2017. március 27.

Sarah J. Maas - Tüskék és rózsák udvara

HANGULAT                                MOLY                                        2016

"A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak. Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden olyan hazugságot és figyelmeztetést, amit neki a tündérek csodálatos, ámde veszedelmes világáról korábban mondtak. Azonban a tündérek birodalma felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és Feyre-nak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát. "

Nagyon szépen köszönöm a Könyvmolyképző kiadónak az élményt, hogy olvashattam ezt a csodás könyvet!

Az biztos, hogy az se most volt, mikor én ezt a könyvet kinéztem magamnak, de abban a pillanatban, hogy a vásárlásra került a sor, a Könyvmolyképző Csillagszóró eseményén mégis a Zápor utca, az idei Aranymosásnyertes könyv utazott velem haza. Valami volt ebben a fülszövegben, amitől elrettentem, pedig rettentően vágytam rá, hogy elkezdhessem olvasni. És most itt írom ezeket a sorokat, és csak azt tudom kinyögni: wow. Mekkora fafej voltam, hogy én otthagytam anno.
Nem véletlenül örvend ekkora népszerűségnek a könyvmolyok körében, molyon is remek értékelése van és a rangsorokban is az elsők között szerepel. Méghozzá teljesen jogosan. 
Nemrég volt szerencsém Sarah J. Maas másik sorozatába is belekezdenem, az Üvegtrónba, amiben hasonlóan ehhez, pozitívan csalódtam. A stílus, a történetvezetés, a karakterek... Imádtam mindent, de ezt abban az értékelésben elolvashatjátok. Mégis a Tüskék és rózsák udvara valamiért jobban megérintette a szívemet. Nemcsoda, ugyanis kisgyerekként is imádtam Belle és a Szörnyeteg történetét, továbbá végtelenül romantikus alkat vagyok, hiszem, hogy bármikor kialakulhat a szerelem. És miért említem itt A szépség és a szörnyeteget? Ugyanis művünk ezt az alapból elég jól ismert történetet dolgozza át, és tálalja nekünk újból egy új világban és újfajta szereplőkkel. 
Kicsit féltem, hogy kinőttem én már ebből a témából, végtére is 16 évesen az ember már nem tölti mesefigurákkal az idejét, mégis annyira magába szippantott a történet, hogy utána le se bírtam tenni. Egy ütős kezdés után már lapoztam is az oldalakat, néhol megálltam, mert nem akartam túl hamar a végére érni, de azért a kíváncsiságom végig ott lapult bennem legmélyen, és nem hagyott nyugodni. Az írónő nem sokáig habozott a bevezetéssel, az első pár fejezet után belecsöppenünk a történet sűrűjébe, megismerjük Tamlint, Prythian világát, a tündérek hátterét, az emberekkel való viszonyukat és a tavasz udvarát. Az biztos, hogy nem mindennapi, még a fantasy-világban is egyedi helyzettel állunk szemben, ahogy azt Sarah másik sorozatában is tapasztalhatjuk. Fontos, hogy egy saját világot alkotott ahhoz képest, hogy az övét egy már létezőbe próbálta belepasszírozni. Így a már jól ismert történet valami újjá formálódott a keze alatt, ami engem elvarázsolt. Minden szava, minden mondata megvett kilóra. 
Ráadásul a szerelmi szál az eredetihez képest kissé csökkent, de ez csak jó irányba terelte a történetet, és kitágította az olvasók létszámát, ugyanis az izgalom, a feszültség, akció is a főbb jellemzői közé tartoznak. Emiatt bátorkodtam ajánlani a barátnőmnek, aki nincs megbékélve a romantikus könyvekkel, mégis úgy, hogy itt azért fontos szerepe van, hiszen ezzel lehet az átkot megtörni, mint a jól ismert mesében, mégis egy pillanatra se lankadhat a figyelme az olvasóknak. És azt hiszem, ő ezt imádja. Ahogy én is, bár hozzátenném, azért én a laza, romantikus könyveknek sem tudok ellenállni. 
Mit mondhatnék még?
Az biztos, hogy új kedvencet avathattam a Tüskék és rózsák udvarával, pedig az elején még féltem tőle. Nem kellett volna, ugyanis nem volt mitől. Én egy egykötetes könyvként is el tudnám képzelni, de a jóból sosem árt meg a sok, várom már a következő részt, ami a köd és harag udvarába vezérel el bennünket. 
AJÁNLOM.

Karakterek:
Feyre: Főszereplő lányunk karaktere némiképp hasonlít a meséből ismert Belle-ére. Kicsit csetlő-botló, mégis talán az egyik legbátrabb szereplő/hercegnő. Aztán felettébb makacs. És bár a kezdetek kezdetén nem volt éppen a szívem csücske, a végére egész jól kijöttünk egymással, és örültem a történet végkimenetelének.
Tamlin: Szinte mindenki figyelmeztetett: oké, hogy ez ideig érte fog dobogni a szívem, azért ne éljem bele magam, mert jön más. És igazából nekem nem jött. Megértem a cselekedeteit, átéreztem a fájdalmát, a szenvedését és a szerelmét, és tény, ami tény, Tamlin egy eléggé zárkózott teremtés volt, akiről sok mindent nem lehetett összeszedni a történet során, csupán néhány főbb ismertetőjeleit. A hatalmas szeretet miatt, ami az szívében lapult, a múltja ellenére is, ő maradt a kedvencem egészen a kötet végéig. Bocsi, skacok.
Rhysand: Azért rá vesztegetnék még néhány szót. Mindenki a rosszfiúkra bukik, ugye? Itt is akad egy, méghozzá Rys személyében. Szerettem? Bírtam. De olyan nehéz volt kiigazodni rajta, hogy az eszméletlen. Betudom annak, hogy egy nehéz hét után a suliban nem nagyon szeretnék a pasik fejében zajló gondolatokon agyalni.

Borító:
Nagy a szerelem köztünk, ahhoz kétség sem fér. A 2016-ban kiadott könyvek legszebb könyvborító gyártmánya ez. Olyan egyszerű, mégis gyönyörű. A rajzolt emberalak olyan Sansa Starkos. Nekem kimondottan tetszik a jobb oldali rész a tüskés bokorral, az eredeti régebbi külsőn ez nincs rajta, és enélkül eléggé üres, mégis ezzel a halovány árnyékkal mennyivel hangulatosabbá lehet tenni egy ilyen borítót. Nagy szerelmem még ez a betűtípus és a körülötte csapkodó tüskés ágak, nem kell belőlük se több, se kevesebb. A sárga betűk a piros alapon először nagyon furcsán hatottak, de végül is meg lehetett szokni őket, de azért kíváncsi lennék, fehérrel milyen lett volna. 

Összességében:
Kíváncsi voltam az első zafír pöttyös könyvemre, mégis miben különbözik a többi pettytől? 
Imádtam. Letehetetlen és egyben veszélyes, mert minden egyes oldallal közelebb visz a végéhez. A rengetegszer hallott Szépség és a szörnyeteg történetből Sarah J. Maas egy teljesen új világot alkotott, ahol a szerelem az akcióval és az izgalommal keveredik, és a végéig nem ereszti el az olvasót. Megérdemelt hírneve van, zseniális, és olyan helyekre kalauzol el bennünket, ahonnan el sem akarunk szakadni. 
Ez hát a Tüskék és rózsák udvara.

Oldalszám: 512
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Tamlin

Kedvenc idézetek: 

"– Undorító rohadék vagy.
 – Feltétlenül meg kell kérdezzem Tamlintól, hogy ilyen hízelgéssel nyerted-e meg a szívét." 
*
 "– Ritkán fordul elő, hogy valaki megköszöni, hogy elvitted meghalni." 
*
 "Rengeteg időm van, előttem az egész élet. Talán majd arra is rájövök, hogy mihez kezdjek vele." 
*
 "– Miért tett az ágyasává?
 – A nyilvánvalótól eltekintve? – Tökéletes arcára mutatott." 
*
 "– Szeretlek – és homlokon csókolt. – Úgy ahogy vagy, a tüskéiddel együtt."

Kedvenc lett.:)

2 megjegyzés: