2016. január 5.

Tavi Kata - Ballépések

HANGULAT                                MOLY                                         2014



"Szeptember van és tanévnyitó, Lilla szorongva várja Krisztiánt. Nyár elején elcsattant egy csók, de azóta hiába vár folytatásra. Krisztián körül teljes a káosz, a rockistennek kinéző fiú elutasító Lillával és másokkal, sőt, a kosarazásban sem leli örömét. Mi folyik a háttérben? Mit kavar a felbukkanó exbarátnő, Adrienn? Miért állít be Lilla bulijára és miért kezdenek verekedni a srácok? Lilla éli a tánctagozat mindennapjait, de az iskolai órák és fellépések mellett nyitva tartja a szemét. Rájön, hogy Márk és Krisztián ellenséges viszonya mögött apró, múltbeli titkok rejlenek, és szuperkém barátnőivel akcióba lendül, hogy megtudja, mi az igazság. Ám Lillát meg mások figyelik, akik félreértik a fiúkkal folytatott barátságát, és mocskos pletykákat terjesztenek róla. Vajon mit érez iránta Krisztián? És kit szeret Márk? Lilla keményen küzd, szenvedélyesen táncol, de néha elbukik. Lesz olyan fiú, aki erős karjával átöleli és az Élet nagy táncparkettjén igazi társa lesz? Új, lebilincselő történet a Sulijegyzetek-sorozathoz! A Nyitótánc után ezt is élvezni fogod."


Ahogy a Nyitótáncot is újra elakartam olvasni, mielőtt megjelenik ebook formátumban a harmadik rész, a Táncvarázs, addigra az elfeledett dolgok újra előjöjjenek, és rendesen emlékezzem az egész cselekményre. Valamiért pont az újév első könyve lett, amit kiolvastam, méghozzá öt óra alatt, ki se keltem addig az ágyból. Hopika. De megérte, mert még mindig imádom, mindjárt meglátjátok, miért is... 


Lehet, hogy nincs így, de saját véleményem szerint itt kevesebb dolog történt, mint mondjuk az első részben. Pár nagyobb történés vezette végig a kötetet, minthogy kisebb dolgokat, apróságokat ehhez képest írt volna le. 
Lilla mögött egy kétségekkel, gondolkodással teli nyári szünet áll, amiben hol Krisztiánra vetültek a gondolatai, hol pedig egyik legjobb barátjára, Márkra, kiről nem is tudja eldönteni, mit higgyen. Mindkét pasi lekoptatja, nem tud velük beszélni, így kétségei vannak. Mielőtt elmentek volna a nyári szünetre, Lilla adott egy gyengéd puszit Krisztián szájára, aztán elment át a szomszédba, vagyis haza anélkül, hogy ezt a fiúval megbeszélték volna. Mármint azt, hogy mi is van akkor köztük, mert a barátságnál több, az érezhető. 
Az évfolyamukból elment egy kosaras lány, akinek a helyére egy titokzatos, eddig számukra idegen csaj érkezett. O-o, de Krisztiánnak már nem is annyira idegen, mivel az exbarátnőjéről van szó, Adriennről. 
Ez az egyik hatalmas történés, ami körbeveszi a kötetet, hogy feltűnik az első részben szereplő Dóri helyét egy másik csajszi, ez az Adrienn. Nagy titok vesz körül mindent, azt valahogy Lillának és barátnőinek sikerül kiderítenie, hogy hármuknak köze van egymáshoz; Márknak, Krisztiánnak és a lánynak. De mégis mi? Talán ennek a nagy titoknak köze van ahhoz, hogy a két fiú nem csipázza egymást, és ez még csak egy gyenge árnyalata az érzéseiknek? Naná, hogy köz van. 
Eközben persze Lilla féltékenykedik, összeveszik emberekkel, sokszor Krisztiánnal is, nem tudja, mit tegyen az ügyben, hiszen sosem adódik alkalmuk megbeszélni az egész dolgot, pedig szomszédok. De nem csak Lillának adódik vetélytársa, hanem Krisztiánnak is, ha esetleg a lány kegyeiért akarna küzdeni, hiszen az egy évfolyammal fölöttük járó Ervinnek sem közömbös a csaj, el is hívja randira. Igent mond neki Lilla? Természetesen nem. És ki miatt? Krisztián miatt. 
A másik nagy történés, ami az egészet felőrli, az Kristóf és Jázmin "kapcsolata". A fiúnak sem könnyű most, hogy a szülei válnak, az anyja meg fogta magát és átköltözött egy pasashoz. Dühösen és ingerülten Kristóf nem tehet mást, oké, de tehetne, de szegény, most az volt a legközelebb! beleöklözik egyet a tükörbe. Szerencsére Herczeget hívva, beviszik a kórházba, Jázmin, aki az orvosira készül, ellátja gyors elsősegéllyel a kezén ejtett vágásokat. Ez talán egy kapcsolat kezdete? Nagyon a kezdete. Lilla hatására, aki azt mondja Jázminnak, hogy beszélgessen többet Kristóffal, mert látszólag vele jobban kijön perpill, mint másokkal. A lány így is tesz. Aztán eljön Kristóf partyja. Egy meggondolatlan döntés, túlfűtött érzelmek, amik a két fiatalt egyenesen az ágyba viszik, és nem aludni. Ekkor ront el mindent a srác, úgy tünteti fel saját magát, mintha ez olyan szokványos lenne, és lelkiismeret nélkül megtenné. Persze nem ilyen, hiszen ő Kristóf. Jázmin teljesen bedühödik, és elüldözi nagyjából örökre maga mellől a fiút, de igazából szeretné, ha ott lenne vele. A továbbiakban ez az esemény kihat az egész könyvre, hiszen Lillának vagy ingáznia kell a két barátja között, vagy kerítőnőt játszani és összehozni őket. Talán okosabb lenne az elsőt választani, de az utóbbi se egy egyszerű meló, főleg ha két ilyen embert akarnának összeboronálni. 
Közben úgy látszik, mintha alakulgatna Krisztiánnal a kapcsolatuk, de lehet, hogy rosszul érzi? Pff, már megint Adri.. 

Spoilert tartalmaz!
Igen, tényleg alakulgat a kettejük kapcsolata, de ebbe valaminek mindig bele kell rondítania, nem igaz? Dede. Ez esetben ez Adrienn és a múlt. Krisztián azt hiszi, hogy segíthet Adrinak, pedig mindenki tudja, mit akar a lány tőle. Szerelmet. Hogy viszonozza a szerelmét. 
Oké, kíváncsiak vagytok a titokra? Oké, elmondom. 
Még azelőtt, hogy elkezdődött a kilencedik, Krisztián részt vett egy barátságos, sima kosármeccsen egy rendezvényen, ahol Ákosék csapatában rosszul lett egy ember, így beállt ő a fiúk közé, és ekkor ismerte meg Ákost is. (Meg Ervint is, de az mindegy. ) Az ellenfél csapatban azonban ott volt Márk és Kristóf is. Szoros küzdelem volt, de akkor is Krisztiánék csapata nyert. Akkor még nem szakított Adrival, mert akárhogy is nem vették fel a Duna-partiba, attól még a lány Pesten lakott, hátha így sikerül megóvni a kapcsolatukat. Nem is tudta, hogy Adri aznap odamegy, de megtörtént, smaciztak, és ezt Márk is látta. Végül aztán Krisztián szakított vele, ezt a lány nem bírta felfogni, egyik alkalommal már Márkon lógott, és végeztek nyálcserét. Nem sokkal később Krisztiánt felhívta az exe, és ugyanakkor Márkot is odahívta, és azt kamuzta, hogy a fiú leakarta fektetni, meg minden ilyen csúnyaságot, aminek az lett a vége, hogy összebalhéztak. Adri szét akarta őket szedni, de nem sikerült, ehelyett egy biciklis elütötte, eltört a keze, és a csuklója miatt ennyi volt a kosaras karrierjének. 
Na és Krisztián bűntudatot érzett emiatt, és hagyta, hogy a lány elcsavarja a nyakáról a fejét. 
Persze Adri nem hitte, hogy Lillát választaná a fiú, így sunyiban készített egy képet arról, hogy smárol Krisztiánnal, ami megtörtént, de egy pillanat volt az egész. De ezt Lilla nem tudja, mikor megkapja egy névtelen küldőtől a képet, és zaklatottan áll színpadra, ahol aztán el is esik. 
Összezuhan, sír, sír és sír. De szerencséjére engedi megmagyarázni Krisztiánnak a dolgokat, hiszen akkor most nem tartanának itt. 
A fiú vett Lillának egy szerelemlakatot, amit a kerítésre tettek fel, azóta is boldogan élnek, amíg meg nem halnak, de valami azt súgja, hogy a Táncvarázsban még kaphatunk meglepetéseket... 

De melyik volt az a rész, amelyiken én sírtam? 
Persze, mikor Krisztián kimondja Lillának, hogy szereti, mert istenem, egyszer én is szeretnék egy olyan Rómeót, aki ugyanígy szeret engem is. Meg ilyen jószívű is legyen már, ha megrendelhetem. 
DE akkor is, a legaranyosabb dolog, amit a végén Kata leír Krisztián szemszögéből, mikor Júliusban elbúcsúznak, mert Lilla utazik le Szegedre. Ott kicsordultak a könnyeim, mert eskü, olyan aranyos ott (is) Krisztián, hogy hadd egyem meg. 

Karakterek:
Lilla: Néha kicsit túlpörög, de meg van bocsájtva neki. Igazán kis édes csajszi, ha kicsit kiakasztana is, a 50SOG Anastasiája után már semmin nem akadok fent, eskü. 
Krisztián: A történetismertetés végén már mondtam. Kell. Egy. Krisztián. Nem. Nekem. Kell. Krisztián. Pontosan. Aranyos, kedves, nem sok pasinak lenne vér a pucájában, hogy az exét támogassa, mivel bűntudata van. Ezért nagyon tisztelem, de komolyan. 
Jázmin: Kis drámakirálynő, de nem gáz, ilyen is kell. A hisztijeit egy idő után megérjük, meg egyszerűen ilyen, amikor azt gondoljuk, hogy hülye, amiért távol akarja magától tartani Kristófot. De őszintén, szerintem én is ezt tenném. 
Flóra: Most inkább Jázmin kapott nagyobb szerepet, Flóra az előzőben aratott többet. Itt megmaradt a tipikus legjobb barát etalonnak, akivel nincs semmi baj, kedves, segítőkész és mindig ott van, ha kell. 
Gréta: Ő ismét elég csekély számban jelent meg, de talán most többet, mint a Nyitótáncban, aminek örültem, hiszen ő is eszméletlen kedves, csak kicsit keveset beszél, ami egy idő után nekem frusztráló lenne. 
Márk: Hmm. Még mindig bírom, annak ellenére is, hogy sokat verekszik Krisztiánnal, De imádom a tetkóját, na, nincs mese. Én még mindig egy superheroként tekintek rá, és szerintem ez nem is fog változni, őt így könyveltem el. 
Kristóf: Furcsa. Nála kicsit esett a mércém, azt hittem, hogy ő nem az a menő srác, aki elveszti a szüzességét, mielőtt betölti a tízet. Ez túlzás, de éreztetni akarom a helyzetet.  Akkor azt mondanám, hogy oké, lefeküdt Jázminnal, megvan bocsájtva, mert itt van a legnagyobb Krimin/Jástóf shipper, mert szerintem aranyosak lennének együtt, de hogy előtte is ugyanezt megtette, és nem nagyon zaklathatta fel a dolog, úgy őszintén. De attól még bírom, csak egy microméternyivel kevésbé tökéletes már. 

Borító:
Imádom az összes Sulijegyzetes borítót, mert szerintem nagyszerűen van megszerkesztve, fedi a történetet, csak egy bajom van vele. Miért van az, hogy a pasi az összesen ugyanaz a modell, bezzeg a lánynak viszont az összesen nem hogy hasonlítanának, de a hajszínük is más! És persze még mindig nem hasonlítanak a főszereplőkre, de ezt már az előzőnél kitárgyaltam. 

Összességében:
Szerintem ez az egész sorozat érettebb, mint mondjuk a másik ilyen tipikus gimis sorozat, a Szent Johanna gimi. Szerethetőbb főszereplővel, élethűbb diákokkal. Azt is imádom, félre ne értsétek!  Szóval, ha az tetszett, akkor ez mindenképpen fog! (Fordítva nem biztos, hogy igaz. ) 
Imádom, még mindig, és már a vakbelemet is szúrja, hogy mi lesz a harmadik részben!

Oldalszám: 466
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakterem: Havasi Krisztián és Zentai Márk

Kérdéseim olvasás utánra: 
- Szerintetek Adri valaha felfogja adni a Krisztiánnal szőtt álmait, vagy a karaktere még a következő részben is kísérteni fog minket és Lillát?
- Te mit csinálnál, ha ott állnál egy olyan képpel a kezedben, ahol a szerelmedet valaki mással (az exével) látod csókolózni? Jogos, amit Lilla tett?
- Elítéled Márkot amiatt, amit tett? Tovább barátkoznál vele, és megbékélnél a múltjával?


2 megjegyzés:

  1. Kedves Barby!I.M.A.D.T.A.M
    Frappans es fenomenalis lett!

    Kerdeseidre a valasz
    1. Szerintem nem tuti lesz ott meg bonyodalom vele kapcsolatba
    2. Valahol jogos...
    3.Bevallom oszinten nem olvastam meg ujra ugyhogy nem emlekszem mindenre..igy erre a kerdesre nem tudok vallaszolni

    Koszonom hogy ezt a kritikat is olvashattam!

    Szep napot mara
    Szia
    BezTina

    VálaszTörlés