2019. július 30.

Gwenda Bond - Gyanakvó elmék

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Egyesült Államok, 1969. 
Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. Terry elszántan próbál a végére járni a világtól elzárt hawkinsi laborban zajló bizarr kísérleteknek, miközben egyre mélyebbre merül a laboratórium kifürkészhetetlen ura, dr. Martin Brenner világában. Mi folyik ebben az idilli kisvárosban, és mi a 008-as alany – Kali – emberfeletti képességeinek titka? 

Az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék a sorozat mitológiájának alapjaihoz visz el minket, ahol minden elkezdődött." 

Nem mondok újat azzal, hogy sok társammal együtt elmondhatatlanul vártam már a Stranger Things című sorozat 3. évadát. Hasonlóan ezzel egy időben megérkezett a Cartaphilus kiadó gondozásában az első, a sorozatból készült regény is, így két ST élmény is várt a rajongókra idén júliusban. 
A Gyanakvó elmék a sorozathoz készült előzménytörténet, ami bemutatja, hogyan is kezdődött el minden, ami a Stranger Things cselekményszálához vezetett. 
Első képként dr. Brenner tárul elénk és egy öt év körüli kislány, akit Nyolcnak hívnak. Ebből rögtön asszociálhatunk a filmből ismert Tizenegyre. Nem ő az egyedüli különleges képességgel bíró gyerek, hanem előtte voltak mások is. Mint Kali, azaz a nyolcas számú alany, aki a labor által keltett otthonos illúzió rabja. Már rögtön az első oldalakon találtunk valamit, amiért kezdhetünk olvasóként izgulni. Vajon milyen sorsa lesz a kislánynak?
De az igazi főszereplője a könyvnek nem Kali, hanem Terry Ives, aki egyetemista éveiben egy kávézóban dolgozik. Mikor a lány legjobb barátnője, Stacey mesél neki a laborról, Terryben rögtön feléled a kíváncsiság lángja, hogy ő is a részese akar ennek lenni. Benne akar lenni a kísérletben, ha ilyen módon is, de kivenni a részét a háború ellenes mozgalomból. 
Az élet minden alkalmat megragad arra, hogy a sorsunkat jóra formálja a rossz időkben is. A labor rémisztő falai között egy összetartó csapat kovácsolódik össze. Terry, Gloria, Alice és Ken. Egy bátor, egy okos, egy jövőbelátó és egy médium. De a kísérlet legfontosabb részét eltitkolják előlük. A kislányt, aki néhány szobával arrébb él. Aki képes illúziókat alkotni. Aki dr. Brennert apának hívja. Vajon valójában mi áll az állandó LSD trip mögött? 
Azt vártam, hogy belecsöppenek a sorozat világába, ám ez nem pont úgy történt, ahogyan én azt elképzeltem. Látszólag egy csavarral megspékelt történet egyetemistákról, akik rossz pénzszerzési lehetőséghez nyúltak, de mi, akik már láttuk sorozatot, tisztában vagyunk a folytatással, és így még izgalmasabbá válik az, hogyan is jutottunk el odáig. 

"Senkinek nem kellene bűntudatot éreznie, mert él. Mert boldog."

A Gyanakvó elmék bemutatja, hogy képes a rendszer az egyes ember életét is befolyásolni, meddig elér a kormány keze, ha azt éppen nem a megfelelő ember irányítja.
Terry átélte a nagy szerelmet, amire mindenki vágyik, ám a barátját, Andrew-t besorozzák katonának. Véletlen lenne? Paradox módon a háborúellenes mozgalom az ellentétébe csap át. A négy fiatal nyomozásba lendül, megpróbálja kideríteni, vajon mire is készül a hawkinsi labor, mit rejteget dr. Brenner minden idegszálával, és mit takar az indigó-projekt. Az egyetemistáknak össze kell fogniuk, jobban, mint bármikor. 
De a legnagyobb rejtély megfejtése még előttük áll: Ki Tizenegy, akit Alice a jövőben lát, ha csak tíz mappa található Brenner irodájában? 
Jól látjátok: a Gyanakvó elmék egyenesen Tizenegy származását mutatja be nekünk, és megtudhatunk olyan dolgokat, amik a Stranger Things sorozathoz vezetnek el bennünket. 

De olvasható-e ez a könyv azok számára, akik még nem vetették bele magukat a sorozat világába? Abszolút. Teljesen érhető, hiszen a kezdetekhez nyúl vissza, az adaptációban lévő szereplők nem jelennek a regényben, egy másik, korábbi generációt mutat be. De hogy melyikkel érdemes kezdeni, azt embere válogatja. A lényeg, hogy mindkettőre kerítsetek sort!

Borító:
Visszaadja a könyv és a történet atmoszféráját, a horrorisztikus upside downt, ami többször is megjelenik a regény folyamán, és a nem hétköznapi lányt, aki lehet akár Nyolc vagy a későbbi Tizenegy is. 

Összességében:
A Gyanakvó elmék betekintést enged a Stranger Things világának előzményeibe. Mikor még nem a demogorgon volt a legfőbb ellenség, hanem egy őrült, emberkísérleteket végző tudós, aki nem tudja, hol a határ, csak a siker vezérli. Bemutatja a '70-es évekbeli Amerikát, négy egyetemista életét, miként fognak össze, és szállnak szembe a hatalmi ágakkal. 
Izgalmas, néhol rémisztő, de abszolút szerethető történet! 
Azoknak ajánlanám, akik kíváncsiak a Netflix sikersorozatának előzményeire, Tizenegy valódi kilétére, vagy csupán egy kalandra vágynak, amit a Gyanakvó elmékben biztosan megtalálnak. 

Oldalszám: 368
Kiadó: Cartaphilus

Kedvenc karakter: Terry Ives
Kedvenc idézeteim:

"– A „miért” az a kérdés, ami előreviszi a tudományt."

*

"A félelem a tekintély velejárója." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése