2019. november 14.

Mary E. Pearson - Az árulás szépsége

HANGULAT                                MOLY                                        2017

"Lia túlélte Vendát – de a Morrighan elpusztítására törekvő gonosz erő is életben maradt, és csak a hercegnő állíthatja meg.A közelgő háború miatt Liának nincs más választása, magára kell öltenie az Első Leány, a katona – és a vezér – szerepét. Amikor megpróbálja figyelmeztetni Morrighant, összekülönbözik Rafe-fel, és nem tudja, megbízhat-e Kadenben, aki követte őt.A Fennmaradottak krónikájának fináléjában árulókat kell leleplezni, áldozatokat kell hozni, és végre kell hajtani a lehetetlent, mert valamennyi királyság sorsa a tét.
A kötet tartalmazza a birodalmak múltját elbeszélő történetet, a Morrighant is." 

Őszintén, nem is tudom, milyen indíttatásból húztam eddig A Fennmaradottak krónikái befejezőkötetének olvasását, de amikor az írónő Magyarországra látogatott, és volt alkalmam vele személyesen is néhány szót váltani, az ösztönzött, hogy végre a végére érjek Lia, Kaden és Rafe történetének. A sorozat Az árulás csókjával egy nagyon izgalmas indítást tudhat magáénak, hiszen egy hercegnő elhagyja otthonát, az igaz szerelmet választja a kényszerházasság helyett. Ez a felütés alapjában egy ígéretes történet kezdete, és hatalmas írói fantáziára utal. Ezután következett a talán az első kötetnél is fordulatosabb folytatás, Az árulás szíve, ami megismertet a Vendában uralkodó komizárral, aki hatalmas jelentőséget kapott a befejezőkötetben is. Végül Liának menekülnie kell, hogy saját életét és elhagyott országát, Morrighant is megmentse. 
Bátran állíthatom, hogy ez a rész A Fennmaradottak krónikái csúcspontja. Ebben a kötetben teljesedett ki a történet, és egy nagy csatajelenettel megkaptuk a lezárást, ami összetörte a szívünket. Nehéz szavakba önteni mindazt, amit jelenleg érzek: leginkább ürességet. Vastagságához képest nagyon hamar a végére értem, mivel rögtön az első oldalak olyannyira magával ragadtak, hogy nem tudtam kiszakadni a történet cselekményszálából egészen a kötet végéig. Megannyi válaszra váró kérdést vet fel az elején, a kíváncsiságunk pedig hajt előre, hogy kitudódjon az igazság. 
Lia élete a szökésével fenekestül felfordult, a biztos családi fészek rablók barlangjává változott. Áruló szövetségesek uralják Morrginhant, és vérdíjat tűztek ki a lány fejére. Látszólag a saját családja is az egykori hercegnő ellen fordult, és testvérgyilkossággal vádolják őt. Ám Liát ismerve nem is számítunk másra, hogy visszatér szülőföldjére, ha az egyenlő is lesz a halálának helyével. Darbreckbe, Rafe hazájába érve nagy meglepetés fogadja a trónörököst: apja gyászhíre derült égből villámcsapásként éri őt, de ezzel a korona a fejére szállt. A vezetőség látszólag örömmel fogadja az ifjú hazatértét, mivel káosz uralja a vidéket, jól kivehető az irányítás hiánya. Rafe-nek döntenie kell: méltó uralkodóvá válik, és elrendezi a zűrzavart, vagy a szerelmet választja, és elkíséri Liát az ő földjére, ahol a fejüket akarják venni. Ezzel párhuzamosan Liának is választania kell a kötelesség és az érzelmei között, amelyek Rafe-hez kötik, hiszen az elválás akár örökre is szólhat. 

"– Jei zinterr… jei trévitoria.
Légy bátor. Légy győzedelmes."

Egy fantasztikus sorozat méltó befejezőkötete Az árulás szépsége. Izgalmas, varázslatos és teljesen egészében utánozhatatlan. Végigizgultam minden betűjét, minden sorát, mert sosem lehetett tudni, mit hoz a következő oldal. Mary E. Pearsont határtalan fantáziával áldotta meg az ég! Emberi, mégis hősies karakterekkel dolgozik, akikre a hétköznapi ember is erőt meríthet és inspirációt kaphat. Lia személyisége megpendíti a szívünk húrjait, ösztönöz bennünket, hogy mi, női olvasók is lehetünk és legyünk is igazi harcosok, hősök. Az ifjú lány bátorsága, amit még rögtön az első könyv során fedeztem fel Liában, megmaradt az ifjú hercegnőben, mégis olyan dolgokat kellett átélnie, amelyek átformálták őt a végső küzdelemre. Nehéz, embert próbáló döntéseket kell meghoznia, agyafúrtnak, ravasznak kell lennie, hogy végül ő kerüljön ki győztesként a csatából. Inspiráló karakter, aki a történetben igazán a szívemhez nőtt. De ugyanígy Rafe is, aki eleinte álruhát öltött, hogy megtudja, milyen nőszemély menekült el a vele való házasság elől. Végül azonban különleges kapocs alakult ki közte és Lia között, ami a sok közös élmény és megpróbáltatás nélkül lehet, nem jött volna létre. Ám a legnagyobb kedvencem a három kötet során Kaden volt, a vendai orgyilkos, aki a zárókönyvben megtalálta gyökereit és igazi családját is, akikhez ugyan vérrokonság nem köti, de a szeretet/szerelem igen. A legláthatóbb jellemfejlődésen valószínűleg ő esett át A Fennmaradottak krónikái alatt, hiszen egy gyilkológép volt, akit az elszökött hercegnő után küldtek, a végére pedig egy rendkívüli férfi lett, aki képes a gyengédségre és a szeretetre. 
Ez a sorozat számomra életre szóló élményt nyújtott, biztos vagyok benne, hogy nem utoljára olvastam el a köteteit. Örülök, hogy a polcomon tudhatom őket, és bármikor a kezembe vehetem, ha éppen egy igazán különleges fantasy történetre vágyom. Márpedig egészen biztos vagyok abban, hogy lesz ilyen alkalom...


"Nem számít, hányszor semmisül meg és születik újjá a világ, én mindig emlékezni fogok rá, kik voltunk mi ketten, együtt."

Borító:
Az írónő és én a dedikáláson
Tökéletesen passzol a kötet az eddigi sablonba. A kék szín egy különleges árnyalata uralja a képet, amelyen egy igazi női harcos látható, aki akár maga Lia is lehetne. A háttérben meghúzódó csatajelenet utal a regény végjátékára, a komizárral való összeütközésre. Egyszerűen imádom! Az első kötet borítóját és ezt összehasonlítva rádöbbenhetünk, milyen jellemfejlődésen ment keresztül a főszereplőnk: az egykori hercegnőből igazi harcossá vált.


Összességében:
Az árulás szépsége A Fennmaradottak krónikái tetőpontja. Ebben a kötetben csúcsosodott ki mindaz, ami az elmúlt két részben történt, valamint visszatérünk a kiindulási helyszínünkre, Morrighanbe. Még több fordulat, még több akció olvasható ebben a záróepizódban, mint az eddigiekben együttvéve! Nem bírtam egyszerűen letenni, kalapált a szívem az izgalomtól, alig vártam, hogy fény derüljön a végső igazságra. Egyedi és utánozhatatlan történet, amelyet minden fantasy-rajongónak egyszer minimum el kell olvasnia! 
Imádtam minden betűjét! Ez a trilógia számomra a 2019-es év felfedezettje, és elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy személyesen is találkozhattam azzal a nővel, akinek a fantáziájából ez a könyvsorozat megszületett. :)


Oldalszám: 630
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: Kaden
Kedvenc idézeteim: 

"– Hogy szereztél egy orgyilkost és egy frissen megkoronázott királyt bizalmasodnak?
– Az isteneknek veszekedett humorérzéke van."


*

"Egy életet sokféleképpen fel lehet áldozni, és nem is kell mindig meghalni hozzá."


6 megjegyzés:

  1. Még nem olvastam ezt a trilógiát, de régóta szemezek már vele. Szerintem számomra ez a 2020-as év felfedezettje lesz, mivel tuti, hogy bele fogok olvasni. Nagyon szeretem a fantasy regényeket, és elképesztően szépek ennek a sorozatnak a borítói.
    Szuper értékelés lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Na jól van... valamiért ez a sorozat, sőt a szerző munkássága sem vonzott. Nem tudom miért. Sehogy nem ragadta meg a fantáziámat, de ezek után (és mert már többször is végig kellett hallgatnom az imádatodat) csak sorra kellene kerítenem.... Jajj nekem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, ha egyszer elkap a fangirling, jajj mindenkinek, aki szóba áll velem. :D <3 Ez is egy igazán különleges trilógia! Szerintem felér SJM-mel, ami azért nagy szó.

      Törlés
    2. Pont ettől félek... SJM-hez felér, akkor jajj a pénztárcámnak :D

      Törlés
    3. XD Az biztos! :D Bár ez nem egy 7 részes sorozat, aminek az utolsó részét bontva adják ki, hanem csak egy trilógia. ;)

      Törlés