2024. február 6.

Matthew Perry - Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet

      HANGULAT                                MOLY                                        2022

„A Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet nyers, kíméletlen önvallomás, aminek a megírásához komoly bátorság kellett. Mint kiderül, Matthew Perry nagyon bátor. Őszintén ír a függőségéről, betegségeiről és a keserves magányáról. Matthew az élete során valahogy mindig képes volt arra, hogy mások számára szórakoztató módon dolgozza fel a fájdalmát, de ennek, mint mondja, ára van. Végig vezet minket a saját »poklán«, de nem dagonyázik az önsajnálatban. A kötet így reményt ad a jövőre nézve. Ha tudni akarjátok, ki az a Matthew Perry, hanyagoljátok a szennylapokat, és olvassátok el ezt a könyvet!” – MARTA KAUFFMAN , az NBC Jóbarátok című szitkomjának társalkotója

Matthew Perry életrajzi könyve, a Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet talán életem egyik legnehezebb olvasmánya volt. Közvetlen elbeszélésmódja szuggesztív erővel hat az olvasójára, és minden individuális megpróbáltatást ezáltal a sajátjának érez. Őszinte, megrendítő önvallomás, mely leleplezi a humor mögött megbúvó félelmet, szenvedélybetegséget

Matthew Perry nevét mindenki azonnal a több évtizede sikerlistás Jóbarátok című sorozattal azonosítja. Chandler Bing talán a filmtörténet egyik legkedveltebb karaktere, az a figura, aki a nagy kiugrási lehetőséget jelentette egy fiatal, feltörekvő színész számára: "Egy karakter különösen kiemelkedett a szereplőgárdából: nem elég, hogy el tudtam volna játszani Chandlert; én voltam Chandler" - írja Perry a memoárban. Tíz éven keresztül bújt Chandler Bing bőrébe - vagy inkább ötvennégy évig? 

Felkavaró már mindaz, amiről a saját gyerekkorával kapcsolatban beszámol. Szülei életébe korán érkezett, így a meghatározó, biztos családi fészek fogalma lényegében számára ismeretlen volt. Édesanyja mindössze huszonegy éves volt, amikor a világra hozta, édesapja nem sokkal később hosszú időre kilépett az életéből, a gyógyszerekkel pedig már csecsemőkorában találkozott, mikor a sírós kisgyermek panaszait barbituráttal kezelték az orvosok. A különböző komplexusok már fiatalként a mindennapjai részévé váltak - vágyott más emberek, a szülei figyelmére, az elismerő pillantásokra, így hát nem is csodálkozunk, hogy végül a színészetben teljesedhetett ki.

A könyv hatalmas erénye az őszinte hangnem. Matthew Perry nem rejtegeti az átélt akadályokat, mélypontokat, és kendőzetlenül bevallja, hogy és mikor hibázott a saját belátása szerint. Fájdalmas olvasni, hogy egy olyan ember, aki ennyire szeretett volna családot, mégis a magány lett a végzete. A Jóbarátok sikere után kivételezett helyzetbe került, amit sokszor ki is használt, és ami sokszor megmentette az életét. Nem hagyhatta senki, hogy Chandler Bing a kórtermük padlóján dobja fel a talpát! De van, amit még a hírnév és a hetente megkeresett dollármilliók sem tudnak pótolni - az pedig a szeretet. Az egyedülvalóságtól való félelem annyira beleitta magát a szöveteibe, hogy sokszor inkább ő hagyta el a partnerét, szerelmét, mintsem örökké attól rettegjen, mikor fog rájönni a másik, hogy nem elég jó hozzá. Mindez a gyerekkori, majd egy egész életen átívelő szorongás vezette el a szenvedélybetegséghez, melyből számtalan alkalommal próbált az évtizedek során kimászni. Olykor sikeresen, másszor viszont sikertelenül. 

Ezekről az évekről is kendőzetlen őszinteséggel ír. A halál közelségéről, mellyel minden gyógyszeradag bevételekor szembesült. Istennel való kapcsolatáról. Az elvonókról, ahová többször is elment. Az anonim alkoholisták gyűlésekről, ahol igyekezett mindenkit a józanság felé terelni. 

Egy igazi, fájdalmakkal teli önvallomás, melynek megírásához valódi bátorság kellett. "Ha akarjátok, képzeljétek azt, hogy ezek az üzenetek a túlvilágról érkeznek: az én túlvilágomról." Isten veled, Matthew Perry!

Borító:
Nem lesz nehéz erről a borítóról írni. Matthew Perry arcképe látható rajta, a háttér a sötétkék és a fekete átmosódása egymásba, míg a cím jól kivehetően olvasható a kép alján. Első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy a férfi, aki visszanéz rá, mennyi fájdalmon és megpróbáltatáson ment át, és hogy tulajdonképpen a legnagyobb ellensége saját maga volt.

Összességében:
Matthew Perry neve minden Jóbarátok-rajongónak ismerős. Kevesen tudják azonban, hogy ezenkívül még számtalan filmszerepe és saját forgatókönyve volt, valamint nagyszerűen teniszezett. A covid-járvány sokak számára az elmélkedés időszaka volt, ugyanígy tett Matthew Perry is. Az izolációban megírta a Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című memoárját, melyben őszintén és kíméletlenül mutatja be a saját életét a gyerekkorától kezdve egészen a pandémia magányáig. Elmeséli, hogyan kapta meg az ikonikus szerepét, és formálhatta meg Chandler Binget, majd mindazt, amit a sorozat sikere és a hírnév hozott számára. Bemutatja a mélypontjait, és úgy írja le az addikciónak való kiszolgáltatottságot, hogy abba az olvasó szíve is beleszorul. 

Fájdalmas, mély és őszinte írás az egyedüllét fájdalmáról, a szeretetéhségről, a szorongásokról és a függőségekről. Szomorú, mégis csodálatos alkotás, amit mindenkinek ajánlok.

Oldalszám: 320
Kiadó:
Könyvmolyképző

Kedvenc idézeteim:

"Egy nap talán téged is arra kérnek majd, hogy tegyél valami fontosat, úgyhogy állj készenlétben!"

*

"A szenvedélybetegség olyan, mint Joker. Fel akarja perzselni a világot."

*

"Szükségem van a szeretetre, de nem bízom benne. Ha ledobom a szerepemet, Chandler jelmezét, és megmutatom neked, ki vagyok valójában, talán felfigyelsz rám, de ami még ennél is rosszabb, talán észre sem veszel és faképnél hagysz. És azt nem engedhetem meg magamnak. Azt nem élem túl. Már nem. Atomjaimra hullok és megsemmisülök."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése