2022. október 30.

Ker Dukey & K. Webster - Tönkretett babácska

 HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Árulás és düh: nagy, gennyes seb. Ki lesz a győztes? Mester vagy Szörnyeteg?  

Sérülten, megtörve, de megoldásért kiált: Visszahozni mindenáron az egyetlen jó babát.  Nem megbocsájtható se hűtlenség, se kudarc: A Szörnyeteg bosszúra éhes: ha harc, hát legyen harc.  A mi Mesterünk csak gyengédségre éhezett: A tönkretett babák nem kerülhetik el a végzetet.  A vihar közeleg, mindjárt ránk zúdul a káosz: A két nagy játékos épp most veszi be a várost.  Ki éli túl vajon? Ki nyeri díjként a kedvesét? És kiből lesz végül mindössze járulékos veszteség?  

A rajongásig szeretett vagy gyűlölt Csinos játékbabák-sorozat utolsó kötete.  Hagyd, hogy megőrjítsen!" 

A Csinos játékbabák sorozat érezhetően két központ felé irányul. Az első két kötet, az Ellopott babácskák és az Elveszett babácskák Benny és Jade macska-egér játékára épülnek. A férfi megrögzötten rajong először a kislányért, akit elrabolt, majd a nőért, akivé ő érett. A szabadság, a bosszú és a rabság három kulcsfogalom ezekben a részekben, de arra is rájöhetünk, hogy Jade csupán pótlék egy régi sérelem után, amit Benny elszenvedett. A történethatárt egy szimbolikus tűzeset is jelzi, melyből a férfi új emberként lép elő. Menekülve a múlttól Tanner védelme alá kerül, és nem telik sok időbe, mire rajongása tárgyául egy új babát választ. Aki hozzá hasonlóan törött - mint a történetből kiderül, nem véletlen ez az egybeesés. A Csinos új babácska cím is már a változást jelzi, ami a sorozatban beállt, a Tönkretett babácska pedig az itt felvett cselekményszálat szövi tovább.

Elizabeth alighogy megtudja az igazságot arról, hogy milyen kapcsolat fűzi valójában őt Bennyhez, egy bosszúhadjárat közepén találja magát. A múlt folyamatosan kísért, és egy régi fájdalom viszonzásaképpen Beth csapdába esik mint Benjamin Staton gyenge pontja. Dillon, aki mint tulajdon húgát szereti a lányt, amint kiderül az elrablása, a nyomába ered. Benny hasonlóképpen bármire képes azért, hogy visszaszerezze az új babácskáját - de vajon tud együtt dolgozni Dillonnal, összeállni az ellenséggel? És Dillon le tudja vetni a régi sérelmeket annak ellenére, hogy Benny pokollá tette a múltját? Képesek együtt Elizabeth nyomára lelni?

A Tönkretett babácskában azonban érdemes nagyobb figyelmet fordítani Tanner karakterére. A kötet eleje az ő múltjával indít - Oroszországba kalauzol el bennünket, ahol megismerkedhetünk a régió alvilági életével, a légkörben, melyben a fiatal Tanner - akkor még Viktorként - szocializálódott. Amikor évekkel később rátalál Bennyre, megváltoztatja a férfit. Ők lesznek a Mester és a Szörnyeteg. A dinamikus, jól működő, pokoli duó. Mindeközben folyamatosan hatalmi harcot vívnak egymással - két alfahím, akik a vezetésért kakaskodnak. Kinek nagyobb a hatása a másikra? Ki a domináns fél? A kapcsolatuk a bajtársiasság újabb fokára emelődik, egymás gyenge pontjává, családjává válnak. A szerzőpáros egy homoerotikus viszonnyal fűszerezi a babácskák megrázó történetét. Tanner és Benny számára a szexben nyilvánul meg a hatalom és az uralkodás - de akkor milyen szerepe van ebben a kapcsolatban Elizabethnek?

"– Hazudott nekem.
– Néha mindannyian hazudunk, hogy megkapjuk, amit akarunk."

Ker Dukey és K. Webster a Csinos játékbabák befejezőkötetében szintén halmozták a sötétebbnél sötétebb és lelkileg megrázó jeleneteket. Teljesen elengedték a fantáziájukat, ugyanakkor ennél a résznél kezdtem azt érezni, hogy átestek a ló túloldalára. Benny eleinte a legyőzendő ellenség volt, aki megbocsáthatatlan dolgokat művelt az ártatlan lányokkal, a végére viszont felmentést nyert minden bűne alól. A humánum és az empátia, átfordult egyfajta piedesztálra emeléssé, ami még a jelen történet esetében sem helyénvaló. Úgy vélem, a méltó büntetés fogalma nemcsak a mesékre igaz, de a való életre is. Márpedig bárhonnan nézzük, bármennyire is próbáljuk Benny cselekedeteit megérteni, ő marad a rossz ebben a regényben. 

"Én nem szoktam kérni a dolgokat. Hanem elveszem őket."

Borító:
Ismét férfikaraktert látunk a borítón - ám ezennel kettőt. A külső is rámutat arra, hogy ebben a kötetben egy másfajta kapcsolati dinamika kerül az előtérbe - a Szörnyetegé és a Mesteré. Ahogy  korábbiakról, erről is árad a sötétség és a melankólia, melyet az eső motívuma tesz még valóságszerűbbé. 

Összességében:
A Tönkretett babácskával befejeződött a Csinos játékbabák sorozat. Így az utolsó kötetnél ki merem jelenteni, hogy szerettem ezeket az írásokat az egész brutalitásával együtt. Igyekeztem meglátni a sötétség mögött a mondanivalót, amit Ker Dukey és K. Webster a sorok által közvetíteni próbált. A szerzőpáros a végjátékra ismét nagyobb szerepet szánt Jade-nek és Dillonnak - aminek sok olvasó örült, de talán még több inkább nem. Én tiszteltem Jade-ben a folyamatosan küzdeni akarást, sosem várta a megmentőt, inkább ő maga vált a sajátjává. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy a végére elment a szerzőpáros egy olyan irányba, melyben a morális világot kizárva feljogosította a rosszat annak minden cselekedetére. Így hát csalódottan csuktam be a könyvet, hiszen egy magasabb szinten, de ugyanoda értünk vissza, ahonnan az első kötet elindult.

Oldalszám: 278
Kiadó:
Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"Viharfelhők gyülekeznek. Sötétség. Oké, Viktor. Visszavonom, amit gondoltam. Szükségem van rád, hogy megmentsd a seggemet. Ez a ribanc baromira megkattant… Minden elfeketedik."

*

"Mindig is ő akart irányítani – tekintéllyel uralkodni fölöttem –, de az ember nem kerekedhet olyan fölé, amit nem ő maga teremtett. Olyan fölé meg pláne nem, aminek vágyik megadni magát."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése