2020. április 30.

Jennifer L. Armentrout - A legsötétebb csillag

 HANGULAT                                MOLY                                        2019

"A 17 éves Evie Dasher a saját bőrén tapasztalta meg az emberiség és az idegenek között kirobbant háború következményeit. Amikor egy razzia során pont az egyik olyan hírhedt klubban tartózkodik, ahol az embereket és a túlélő luxeneket is szívesen látják, megismerkedik az éteri szépségű Luckel, akiről kezdetben azt feltételezi, hogy luxen… pedig valójában valami sokkal erősebb. Luc iránti vonzalma egyre mélyebbre sodorja egy számára eddig ismeretlen világba, ahol semmi sem az, aminek látszik…
Titkok, hazugságok és szerelem… ugorj fejest a luxenek elképesztő világába!" 

 Jennifer L. Armentrout munkásságát már évek óta figyelemmel és elismeréssel követem. Számos könyve megjelent már hazánkban, és szinte egytől-egyig azt tudom rájuk mondani, hogy zseniális műalkotások. Amiért ugyanakkor nagyra becsülöm a munkáját, az az, hogy ennyi különböző zsánerben alkot, és mindben otthonosan mozog. Legyen az egy egyetemista történet lélektani mondanivalóval, kikapcsolódásra alkalmas lektűr, vagy éppen egy letehetetlen fantasy kitalált, különleges lényekkel. 
Ez a történet is ebbe az utóbbi kategóriába sorolható. A Luxen sorozat sikere után a rajongók epekedve vártak egy spin-off szériát, még mélyebben meg akarták ismerni Lucot, az írónő pedig engedve ennek a kérésnek, megírta az Origin trilógiát, kezdve A legsötétebb csillaggal.
A történet évekkel a nagy összecsapás után zajlik, mely az emberek és a luxenek között tört ki. Ezután az idegen lények titokzatosságáról lehullt a maszk, mindenki tudomást szerzett róluk, ám az asszimiláció a múlt miatt igazán kérdésessé vált. Mégis megpróbálnak elvegyülni a mindennapokban, közösen járnak iskolába az emberekkel (bár ez korábban is így volt, csak az emberek boldog tudatlanságban éltek), közös szórakozóhelyek vannak, ahova ember és luxen is egyaránt járhat, ugyanakkor a látszólagos béke és harmónia mögött ott lapulnak a megbélyegzés árnyai. Ezt csak tetőzi a helyzet, amikor a gimnáziumból sorra tűnnek el a fiatal lányok, holttesteiken pedig minden jel arra mutat, hogy a gyilkos nem más, mint egy luxen. 
Ebben a közegben éli Evie Dasher a mindennapjait. Édesanyja egyedüli neveli őt, és ha megtudná, hogy épp egy luxenekkel teli szórakozóhely felé tart, biztosan halál fia lenne. Ám ha akkor nem vállalja a kockázatot, végül nem ismeri meg Lucot, az ibolyaszemű idegent, aki megannyi titkot rejteget. Többek közt azt is, hogyan lett ilyen fiatalon egy szórakozóhely vezetője. Evie ekkor egy visszafordíthatatlan lépést tett, mely örökre megváltoztatja a világát és alapjaiban forgatja fel az életét. 

"A jó emberek is követnek el szörnyű dolgokat, amikor hisznek abban, amit csinálnak."

Szuper érzés volt ismét a luxenek világába csöppenni! Reméltem, hogy az a csalódás, melyet számomra az Obsession - Függőség okozott, az nem lesz hatással az olvasmányélményemre, és szerencsére így is lett. Jennifer L. Armentrout zseniálisan összeszőtte a Luxen sorozatot az Origin spin-off trilógiával, és elfogott a nosztalgia mindig, amikor egy régebbi szereplő tűnt fel a színen, hacsak néhány mondat erejéig is. Nem éreztem a Függőségben átélt erőltetettséget, sokkal könnyedebb és szabadabb volt. És főként abban tért el tőle, hogy nem a fékezhetetlen vágy és szex uralta a lapokat, hanem izgalmas cselekménybe rejtett egy titkokkal teli történetet, mely sokkal inkább függőséget okozott, mint az ezt a címet viselő kötet. Valósággal letehetetlen volt, csak úgy pörögtek a kezem közt az oldalak, és azon kaptam magam, hogy a felénél járok, vagy éppen az utolsó oldalak vannak már csak hátra. Teljesen beszippantott már az elején, és képes volt meglepni, amit nem sok könyv mondhat el magáról. Váratlan fordulatokkal teli regény, konkrétan leesett az állam A legsötétebb csillagot olvasva. Valamint mindezek mellett ki kell emelni Luc szerethetőségét, egyedi karakterét, akit nem lehet nem a szívünkbe zárni. Csak nem új kedvenc könyves álompasi a láthatáron? 
Ez az a Jennifer L. Armentrout, akitől igazán szeretek olvasni. Eleven, fordulatokkal teli regények megalkotója, a luxen világ Gaia-ja, egy utánozhatatlan univerzum, valamint a kedvenc földönkívülijeink teremtője. 



Borító:
Egyszerűen gyönyörű! Letisztult, szerény, mégis kivívja magának a figyelmet a gyönyörűszép, egyedi színével, ami vonzza a tekintetet. A háttérben lévő apró csillagok pedig utalnak a címre, ezzel együtt pedig a könyv tartalmára is. Szemet gyönyörködtető alkotás! 


Összességében:
A legsötétebb csillag egy fordulatokkal és titkokkal teli történet egy olyan világról, ahol az emberek és az idegen luxenek látszólag zavartalanul élnek egymás mellett. De hogy mi történt a háború előtt, arról nem beszélnek. Evie és Luc története nem csupán romantikus, de izgalmas és letehetetlen is. Jennifer L. Armentrout mindig képes újat mutatni, hiszen a luxenekből sosem lehet elég! Már az elején beszippantott az univerzumába, és jelenleg erős késztetést érzek arra, hogy ne is szakadjak ki belőle, hanem emeljem le a polcomról a Luxen sorozatot, Daemonnel és Katyvel. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyes sorrend, jobb lenne-e ezt a spin-off szériát az Opposition - Ellenállás befejeztével elkezdeni, vagy lényegében mindegy, mikor olvassuk el. Ha valaki, mint szerény személyem, nagyon ad a kronológiára, az időbeniségre, akkor javaslom a Luxen sorozat lezárta után nekiállni Luc történetének, ám ha valaki csupán egy magával ragadó történetre vágyik, tele kalanddal és a múlt árnyaival, akkor bármikor nekiláthat A legsötétebb csillagnak, mert bár utalásokat tesz, de nem épül rá a Luxen sorozat ötösére.

Oldalszám: 460
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Luc
Kedvenc idézeteim:

"Lassan felemeltem a fejem, jobbra néztem, és ott állt Luc, bronzbarna haja csupa hullám és csiga. Ezüst pilóta napszemüveget viselt, azt a fajtát, aminek visszatükröződő lencséiben láttam a saját elképedt arcomat. A tekintetem erős, határozott állkapcsára siklott, majd lejjebb, széles vállára, végül a mellkasára.
A pólóján az állt, hogy Mugli az utcán, varázsló az ágyban.
Leesett az állam.– Tetszik a pólóm? – kérdezte, és lehuppant mellém."


*

"– Időnként… bölcsnek hangzol.
– Mondtam már neked: mindentudó vagyok.
– És aztán mindent elrontasz.
Felnevetett."


*

"– (…) A születésnapom december 24-én van. Karácsonyi csoda vagyok."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése