2022. október 9.

Ker Dukey & K. Webster - Csinos új babácska

 HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Vesztél már el annyira, hogy árnyékká változz?  

Benny szíve megtört, gyötri a magány.
Elvesztette babácskáját, szerelmét, otthonát.
Sérülten keresgél, s újjászületve,
Barátra lel végül egy igaz emberben.
Tanul a világról, vágyról, késztetésről.
Kell egy új babácska neki, egy új jövő.
Aztán a régi kín új képzetekkel int,
S Benny beteg elméje késért kiált megint.  

Érezted már, hogy csak téblábolsz, de nem élsz? A háttérben létezel, ahol senki sem vesz észre. A babám elárult és megölt engem – több tekintetben, mint hitte. Figyelek, várok és vágyakozom. Hamarosan vissza fogja adni nekem, amit elvett… Vicces, hogy így működik az élet." 

Az Ellopott babácskák egy nagyon kemény történetet dolgoz fel, melyben egy pszichopata férfi lépre csal két kislányt, akiket a világtól elzárva tart fogva. Ebben Jade történetét ismerhetjük meg, az ő múltbéli és jelenbéli énje meséli el a fájdalmas eseményeket - a kínzást, az abúzust, a lelki terrort, amiben a fogsága alatt neki és testvérének része volt. A folytatás, az Elveszett babácskák cselekményileg meghaladja az első részt, és annyival egészült ki, hogy Benny szemszöge is megjelenik a történetben. A szerzőpáros pszichoanalitikus tartalommal töltötte meg a második kötetet, és megismerkedtünk a háttérrel, amiben a fiatal Benny szocializálódott. Ami lényegében megpecsételte a sorsát.

Az Elveszett babácskák végén Jade fölénybe kerül, és végleg le akarja zárni a szenvedést, amivel a férfi megkeserítette az életét. Porig égeti a házat, amiben raboskodott, benne a láncra vert Bennyvel. A nő úgy gondolja, végleg maga mögött hagyhatja a múltat - de vajon ez sikerült neki?

A Csinos új babácskában ráeszmélhetünk, hogy nem olyan könnyű megszabadulni az árnyainktól, mint szeretnénk. Benjamin Stanton túlélte a tűzesetet, és sikerült mindenkivel elhitetnie, hogy valóban halott. Tanner, az édesapja egykori munkatársa segít neki elrejtőzni a társadalom orra elől. Ők lesznek a Mester és a Szörnyeteg. Egy kimondatlan egyezség húzódik kettejük között: Tanner megszerzi Benny vágyainak tárgyát, ő pedig elintézi a férfinak a mocskos ügyeit. Benny teljesen átformálódik a keze alatt, az érzelmi alapú döntések felett átveszi az irányítást a racionalitás, türelmet tanul, mert a várakozás meghozza gyümölcsét. A romlott lelkét vonzó test mögé rejti, bőrét tetoválások fedik, és puszta kézzel képes kioltani egy másik életet. De egy valami nem változott: a mocskos kis babácskáját akarja.

Ám míg kivárja a megfelelő pillanatot, amikor lecsaphat a gyanútlan Jade-re, feltűnik a színen egy másik, fiatalabb baba, aki Benny legújabb rögeszméjévé válik. Egy lány, aki hasonlít az első babára. Bethanyre.

Elizabeth egy magának való lány, megszokta már, hogy az ikertestvére learat minden babért előtte. Elise a szebb, az okosabb, a barátságosabb, míg rá senki nem kíváncsi. Édesanyjuk távol lakik tőlük, a munkája miatt alig marad rájuk ideje, szinte mintha nem is lenne, míg apjukat börtönbe zárták az alvilági életéért. Gyilkolt, rabolt, erőszakolt. Elizabeth számára örök billog marad ez a tény, de mintha az ikertestvérét nem zavarná vagy befolyásolná. És az a pletyka járja, hogy valahol létezik egy féltestvére, aki az apjához hasonló ember. Vagy legalábbis létezett, mert évekkel ezelőtt egy tűzesetben meghalt. 

A lány csak egy kis figyelmet szeretne, így amikor valaki tekintetét érzi magán, inkább örül, ahelyett hogy megijedne. Játékot űz vele, az idegennel. Vajon ki lehet ő, aki beszivárog a lány titkos életébe, melyet egy gardróbban őriz?

A Csinos új babácska különbözik a korábbi kötetektől. A fókusz Jade-ről átvándorolt Bennyre és Elizabethre, ezzel előtérbe hozva a sorozat egy még sötétebb, mocskosabb oldalát. A szerzőpáros ebben a részben sem finomkodik, sőt talán az előzményeket összegyúrva sem kaphatunk olyan mértékű brutalitást, mellyel itt találkozunk. A Mester és a Szörnyeteg egy helyiségben képesek a falakat lerombolni, az emberiesség szikláját pedig egyenesen ledönteni és összezúzni. Azzá válnak, amit a nevük sugallnak. Állatokká. Amikor azt gondoltam, már nem érhet meglepetés, a szerzők újabb szintre emelték az erőszakot. 

A történet másik főszereplője Elizabeth, aki önbizalom- és figyelemhiányban szenved. Egyedül Jade és Dillon látogatják meg alkalomadtán. De egy kis kedves szó, egy kis bók, és már el is csavarta egy idegen a fejét. Beth azért is kívülálló, mivel nem érdeklik a korabeli fiúk. Így, amikor egy idősebb férfi tökéletesnek nevezi, minden maradék racionalitásának befellegzett. Jade-del ellentétben Elizabeth is önmagában véve sérült személy. Megfelelési kényszerrel próbálja megtartani a kivételesen rá irányuló figyelmet, miközben nem tudja, milyen testi és lelki veszélynek teszi ki magát tulajdonképpen. Egy félretett, megtört babácska, aki bármit megtenne azért, hogy végre játsszanak vele.

Ker Dukey és K. Webster a rengeteg erőszak mögött rávilágít a jelen társadalmunk mételyeire, melyek olyan apróságnak tűnő dolgokkal kezdődnek, minthogy a szülő elhanyagolja a gyerekét. Elizabeth és Benny mentális állapota reflektál a környezetre, melyben szocializálódtak. Felteszik a kérdést: Mennyiben határozzák meg a jelenünket a múlt történései, a családi örökségek? Hiszen míg Elise asszimilálódott a saját közegében, Elizabethet eltorzították a régi sebek.

Szerettem ezt a könyvet minden keménysége és brutalitása ellenére is. Mert kendőzetlenül őszinte, nem finomkodik és üzenetet akar közvetíteni. Mik tesznek valakit Bennyvé? Hol találkozhatunk hasonló emberekkel? Egy ilyen történet ad egy vészvillogót az olvasónak - vigyázz, veszély közeleg! 

Borító:
Míg az első köteten egy rabul ejtett lány, addig a másodikról egy vad tekintetű férfi figyel ránk. A Csinos új babácska borítóján a nőalak nyaktól lefele látszódik, de így is kivehető a hosszú, vörös haja, dekoratív ruhája, mely rögtön Elizabethet juttathatja eszünkbe. A kezében egy gyerekjátékot tart, mely lehet annak a jele, hogy a jelenkori helyzetet nagyban meghatározta a lány gyerekkora. Beleillik a sorozat témájába, ugyanolyan sötét, borongós hangulatot ébreszt.

Összességében:
A Csinos új babácska a sorozat eddigi legkeményebb kötete. A cselekmény fókusza Jade-ről Bennyre és egy új szereplőre, Elizabethre kerül, aki a férfihez hasonló megtört lélek. Közel sem lehet könnyű feladat pszichopata karakter bőrébe bújni, de Ker Dukey és K. Webster nemcsak tökéletesen kivitelezték mindezt, de még lélektani mögöttes tartalom is kiolvasható a sorok között. Mindig hoztak valami váratlant, mintha egymásra próbáltak volna licitálni, kinek támad a legbetegebb ötlete a regény írása közben.

A szerzőpáros szavaival zárnám a bejegyzést:

"Ez a könyv megrázó jeleneteket tartalmaz, amik reakciót válthatnak ki az érzékeny olvasókból, de ha idegösszeomlás nélkül elolvastad és túlélted az első két kötetet, akkor nem lesz gond... talán."

Oldalszám: 278
Kiadó:
Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"Magányos farkasok vagyunk, akiknek keresztezte egymást az útjuk újholdkor, és olyan kötelék alakult ki közöttünk, amiről sohasem hittem volna, hogy lehetséges."

*

"Megmutatta, hogyan élhetek olyan szörnyetegként, amilyen vagyok – a világ szeme láttára."

*

"Az ember, aki vagy, átváltozik azzá a szörnyeteggé, akivé lenned kell."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése