2021. május 14.

Leigh Bardugo - Bűnös birodalom

   HANGULAT                                MOLY                                        2021

"Kaz Brekker és csapata rendkívül merész küldetést hajtott végre, még maguk sem hitték, hogy épségben megúszhatják. Ám a busa jutalom felmarkolása helyett most ismét az életükért kell megküzdeniük. Árulást szenvedtek és meggyengültek, erőforrásaik kimerültek, így a csapat elveszítette minden szövetségesét, sőt reményét is. A világ minden szegletéből hatalmas erők csapnak le Ketterdamra, hogy megszerezzék a jurdaparem nevű veszedelmes szer titkát. Régi riválisok és új ellenségek bukkannak fel, hogy próbára tegyék Kaz csavaros eszét és a csapat törékeny hűségét. Háborúra kerül sor a város sötét, kanyargós utcáin – bosszúért és megváltásért vívott harc, amely eldönti a Grisa-világ sorsát."

Van olyan pillanat, amikor még nekem is nehéz találni a szavakat. És ez most pont egy ilyen. Befejezve a Bűnös birodalmat várt az üresség, a valóság távol Ketterdam sötét sikátoraitól és alvilági életétől. Távol a hat varjútól és a grisák birodalmától. 

A kalandos jégudvari utazásuk után Kaznak szembesülnie kell azzal, hogy ez egyszer ő lett a palimadár. Csőbe húzták, méghozzá harmincmillió krugés csőbe, Inej pedig Van Eck fogja lett - de vajon mit tenne kockára a csapat és a fiú, hogy megmentsék őt a kereskedő karmaiból? Hirtelen két oldalról is támadás éri a Varjú Klubot. Egyfelől Van Eck és társai fenyegetik Kazt, másrészt Pekka Rollins akarja felszámolni a konkurenciát, ám mit sem sejtve arról, hogy valójában mibe is tenyerelt bele. Egy bosszúhadjáratba, ami már évek óta tart, csak titokban és észrevétlenül.

Fontos kérdés előtt áll a csapat - Kaz, Inej, Nyina, Matthias, Jesper és Wylan, valamint a forradalmi jurdaparem szer feltalálójának fia, Kuvej, aki jelenleg a  legtöbbet érő ember egész Kerch szigetén, Ravkában és Fjerdában egyaránt. Vajon harcba szállnak-e a városért, vagy elmenekülnek, amíg tehetik? Végül egy olyan akcióba sodorják magukat, ami közel sem veszélytelen, megannyi ponton csúszhat ki a lábuk alól a talaj, és számos szövetséget kell kötniük ahhoz, hogy legalább a reménye meglegyen annak, hogy élve kerülnek ki a végén.

Ennyiből is látszik, hogy Leigh Bardugo kitett magáért - ezennel is egy igazán izgalmas, bravúros és rendkívül lebilincselő regényt tárt az olvasói elé. A Hat varjúban sok volt a múltbéli visszatekintés, hogy jobban megismerhessük az antihőseinket, mi formálta a jellemeiket. Az írónő ebben a kötetben viszont új szereplők behozásával idézte meg a múltat, így megjelent Jesper édesapja, és fény derült Wylan kiskorának titkára, melyet az apja hallgatott el előle. De ami igazán érdekes volt, az a Kazt végig belengő titokzatos köd eloszlatása. Leigh Bardugo zseniális írónő, és ezt főként úgy tudom prezentálni, ahogyan Kaz Brekkert, a 17 éves tolvajzsenit megalkotta, majd alakította a karakterét két könyvön keresztül. A fiú kora ellenére többnyire félelmet vált ki az emberekből. A botja mindenkori kiegészítője a betegsége miatt, ami nem gyengeségének, hanem éppen erejének jelképe. Valamint a kesztyű, ami folyamatosan takarja a kezét. Sokáig nem kapunk választ, csupán spekulálhatunk arról, miért takarja el a kezét állandóan Kaz. És amit elénk tár Leigh Bardugo, az egyszerre sokkoló és mégis utólag megvilágítja a fiú minden cselekedetét és távolságtartását.

"– Nem hősnek születtem, Kísértet. Mostanra már rá kellett volna jönnöd. Azt akarod, hogy jobb ember legyek, jó ember…
– Ennek a városnak nem egy jó emberre van szüksége, hanem rád."

Női karaktereink tovább erősödtek a Hat varjú óta. Inejnek először Van Eck kínzásait és fogságát kell túlélnie. Kevésszer jelenik meg félelem az arcán, mégis a férfi fenyegetései halálra rémisztik a lányt. Már a gondolatok kis híján megtöri. Emellett egyéni küzdelmet is kap a lány a Bűnös birodalom során. Inej személyes ellenfelet kap, aki talán technikailag jobb harcos is nála, de közel sincs olyan célja a küzdésre és az életben maradásra, mint neki. Nyina pedig a jurdaparem után különleges képességre tett szert. Erősebb, mint valaha, de a szertől való függés épp emiatt válik egyre nagyobbá. A lány ismét találkozik grisa mestereivel - itt az ideje, hogy megmutassa, miből is lesz a cserebogár. Ezen a ponton az Árnyék és csont trilógia bekapcsolódik a hivatalosan is a duológia szálába. Megjelenik Zója és Zsenya mint a grisák követei és egy Sturmhond nevű kalóz, aki személyesen Kaz Brekkert keresi. 

Ismételten beleszerettem a Grishaverse-be. Egyszerűen a Leigh Bardugo által alkotott világ annyira addiktív, hogy az olvasó nem akar kiszakadni onnan. Azóta is a hatása alatt állok. Mert a Bűnös birodalom egy olyan regény, ami meglep, sokkol, és az utolsó oldal után is veled marad. 


 

Borító:
Tetszik a barna-arany keverék feketével való ötvözése. A cím továbbra is a központi szerepet kap a képen, de most a háttérben lévő varjú is jobban kirajzolódik. Széttárja a szárnyait, és felfele repül. Ez többletjelentéseket is implikálhat, de tény, hogy önmagában az összkép szerintem varázslatos a maga egyszerűségében.

Összességében:
Leigh Bardugo hivatalosan is a kedvenc szerzőim közé írta be magát. Függője lettem a regényeinek és az abból készült Netflix-adaptációnak is. Különös tehetsége van az írónőnek a karakterfelépítésben. Annyira egyediek és komplexek, közel sem tökéletesek, de pont így szerethetőek. A Varjú Klub minden tagja a szívemhez nőtt, és nehéz volt őket útjukra engednem az utolsó oldal után.
Még több kaland, érzelem, cselszövés vár a Bűnös birodalomban. Ketterdam városa megannyi titkot rejteget, a vadászterületekért pedig kemény harc folyik. A hat, vagyis inkább hét fiatal pedig vissza akarja szerezni, ami az övék: a Varjú Klub és a harmincmillió kruge.

Azoknak ajánlom a Bűnös birodalmat, akik szeretnének elveszni egy sötét, de kalandos történetben, amelyben megjelenik az individuális és a közösségi küzdelem, a barátság, a szerelem, egy igazi csapat, aki garantáltan elrabolja a szíved. 

Végszóként pedig annyit mondok: No mourners. No funerals.

Oldalszám: 688
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Kaz Brekker, Nina Zenik, Matthias Helvar
Kedvenc idézeteim:

"– Mindig oda csapj le, ahová a célpont nem figyel – mormolta Wylan.
– Jóságos Ghezen! – szörnyülködött Jesper. – Téged tényleg teljesen megrontottak!"

*

"– Te még a palacsintánál is jobb vagy, Matthias Helvar."

*

"– Mati en sheva yelu. E tettnek nem lesz visszhangja. Azt jelenti, hogy nem ismételjük meg ugyanazokat a hibákat, hogy nem okozunk tovább bajt."

*

"Elmennék érted. Ha nem tudnék járni, kúszva mennék odáig. Akármennyire összetörtünk is, megtalálnánk együtt a kiutat… Kivont késsel és tüzelő pisztollyal. Mert ahhoz értünk. Soha nem adjuk fel a harcot."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése