2018. március 18.

Kathryn Taylor - Az örökös

HANGULAT                                MOLY                                        2016

"Egy ​örökös váratlan felbukkanása, sorsszerű találkozások, régóta rejtegetett, súlyos titkok 

Kate Huckley, a csinos, fiatal állatorvosnő nyugodt életet él Kelet-Anglia egyik csendes falujában, Salter's Endben. A közeli Daringham Hall birtok és udvarház tulajdonosaival igen szoros kapcsolatot ápol, Camdenék már gyerekkora óta saját lányukként szeretik. Egy nap Kate házánál egy idegen bukkan fel. Súlyos sérüléseket szenvedett, elvesztette az emlékezetét, amihez az az ütés is hozzájárult, amelyet a lány mért a fejére egy bottal – betörőnek gondolván. 

Lelkifurdalása miatt házába fogadja a tehetetlen, ám rendkívül jóképű férfit, akibe első látásra beleszeret. Éppen kezdene hinni abban, hogy a sérüléseiből lassan felépülő ismeretlen viszonozza az érzéseit, amikor kiderül, a férfit Benedict Sterlingnek hívják, New Yorkban informatikai vállalkozást vezet, és elsőszülöttként valójában ő Daringham Hall, valamint az ezzel járó baronet cím jogos örököse. Ráadásul több mint húsz éve bosszút esküdött Camdenék ellen, akik hajdanán vele várandós édesanyját egyik napról a másikra kidobták a házukból…"

Nagyon szeretem a történelmi romantikus zsánert, ilyenkor olyan a könyv, mintha saját időutazó gépünk lenne, amely párszáz oldal erejéig visszarepít bennünket néhány évszázaddal korábbra, amikor teljesen mások voltak a szokások, a stílus, az elfogadott. Legtöbbnek a helye a mindig esős Anglia, és bár attól az időjárástól magam sem repesek, mégis annyira csodálatos az a része a Földnek, egyszer mindenképp el kell jutnom oda. Feltérképezni azokat a helyeket, ahol a legtöbb történelmi romantikus regény játszódik. 
Már a fülszövege is felkeltette az érdeklődésemet, sok izgalmat és fordulatot sugárzott, és ez be is következett a történet folyamán. Bár E/3-ban íródott, mégis teljesen az események részesének éreztem magam, mintha ott lennék velük. Egyáltalán nem zavart a külső szemlélő írásmód, sőt azért volt praktikus, mert így mind a főszereplők, Kate és Ben, mind a mellékszereplők gondolatait is láthattuk. Magyar faktosként megemlíteném, hogy a mindentudó elbeszélő alkalmazásával az olvasó is sokkal könnyebben betekintést kapott maga az egész város előtörténetébe, mindent megismerhettünk, ami szükséges volt. 
Nagyon jó alaptörténetet gondolt ki az írónő, a regény rettentően izgalmas volt. Ben, aki le akarja igázni a Camden családot, Kelet-Angliába uatzik, hogy megvalósítsa célját. Ám egy balesetet szenvedve Kate Huckley lesz az, aki őt megmenti, és amíg a férfi időszakos emlékezetkieséssel küzd, mellette áll és az otthonába fogadja. Teljességgel átérezhette az olvasó is Kate fájdalmát, a küszködését, hogy bármennyire is tetszik neki a férfi, mégsem lenne szabad románcba bonyolódni vele, hiszen ki tudja, ki várja otthon, ahonnan jött. Család? Feleség? Gyerek? Ám egyikük sem tud megálljt parancsolni az érzelmeiknek. A bonyolódás csak akkor kezdődik, amikor fény derül Ben szándékára, az emlékei újra előjönnek, ő pedig visszaváltozik a régi, bosszúálló férfivá, aki eleinte Angliába érkezett. Be akarja mocskolni a Camdeneket bármi áron.
Így is kíváncsi voltam a végkifejletére, mégis szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni abból, ha a fülszövegben nincs megemlítve, Ben miért is jött a városba és miért akar bosszút állni a családon. Még érdekesebbé tette volna a történetet. 
Igaz, hogy trilógia, ez pedig még csak az első része volt, mégis annyi megválaszolatlan kérdésem maradt a végére. Miért köti az ebet a karóhoz Ben, miért nem képes elfogadni, hogy akár az édesanyja is hazudhatott? Mit akar kezdeni a baronet címével? Mi lesz Daviddel és Annával? 
Végtelenül kedves és aranyos történet egy angliai kisvárosról és a benne élőkről. Nagyon tetszett, bár el kell ismerni, elég vékonyka, olvastam volna még szívesen tovább. Köszönöm a Kossuth kiadónak, hogy lehetővé tették az elolvasását, ennek a csodálatos időgépnek a használatát. 

Karakterek:
Személy szerint nekem egy kicsit sok volt a mellékszereplő, akik keveset szerepeltek, mégis külön nevet kaptak, így sokszor összezavarodtam, ki kinek a rokona, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szereplők. A történet során Kate-et nagyon megkedveltem, tényleg egy jólelkű nő, aki szeret segíteni a bajbajutottaknak, legyen az állat, vagy ember. Bennel viszont még most is hadilábon állok. Rettentően önfejű, ez már az elején is kitudódott, csökönyös, ha a fejébe vett valamit, azt véghez is viszi, ebben pedig senki és semmi nem állíthatja meg. Az amnézia idejére egy teljesen más Ben lépett színre, egy kedves alteregó, aki amint visszajöttek az emlékek, teljesen eltűnt. Remélem, a trilógia során még feltűnik ez a Ben is. 

Borító:
Szerintem mérhetetlenül gyönyörű, és teljesen passzol is a tartalomhoz. Nekem nagyon tetszik, öröm volt a kezemben tartani. 

Összességében:
Egy történelmi romantikus regény egy angliai kisváros lakóiról és azok titkairól. Darmingham Hall életét egy amerikai férfi teljesen felforgatja, a mélyre ásott titkokra szépen lassan fény derül. Egy szenvedélyes, fordulatos, aranyos történet, egy igazi időgép, amely visszarepíti az olvasót egy korábbi évszázadba. 
Azoknak ajánlom leginkább, akik szeretik ezt a zsánert, vagy egyszerűen egy kedves kis történetre vágynak egy csésze forró tea, vagy kávé mellett, ami színt visz az olvasó napjába. 

Oldalszám: 310
Kiadó: Kossuth

Kedvenc karakter: Kate Huckley
Kedvenc idézet: 

"– Még mindig bejár hozzám – mondta. – Nem unja a siránkozásaimat?
 [...]
– Megszoktam a nyüszítő pácienseket – válaszolta."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése