2016. január 10.

Anna Banks - Poszeidón

HANGULAT                                MOLY                                         2014

"Emma barátnőjével, Cloe-val nyaral a tengerparton, amikor egy aprócska baleset során megismerkedik a jóképű Galénnal. Ez a találkozás valóban a véletlen műve? Emmának nincs lehetősége ezt kideríteni, mert egy tragédia beárnyékolja ottlétüket. A lány, miután hazatér, nehezen képes feldolgozni a traumát. Ekkor váratlanul ismét fölbukkan az ibolyakék szemű idegen. Galén, a szirén herceg a szárazföldön kutat egy lány után, akiről azt hallotta, hogy talán ő az utolsó élő szirén, aki egyesítheti a tenger mélyén élő két uralkodóházat. Bár erőteljes kötődésük azonnal érezhető, Galén még sincs teljesen meggyőződve róla, hogy Emma az, akit keres. Végül a sok bizonyíték meggyőzi, hogy csakis Emma és különleges képessége mentheti meg a herceg országát. Galénnak szüksége van a lány segítségére – bármilyen kockázattal jár is. Vajon képes lesz Emma beváltani a hozzá fűzött reményeket? És vajon összefonódhat két ennyire különböző világ?"


Mivel egy Könyvmolyos chat csoportban, amiben benne vagyok, sokan ajánlották, így gondoltam neki is kezdek. Bár a Poszeidón szó hallatán valami misztikus, görög nyálka jutott eszembe, biztos ez is valami, ami a görög isteneket boncolja. Szerencsére nem lett igazam, és kevesebb, mint 12 órán belül, már írhattam is ezt a kritikát. 


Először is elmondanám, hogy az elején kicsit furcsállottam az egésznek az írásmódját, hiszen a páratlan fejezetek azok mind Emma szemszögéből, E/1-ben mutatják be a dolgokat, míg a párosak E/3-ban, amitől én eléggé irtózok. Nem tudom, egyszerűen nem tudok azonosulni olyankor a szereplőkkel. De szerencsémre legyőztem az E/3-itist, így nem tántorított meg ez az egész. Még jó! Mivel ezek mások voltak, mint  rendes, külső szemlélő által bemutatott részek. Leginkább a fiú szemszögéből figyeltük a dolgokat, megtudhattuk az érzelmeit, habár magát Galénnak nevezte. Bár azért nem mondom, jobban tetszett volna, ha az írónő ezt is a fiú szemszögéből írta volna meg, ahogy Emmával is tette, de lehet, hogy ennek az útjában az állt, hogy nem tud férfi szemszöget írni? Erősen kétlem, bár nem tudok másik kézzel fogható magyarázatot találni. 
Na de a történetről. Az egész egy morbid dologgal kezdődik, Anna rögtön belecsap a közepébe a dolgoknak, mivel főszereplőnk, Emma, beleütközött egy idegenbe, aki történetesen tényleg görög istenként néz ki, és éppen viteti magát a pasival. Kiderül, hogy Emma a barátnőjével nyaral éppen Floridában a tengerparton, Cloeval. Bevallom, először azt hittem, hogy belecsöppentünk a H2O nevű sellőlány sorozatba.. Emma barátnője megállapítja, hogy cipelőjének is ugyanolyan ibolyaszínű szeme van, mint Emmának, pedig az elvileg lehetetlen, a Google szerint ez nagyon ritka. Eszerint nem, hiszen rögtön még kettő akad belőle. Ez volt az első fejezetben. Megjelenik Raína, Galén nővére, és a következő fejezetben, ami E/3-ban van írva, külső szemmel figyelhetjük Emmát és barátnőjét, amint a vízben lubickolnak. És megtudhatjuk, hogy a rejtélyes görög istenség nem is ember, hanem szirén. Ahogy nővére és a későbbiekben megjelenő haverja is. Na de most jön a morbid rész, legalábbis nekem az volt, hogy még el sem hagytuk a harmincadik oldalt, de már meghal valaki. A két lány szerencsétlenségére egy cápa uralkodik a vízben, és elkezdi cincálni Cloe lábát, aki persze nem éli túl, bárhogy próbál neki segíteni Emma. A lány befordul, hiszen már elvesztette az apját és a legjobb barátnőjét is, ami már elég nagy trauma. Galén váltig állítja Raínának, hogy Emma közéjük tartozik, bár nincsen meg benne az összes jel, de a szeme ibolyaszíne mindenképp arra utal, hogy szirén lenne. A fiú a vízben rejlő világot akarja megóvni egy nagy balhétól, mikor is a bátyja, Grom elküldte Náliát, még mielőtt összepárosodhattak volna, és a lányt elnyelte az aknamező. Galénnak muszáj összeszednie minden erejét, és bármennyire is megkedvelte Emmát, tudja, hogy Poszeidón leszármazottja, így engednie kell, hogy a bátyja vegye "feleségül", hiszen így védheti meg csak a vízalatti országot. De Emma sehogy se tud átváltozni. Próbálkozik, igaz, több ideig képes a víz alatt maradni, mint bármelyik ember, így nem lehet csupán az. De szirén sem, hiszen nem tud átváltozni. Galén doktor barátja segít nekik kutakodni, mégis mi lehet a lány, aztán rájönnek. Félig ember, félig szirén. Egy újabb titkot kell megoldaniuk, hogy ez mégis hogy lehetséges? Fel kell kutatniuk a múltat a válaszhoz. És amikor már valamelyest megkönnyebbülhetnének, újabb hazugságok jönnek a felszínre, amik mindent megváltoztatnak.

Spoilert tartalmaz!

Galén a balesetet követően üldözőbe veszi a lányt, ki kell találnia, miféle lény is valójában. Érzi, hogy nem ember, különben nem vonzaná hozzá valami, ami akkor szokott felszínre törni, ha egy szirént érzékelnek a nagy óceánban. Összebarátkozik a lánnyal, aztán kiderült, hogy nem csak a barátja akar lenni. Fülig szerelmes lett belé. De közben ott a kötelessége is, hogy megmentse a sziréneket, hiszen ennek a lánynak tehetsége van. Poszeidón egyenes ágú leszármazottja. Ez a lány Gromot illeti. De mégsem tud távol maradni tőle. És különös módon Emmát is vonzza a fiú, mielőtt és miután elmondja neki az egész titkot. 
Emmának különleges képessége van, miszerint tud a vízi állatokkal kommunikálni, és azok megértik őt. Galén szerint ez arra szolgál, hogyha a nép kifogy a halakból, a királynő tudjon újakat hozni, amiket megehetnek. Elég egy barbár feladat, de ez van. 
Szerencsére Gromnak találnak mást, így Galénnak egyenes útja van Emma felé. Vagy talán mégsem? Kiderül, hogy a bátyjának szánt lány egy nagy csaló, vagyis kézjelekkel mutogatja a delfineknek a feladatokat, de halak már nem hallgatnak rá. Erre persze Galén és Raína beszól nekik, hogy ez egy nyomorult csaló, hülye, ha nem veszi észre. Erre Grom begurul, és elküldi a testvéreit vissza a szárazföldre. Ezelőtt viszont a bátyja bevallja, hogy volt menyasszonyának a rezgéseit érzi még mindig, de biztos képzelődik.
Hát nem. Tóraf, Galén haverja és Raína "férje" egy nyomkövető, és rájött, hogy aki a közelükben úszkál az nem más, mint Nália.
Ez sok mindent elárul.
Az egész könyv ott fejeződik be, hogy Galén elmegy Emmáékhoz, és a nevén szólítja az anyját: Nália.

Karakterek:
Emma: Az elején csaknem olyan bénáskodó, mint Anastasia (50SOG) vagy Bella (Twilight), azt viszont sose fogom megérteni, hogy miért írják bele az írók ezeket. Miért vonzó akkor egy lány, ha mondjuk ki, béna? De aztán felhagyott ezzel a "jó" szokásával, és nem riadt vissza attól, hogy ő tulajdonképpen nem is ember. Teljesen jogosnak tartom, amikor berágott Galénra, de most na, szegény pasi.
Galén: Nagyon, eszméletlen édes volt. Bár akkor sem érhet senki Hardin Scott nyomába. (Hihi, látszik, hogy most olvastam bele az After 4. részletébe... Nem bírtam ki, na! :D ) Sajnos annyira nem lehetett jól megismerni azt, ami benne lejátszódott, de azért így is meglehetett ismerni. Kedves, aranyos srác. Érezhető volt benne az a kettős érzelem, hogy vagy megmenti a sziréneket a kipusztulástól vagy önző lesz, és boldogan élnek Emmával, amíg meg nem halnak. Nagyon bírtam fejét, mert annyira, féltette Emmát, és ez annyira édes volt tőle szerintem. Persze, abban, hogy megakarta tudni a titkot, ami a lányt körülvette, abban talán kisebb-nagyobb mértékben megjelentek a kíváncsiság jeleni nem csak a féltésé, de ez természetes talán.
Raína: Őt jobban bírtam Emmánál valamennyivel. Tetszett az a gonoszkodós természete, de ennek ellenére, akit szeretett, azt mindig megvédte, és ez tényleg jó tulajdonsága.
Tóraf: Na ő aztán a nagy arc! Azok a tipikus halas poénjai, azon úgy szakadtam a röhögéstől, de komolyan. Na mi a helyzet, guppikám? Oké, kész, végem.

Borító:
Szerintem jól lett összeszerkesztve, akárhogy is van rajta egy női alak, attól még nem így képezltem el a főszereplőnket, hiszen az arca egyáltalán nem látszik, csak hogy nem változott át a vízben.
A háttér teljesen el van mosódva, ezért az egészből a nő van kiemelve, ami így van rendjén. Ami még kimondottan tetszik, az a cím betűtípusa. Egyszerű, de mégis az O és az S-nél ott vannak azok a nonfiguratív girbe-gurbák, amik dobna rajta egy nagyot.

Összességében:
Hát, azt még mindig nem néztem jó szemmel, mikor E/1-ből hirtelen külső szemlélőbe mentünk át, megfájdult tőle egy pöppet a fejem a fejezetenkénti váltástól. De azon kívül a történet nagyszerű, várom már a folytatást!

Oldalszám: 326
Kiadó: Maxim

Kedvenc karakter: Tóraf

Kérdéseim olvasás utánra:
 - Szerinted egyszer Grom elbukik, és Galén lép a helyére Emmával az oldalán? Legalábbis nekem van egy sejtésem erről a végkifejletről...
- Neked ki volt a kedvenc szereplőd?
- Szerinted miért nem tért vissza Nália Gromhoz, aki azt hitte, halott?


6 megjegyzés:

  1. Kedves Barby!
    Sokat hallottam en is errol a konyvrol...de mindig csak ugy emlites szintjen...'a Poseidon jo konyv' mivel tobbet nem kerdeztem utanna meg nem olvastam en is azt hittem, hogy gorog Istenes...es minden ami ezzel jár-konyv- azzal se lett volna bajom...de valahogy nem volt akkora a kivamcsisagom, hogy elolvassam vahy hogy egyaltalan nekikezdjek a konyvnek..
    Na es itt jott a Te kritikad...
    Imadtam ahogyan ki bontod az egesz tortenetet es ahogyan leirtad a szereplok jellemet es hogy kit miert szeretsz
    Jelentosen felkelltetted a figyelmemet a kritikad alltal
    Ismetelten csak koszonni tudom
    (No az abizonyo lista :) )

    Tovabbi szep napot es elore is szep hetet!

    Szia
    BezTina

    VálaszTörlés
  2. Választ kapsz majd a 2. részben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, már nagyon várom, hogy megkaparinthassam e-book formájában :)

      Törlés
  3. Szia! :)
    Épp a múlt héten olvastam el a Tritont ami ugye a második része. Remélem nem veszem kedved a véleményemmel, így röviden megpróbálom elmondani. Nekem a Poszeidón jobban tetszett, mint a Triton. Kíváncsi voltam rá, vártam, hogy megjelenjen és ezek után csalódtam. Na nem a sztori folytatásában..szerintem sokkal unalmasabb lett. Sajnos olyanná vált számomra, hogy köszönöm, de egyszer elég volt. Nem lett belőle kedvenc, pedig arra számítottam. DE! Mindenképp olvasd el, már csak azért is, hogy megtudjam a te véleményed.
    ui: veled együtt várom az After 4. részét ♥
    Ölel Petra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja :D After <3 Forever <3
      Hát én jobban szeretem a sima könyveket, de az ebook is megteszi bizonyos időkben :D Talán akkor jobbak is, mint a papíralapúak :D <3

      Törlés