2019. július 23.

Rachael Lippincott - Két lépés távolság

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Szerethetsz valakit, akihez sosem érhetsz hozzá?

Stella Grant élete minden pillanatát pontosan megtervezi. Cisztás fibrózissal küzd, és egyedül egy új tüdő adhatna neki egy kicsit hosszabb, könnyebb életet. Mindig szigorúan három lépés távolságot kell tartania más betegektől, és ő nem olyan, aki kockáztatni merne. Egészen addig, amíg be nem toppan az életébe a vad Will Newman, akinek rakoncátlan tincseitől és csodás kék szemétől Stella gyomra azonnal szaltózni kezd. Azonban a fiú éppen az, akitől a lánynak mindenképp távol kéne tartania magát, hiszen már a lehelete is életveszélyes lehet a számára. De mi van, ha a szívük és zsigeri vágyódásuk egyre közelebb húzza őket egymáshoz? Ha csak egy kicsit lefaraghatnának a távolságból… 
Vajon két lépés tényleg olyan veszélyes lenne, ha egyszer csak így nem törik össze a szívük?" 

Féltem ettől a történettől. Sokszor sikerült megégetnem magamat már az adaptációkkal, és főleg azután, hogy az After - Miután filmet ennyire elrontották, nem mertem beülni a Két lépés távolságra. Ami utólag nézve nagy hiba volt. Nemrég mégis sikerült rávennem magamat, hogyha már rá vagyok ennyire kattanva a filmekre, akkor ezt sem halogathatom tovább. Ez pedig szép kis láncolatot indított útjának. 
Kezdjük kronológiai sorrendben,  beszélek először a filmről. 
Igaz, engem nem nehéz megsiratni, de a Két lépés távolság ennél a szintnél tovább juttatott. A második felét nézve végig patakokban folytak az arcomon a könnyek, megállíthatatlanul. Bucisra sírtam a szememet, annyira szívhez szóló Stella és Will története. Haley Lu Richardson tökéletesnek bizonyult a főszereplő lány szerepére, és tökéletesen simult bele Stella sokszor dirigáló, de csupa szív jellemébe. Cole Sprouse-ról pedig nem is kell sok szót ejtenem, hiszen ha elkezdem, akkor nincs megállás. Egyre több helyen tűnik fel a neve manapság, és nem is csoda. Emlékszünk még Ross Geller kisfiára, Benre? Vagy Codyra, a hajón élő ikerpár stréberebbik felére? Azóta egész karriert futott be, és van egy olyan érzésem, hogy még sok szerep áll előtte. Will Newman lázadó, de szívélyes jelleme pont passzolt hozzá. 
Kielemeztem a két főszereplőt, jöjjön minden más! A film jól átadta a kórház melankolikus, szabályokkal teli, mégis otthonszerű lényét, így még többet tudott adni a nézőnek. Mondjuk könnyeket. Sok-sok könnyet. A keretszerű kezdés és zárás bevezetett, majd kivezetett a történetből, átadta a hangulatot, és demonstrálta az érintés fontosságát a hétköznapokban, valamint milyen az, ha ez egészségügyi okokból nem történhet meg. 

"Ha meg fogok halni, akkor szeretnék élni egy kicsit előtte.Végül úgyis meghalok, de csak utána."

Egyre több betegségközpontú, sokszor romantikus történetet ismerhetünk. Van a Minden, minden, az Éjjeli napfény, Love story, Csillagainkban a hiba, és még annyi, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. Kérdés, hogy tudnak-e ezek újat mondani? Története válogatja. Meg gondolom személye is.  De az biztos, hogy mindnek egy a szándéka: megsiratni az olvasót, vagy filmnézőt. 
Mint már említettem, ez nálam sikerült is.

Nagyon örültem, hogy a film könyvhűen lett elkészítve, amiért az írónő köszönetet is mond a készítőknek. Ritkán találkozik az ember ennyire jól megcsinált adaptációval, mint a Két lépés távolság. A történet, mint már mondtam, az elején magával ragadott, a karakterek bár nem a legegyedibbek a könyvvilágban (szabálykövető lány és szabályszegő rosszfiú), mégis abszolút szerethetőek voltak, és rögtön a szívemen kezdtem viselni a sorsukat. Ehhez hozzájött a könyvélmény, az írónő könnyed, fiatalos stílusa, ami igazán üdítő volt ezen a nyári délutánon. 
A varázslatos teljes történet megértéséhez a filmhez a könyv adta hozzá azt a bizonyos pluszt. Hiszen itt megjelenik Will szemszöge, az édesanyjával való kapcsolata, az álmai, az élethez való hozzáállása, ami a filmben csak részlegesen jelent meg. 
Így én mindenképp azt tanácsolom, hogy a könyvet ne hagyjátok ki, de a filmet sem! Ezek erősítik egymást, ahogyan annak lennie kell. :)

Összességében:
Stella és Will megrázó szerelmi története összeszorította a szívemet, katarzist váltott ki belőlem, és nem hagy nyugodni a folytatása. A Két lépés távolság különleges darab a hasonló témájú könyvek között. Gördülékeny stílusban íródott, nyári délutánokra tervezett regény, ami garantáltan könnyeket csal az ember arcára. Felhívja a figyelmet a mai világban is jelenlévő tüdőbetegségre, akaratlanul is tanít bennünket úgy, hogy észre sem vesszük. Empátiát ébreszt a lelkünkben.
Azoknak ajánlanám, akik egy könnyed, de tartalmas könyvre vágynak, kikapcsolódásra, szinte játszva tanulásra. :)

Oldalszám: 272
Kiadó: Maxim

Kedvenc karakter: Will Newman és Stella Grant
Kedvenc idézeteim: 

"Annyira cuki, hogy úgy érzem, a légzésfunkcióim újabb tíz százalékot esett."

*

"Elegem van abból, hogy anélkül élek, hogy tényleg élnék. Elegem van abból, hogy akarok dolgokat. Sok minden nem lehet a miénk. De ez igen.Tudom."

*

"Ha ez minden, amit kaphatunk, akkor ragadjuk meg!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése