2021. június 9.

Leigh Bardugo - Wonder Woman - A háborúhozó

 HANGULAT                                MOLY                                        2020

"Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja. 
Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát. 
A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat."

Leigh Bardugo az utóbbi időben hatalmas kedvencemmé lépett elő. A Grishaverse-szel, de főként a Hat varjú duológiával írta be a szívembe a nevét arany betűkkel. Sarah J. Maas mellett a kedvenc fantasy szerzőmmé vált. És habár a DC és az MCU közötti versenyben toronymagasan nyer a Marvel, mégis kíváncsi voltam, mit alkotott Leigh Bardugo ebben az egyedi, szuperhősös regényben.

Dianának sosem volt könnyű dolga. Mindig elvárásokkal kellett szembenéznie, és a kiválasztottságtudat végigkísérte eddigi életét. Hiszen ő az amazonkirálynő lánya, ami felelősséggel és kihívásokkal jár. Egyszer azonban egy hajótörés történik a szigetük közelében, a túlélő egyetlen lány, akit Dianának nincs szíve a sorsára hagyni, pedig ezzel áthágja az amazonok szent törvényét. De Alia Keralis nem akármilyen lány. Ő a Háborúhozó, aki viszályt és ellenségeskedést hoz a Földre. Az amazonok szigete a lány jelenlététől betegedni kezd, meggyengül a védelme, az amazonok ereje pedig csökken - Diana pedig választás elé kényszerül. Az Orákulum segítségét kéri, aki elmondja, hogyan lehet megállítani a Háborúhozó erejét. Aliának el kell jutnia egy forráshoz, a mitologikus szép Heléné végső nyughelyéhez. Diana pedig kötelességének érzi, hogy megvédje őt, és megakadályozza a földi háborút.

Az útjuk először viszont New Yorkba vezet, ahol kénytelenek szembesülni azzal, hogy többen is akarják a Háborúhozó halálát. Időközben összeáll a kis csapatuk, hogy elinduljanak megmenteni a világot - Jason, Alia bátyja és annak haverja, Theo, valamint Alia legjobb barátnője, Nim csatlakozik a két lányhoz. 

A regény már rögtön az elején beszippantott. Megvan az a különös atmoszférája, amit nagyon szeretek a fantasy-könyvekben, valamint Leigh Bardugo stílusának is gyanítom lehet köze ahhoz, hogy letehetetlen volt. Festőien megelevenítette Diana hazáját, az amazonok szigetét, de ugyanúgy New York forgatagát. Ezután immár teljes bizonyossággal le merem szögezni, hogy az írónő ért a karakterekhez. Különféle jellemekkel dolgozott a Wonder Woman - A háborúhozóban, mégis mind abszolút kedvelhető, humoros volt, különböző értékeket hordoztak. Megjelent a barátság, szerelem, testvériesség téma mindamellett, hogy a világ megmentésén volt leginkább a hangsúly, ettől vált emberközelivé annak ellenére, hogy megannyi misztikus elemmel dolgozott az írónő. 

"– Nem tehetünk róla, hogy hová és kinek születünk, abba azonban igenis van beleszólásunk, hogy milyen életet választunk magunknak."

A misztikum és a görög mitológia szerves részei a regénynek. Engem amúgy is foglalkoztatnak az antik hősök elbeszélései, ezt a Wonder Woman - A háborúhozóban pedig mind megkaptam. A Háborúhozó mítosza a trójai háborúig, annak kirobbanásáig, istenek és istennők veszekedéséig nyúlik vissza. Egy-egy generációban Heléné leszármazottai között feltűnik egy lány, aki pusztítást hozhat a világra. Diana meg akarja akadályozni, hogy Alia beteljesítse sötét végzetét, ami nem olyan könnyű feladat, hiszen mitikus istenségek akadályozzák sokszor az útját, mely bemutatja, hogy a transzcendens világ nem különbözik olyan sokban a haladókétól. 

Nem unatkozhattam az olvasmányélmény közben, mivel nemcsak humoros és kalandos, de kiszámíthatatlan, meghökkentő történet is Dianáé és Aliáé, mely a legkülönbözőbb helyszíneken hoz váratlan fordulatokat.

Ám, ami az erénye ennek a történetnek, mégpedig a különböző karakterisztika. jellemábrázolás, annál éreztem mégis egy kevés erőltetettséget, ha nem szeretnék kihagyni semmiféle érzelmet, ami a Wonder Woman - A háborúhozóhoz kapcsolódik. Nevezhetjük a piac elvárásának azt az elemet, hogy ki nem mondott kötelező része lett mind egy filmnek, mind egy könyvnek az, hogy felmutasson egy lmbt+ karaktert, és megjelenítse, a bőrszín általi megkülönböztetést. Nem éreztem, hogy jelen esetben számított, vagy hozzáadott volna bármit is, sokkal inkább egyfajta elvárás tükröződött bennem. Ez az egyetlen negatív(abb) észrevételem a könyv kapcsán, de mindennek ellenére nagyszerű, kikapcsolódást nyújtó olvasmányélmény volt, amire jelen időszakban pont szükségem is volt. A humorra, a kalandokra, egy olyan hősképre, mint amit Diana jelleme bemutat.

Borító:
Engem teljes mértékben elvarázsolt. A színvilág nagyon komplex, ahogyan ma a regény is. Imádom a háttérben tomboló sötétkéket, elöl a sárgát és a pirosat. Kivételesen azt érzem, hogy nem lett volna elég, ha maga a Wonder Woman nincs rajta a borítón - ám nagyszerűen megoldották, hogy az arcát nem tárja elénk, az olvasó fantáziájára bízza.

Összességében:
Leigh Bardugónak nagyon jól áll a fantasy zsáner. A Wonder Woman - A háborúhozóban is brillírozott, megmutatta, milyen is egy igazi kalandos, értékekkel teli, mitikus történet. Ugyan nem vagyok nagy DC-fan, mégis olyan hatással volt rám ez a könyv, hogy alig akartam kiszakadni a világából. Letehetetlen volt, és épp azért, mert egyszerre humoros, fordulatos és emberi.

Azoknak ajánlom, akiket érdekel egy szuperhősös történet, egy erős női karakterrel, aki kész a világ megmentésére és az emberéletek megóvására. Egy olyan regényre, ami kalandokkal van megfűszerezve, és ahol ott jönnek a fordulatok, ahol legkevésbé várnánk őket. 

Oldalszám: 480
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Diana - Wonder Woman, Alia Keralis
Kedvenc idézeteim:

"Ha valami nem sikerül, az egész világ azt sugallja, hogy azért vallottunk kudarcot, mert nem vagyunk elég jók. Legalább a közvetlen hozzátartozóinknak illene lelket önteni belénk. Azok visznek véghez világraszóló dolgokat, akik nem ismernek lehetetlent, mert ők nem félnek a kudarctól, és folyamatosan próbálkoznak."

*

"Félelemben nem lehet élni. Vagy te irányítod a dolgokat, vagy átveszik feletted az irányítást."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése