2019. augusztus 17.

Ludányi Bettina - Nyomodban

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Te megszegnéd a törvényt, ha egy élet lenne a tét?

Daisy Carvalho Serra, a rendőrség tanácsadó nyomozója mocskos ügybe keveredik. Egy olyan gyilkosságban segíti a rendőrség munkáját, amelyben az elkövetés módja nagyon emlékezteti egy korábbi ügyre. Csakhogy az akkori sorozatgyilkos már halott.
Oliver Walsh, a helyi bűnszervezet, a Fantomok egyik vezető beosztású bűnözője, vádalku fejében segíti a helyi erőket az információszerzésben.A nyomozás nagy erőkkel zajlik, ám van a rendőrök között valaki, aki sokkal többet tud, mint amennyit megoszt a hatóságokkal. Vajon ki az, és mi a célja a hallgatással? Hogyan birkózik meg Daisy a két gyilkosság között húzódó párhuzammal, és egyáltalán mi köze van az esetekhez? Milyen messze megy el a gyilkos, ha a bosszúvágy hajtja?

Ludányi Bettina írónő regénye ezúttal egy árulással és cselszövéssel teli világot tár az olvasók elé, ahol nem tudni, ki jár előrébb egy lépéssel: a gyilkos vagy a rendőrség. Titkok, hazugságok, valamint az ész és a szív harca egyetlen történetbe csomagolva." 

Ludányi Bettina regényéhez egy nyereményjáték során jutottam hozzá. És ha már én lettem a szerencsés, akkor talán az ég is úgy akarta, hogy ez a könyv a kezembe kerüljön. 

A Nyomodban egy különleges történet tele izgalommal és kiszámíthatatlan cselekménnyel. Az írónő rögtön az elején kemény szituáció elé állít bennünket, olvasókat és a főhőst, Daisy Serrát, aki rendőrségi tanácsadóként dolgozik a helyi őrsön. Elfogták az egyik legnagyobb és legveszedelmesebb banda, a Fantomok egy tagját, és a zsaruknak az a céljuk, hogy a fickó élete végéig rács mögé kerüljön. Ugyanakkor Daisy felismeri a lehetőséget a férfiban, és vádalkut ajánl neki: segítsen a nyomozásban, és akkor az ügy befejeztével szabadon távozhat. Miért is hagyná ki ezt a lehetőséget Oliver Walsh?
Daisy végig a legmisztikusabb és legtitokzatosabb személy volt, akiről valaha csak olvastam. A múltja viharai sokszor visszaköszönnek a regény során, ezzel emlékek lavináját indítva el a nőben. A titkok, amiket őriz, lehet, egyszer teljesen felemésztik az egész lényét. Ehhez csak hozzájárul, hogy nap mint nap gyilkosságokat analizál, és elkövetőket kerít elő, ami felidézi benne gyerekkora borzalmait. Hogy ő maga is egy gyilkos lánya. 
Ahogy haladunk előre a történetben, úgy derül fény Daisy múltjának darabjaira és a bosszúszomjas emberölő valódi kilétére és indítékaira. Véletlen lenne, hogy a három holttesten ugyanazok a szimbólumok találhatóak, mint amiket egykor a nő apja hagyott áldozatain? És hogy mindnek köze volt egy bizonyos ügyhöz: Luiz Serra szabadon engedéséhez?

"Az ember nem választhatja meg a családját, nem igaz?"

Ez volt az első könyvem Ludányi Bettinától, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. 
A Nyomodban egy hihetetlenül jól strukturált és professzionálisan megalkotott regény. Kiszámíthatatlan volt, mindig jött újabb fordulat, amikor nem számítottam rá. Próbáltam kiismerni a főszereplőt magát, de Daisyt is olyan titkok övezték, amelyek csak a végjátékban csúcsosodtak ki. Nem szabadott, hogy lankadjon a figyelmem, nehogy elszalasszak akár egy apró jelet, nyomot a mű során.
Rendkívüli élményt nyújtott nekem ez a könyv. 
Nemcsak passzív olvasója, hanem résztvevője is lehettem a történetnek! Együtt göngyölítettem fel az ügyet Daisyvel és Oliverrel, hevesen vert a szívem minden alkalommal, mikor újabb szemtanú, nyom látott napvilágot. Talán ezt teszi egy igazán jó könyv az olvasójával! Magához láncolja, beszippantja, és kikapcsolja körülötte a nagyvilág zajait. 

A történeten kívül ugyanakkor hatalmas varázsa volt Ludányi Bettina stílusának is, ami kiforrott, gördülékeny volt, szókincse pedig választékos. Különleges szerző a magyar írók között, fantáziájával és átgondolt, jól felépített történetével pedig garantáltan leveszi az embert a lábáról!
Ugyanakkor ez a vég... Egyenesen lesokkolt. Az utolsó oldalakon már azt hiszi az olvasó, hogy mindent és mindenkit kiismert, de ekkor téved igazán, hiszen a legnagyobb csavar az utolsó sorokban lakozik.
Alig várom, hogy megtudjam, milyen különlegességet tartogat számunkra Ludányi Bettina a következő regényeiben, a Függőség duológiában.  

Karakterek:
Mint már említettem, Daisy az egyik legtitokzatosabb karakter, akiről valaha olvastam. Sosem lehet tudni, mire is gondol igazán, nem fedi fel a lapjait egészen addig, míg meg nem valósulnak. Amikor azt hinnénk, már minden sínen van, lép egy olyat, amitől leesik az állunk, látszólag nem tudunk semmi logikusat felhozni mellette, mégis tudjuk: mindennek oka van, amit Daisy Serra mond vagy csinál. Ezt nem szabad felednünk! Emellett karakán, erőshangú személyisége, bátorsága és humora miatt idejekorán megkedveljük, így különösen érdekli az olvasót, mi lesz a sorsa a történet végén. 
Oliver Walsh eleinte egy jóképű, de negatív szereplőként van bemutatva, akit éppen rács mögé akar dugni a rendőrség. Hogyan leszünk képesek mégis szimpatizálni egy bűnözővel? Csak meg kell látnunk mindenkiben a jót. Meg kell látnunk az indítékokat, a miértekre a választ, és már nem is lesz olyan negatív ember a szemünkben, mint azt egy banditától várnánk...

Borító:
Ludányi Bettina friss könyveinek borítói ugyanarra a sémára épülnek, ahogyan azt már a kiadó repertoárjában megszokhattuk. És meg kell hagyni: varázslatosak. Ez a dupla borító különlegességet és igényességet kölcsönöz a regényeinek. Egyből felfigyel rájuk az ember, ha a könyvesboltban jár. Ámulatba ejtő remekmű a Nyomodbannak a külseje, akárcsak a tartalma!


Összességében:
A Nyomodban egy rendkívüli, gondosan felépített történet. Ludányi Bettina mindvégig mesterien szövi a szálakat, sosem tudhatjuk, mikor érkezik el egy újabb fordulat, egy újabb váratlan irány a cselekményben. Mindemellett gördülékeny, megragadó stílusával már az elején leveszi a lábáról az olvasót, kiszakítja a hétköznapok forgatagából, és aktivitásra készteti az embert: közös nyomozásra invitálja Daisyvel. 
Kiszámíthatatlan történet, ámulatba ejtő írói stílus, páratlan műalkotás!
Azoknak ajánlanám a Nyomodbant, akik egy ellenállhatatlan olvasmányra vágynak, ami mindig képes meglepni, a bűvkörébe von, és onnantól teljesen a rabjává válsz.
 
Oldalszám: 402
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Daisy Carvalho Serra
Kedvenc idézeteim: 

"Sosem lehet tudni, ki ver át bennünket, és ki az, aki valóban őszinte. Az emberek hazudnak. Mindannyian. Pont ezért olyan veszélyesek."

*

"Az élet emberi játszmák sorozata. Ha nem játszunk, ha nem fogjuk meg a bábunkat, és nem lépünk, akkor már az elején elvesztettük a meccset. Játszani kell ahhoz, hogy nyerni tudjunk. Én is pontosan ezt teszem most. Játszok."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése