Grantet, ám hogy miért pont őt, az egészen a regény végéig nem derül ki. 

Az Evelyn Hugo hét férjét azoknak ajánlom, akik szeretik az izgalmas történeteket, melyek nemcsak az élet üde színfoltjait mutatják be, hanem a nehézségeit és fájdalmait egyaránt. Szívhez szóló alkotás, igazi maradandó olvasmányélmény.

Oldalszám: 460
Kiadó:
Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Evelyn Hugo
Kedvenc idézetem:

"Az emberek azt hiszik, az intimitás a szexről szól. De az intimitás az igazságról szól. Amikor rájössz, hogy elmondhatod az igazat valakinek, amikor megmutathatod magad, megállhatsz előtte pucéron, és az a válasza, „velem biztonságban vagy”. Ez az intimitás."

*

"Ha csak egy picit is a felszín alá ásol, kiderül, hogy minden ember szerelmi élete különleges és érdekes. A kapcsolatokra nem lehet ráhúzni semmiféle sablont."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése