2023. január 13.

Leigh Bardugo - A sebhelyes cár

HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Nézz szembe a démonoddal – vagy etesd rendesen!  

Nyikolaj Lancovnak mindig is volt tehetsége a lehetetlenhez. Senki sem tudja, mit élt át hazája véres polgárháborújában – és jobb is, ha ez így marad. Most, amikor ellenségek gyülekeznek az ország meggyengült határainál, a fiatal cárnak meg kell találnia a módját, hogy feltöltse Ravka kincstárát, új szövetségeket kössön, és felszámolja az egykor nagyszerű grisahadseregre leselkedő fenyegetést.  Ám minden egyes nappal erősebbé válik benne a sötét varázslat, ami azzal fenyeget, hogy elpusztítja mindazt, amit felépített. Egy fiatal szerzetes és egy legendás grisa szélhívó segítségével Nyikolaj elutazik Ravka azon helyeire, ahol a legerősebb mágia él, hogy legyőzze a benne rejlő szörnyű örökséget. Mindent kockára tesz, hogy megmentse az országát és önmagát. Akadnak azonban olyan titkok, amelyeket nem szabad eltemetni – és olyan sebek, amelyeket nem szabad begyógyítani." 

Leigh Bardugo nagyszerű írónő. Ezt már számos alkalommal bebizonyította nekem, a Grishaverse mint fantasy világ pedig előkelő helyet foglal el a szívemben, ezért választottam ezt a 2023-as évem első olvasmányának. A legújabb, magyar nyelven megjelent regénye, A sebhelyes cár mind az Árnyék és csont trilógia, mind a Hat varjú duológia cselekményeit követően játszódik, mindkettőre nézve spoileres tartalommal bír, így az olvasását csak ezek utánra ajánlom. 

Nyikolaj Lancov a háború megnyerése után magáénak tudhatja Ravka trónját, ám az Éjúrral való összecsapás nem múlt el nyom nélkül. A fiatal cárba démon költözött, mely éjszakánként előtör belőle, és ki tudja, mire képes a véres fenevad. Ám Ravka népe előtt mindezt titokban kell tartani, hiszen nagy, hatalmi játszmák zajlanak a tárgyalóasztal körül. Gyorsan gyógyírt kell találni a fennálló helyzetre, hiszen Nyikolaj bukása az ország vesztét is jelentené egyúttal. Egyetlen reménysége a megbízható belső körében - Zsenyában, a tehetséges szabóban, az ikrekben - Tolja és Tamar Kir-Bataarban -  és főparancsnokában, Zója Nazjalenszkajában van. Ám a cárnak nincs más választása, mint visszatérni oda, ahol minden elkezdődött: a Zónába.

"– Korol Reznyi – mondta halkan. – A sebhelyes cár."

Emellett egy másik szálon Fjerdába látogathatunk, ahol üldözik a grisákat: boszorkánynak bélyegzik, és kegyetlenül kivégzik őket. Nyikolaj ide küldte el Nyina Zenyiket, a hat varjú grisa szívtörőjét, és két társát, hogy menekítse ki az elnyomott grisákat Ravkába, valamint toborozzon sereget. A lány nem először jár az országban, és céllal vállalta a küldetést - el akarja temetni szerelmét az otthonában. Nyina igazi harcos, aki nem adja fel még a legnehezebb időkben sem. Megtörve, meggyötörve, de katonaként teljesíti cárja parancsát. Ám Fjerdába érve szembesül a múlttal, a szerrel, melyet Kazzel, Inejzsel, Jesperrel, Wylannal és Matthiasszal sikerült megsemmisíteni. Vagy mégsem? A judaparem veszélyes erővel ruházza fel a grisákat és addikciót okoz nekik minden cseppje - így amennyire vonzó lehetőség a különleges képesség birtoklása, ugyanannyira halálos is. Vajon sikerült a lánynak megtalálnia a lelki békéjét és újult erővel belevetnie magát egy küzdelembe, hogy megmentse a hozzá hasonlókat?

Nagyon szerettem, hogy a Hat varjú és az Árnyék és csont összeforrt ebben a regényben, és mindkét sorozatból jutott egy kevés A sebhelyes cárba. Örültem a régi és az új szereplőknek egyaránt. A történet sokáig olyan érzést keltett bennem, mintha a Pusztulás és felemelkedés utózengése volna, melyből megtudhatjuk, mi történik Ravkában és Nyikolajékkal a háború és az Éjúrral való küzdelem után. A démon legyőzése és a seregtoborzás mellett a regény nagy részében nem történik igazi izgalom. Lassan építkezik. Ugyanakkor nem bántam ezt szerkesztésmódot, hiszen nem untatott egy percig sem, teljesen berántott a világa, és mindig volt benne egy kis apró mozzanat, ami vitte előre a cselekményt és hozzáadott a főszálhoz. A végére pedig beindult az eseménysorozat, és akkor már nem tudtam kiszakadni az olvasásából.

Borító:
A Könyvmolyképző kiadó év végén több kötetet is éldekorált külön, limitált kiadásban is megjelentetett, és amikor megláttam A sebhelyes cárt ilyen formában, nem volt kérdés, hogy a polcomon a helye. A borító maga a régi kódexeket idézi, aprólékos munka, egyes elemeiből pedig következtetni lehet a cselekmény részleteire is. A középpontjában Ravka címere látható, ugyan a korona kikerült a pajzsról, és átadta a helyét a címnek, de így is jól kivehető. Ráadásul megjelennek az uralkodó sebeinek motívumai is mindezen. Imádom, gyönyörű! Az éldekoráció átveszi a borító színét, és meghagyja a középkori jellegzetességeit. Oldalt a fő elem, a címer látható, alul és felül pedig manierizmusra jellemző díszek jelennek meg.

Összességében:
Bár A sebhelyes cár nem volt kifejezetten akciódús, mégis lendületes és érzelmes könyv. A végére pedig teljesen felgyorsulnak az események, és lehetetlen letenni, kiszakadni Leigh Bardugo világából. Szerettem találkozni ismét a régi szereplőkkel - Nyikolajjal, Zójával, Zsenyával, Nyinával és a többiekkel. Igazi küzdelmen mennek mindannyian keresztül, hogy megmentsék Ravkát és az elnyomott grisákat.

Számomra egy nosztalgikus utazás volt A sebhelyes cár. Bemutatja a háború gazdasági következményeit, az uralkodói párharcokat, és milyen kötelességgel jár egy ország vezetése. Nyikolaj pedig egy olyan személy, akit könnyen megszeret az olvasó. Azoknak ajánlom, akik vagy jártasak már a Grishaverse-ben, vagy nem félnek a spoilerektől, melyet a kötet tartalmaz az időben előtte játszódó, de hozzá csak lazán kapcsolódó regényekre nézve.

Oldalszám: 464
Kiadó:
Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Nyikolaj Lancov, Nyina Zsenyik
Kedvenc idézeteim:

"– Elkéstél – jegyezte meg Zója.
– Én vagyok a cár – felelte Nyikolaj. – Ami azt jelenti, hogy ti jöttetek korán."

*

"Nyikolaj felvonta a szemöldökét.
– Szankt Féliksz? Őt nem egy tüskehalomra hajították, hogy aztán halálra süssék, mint valami szent kebabot?"

*

"– Emlékeztess, hogy soha ne haragítsalak magamra, Zenyik!"

*

"Ne büntesd magad azért, mert van szíved! Nem védheted meg magad a szenvedéstől. Élni annyi, mint gyászolni. Nem véded magad azzal, hogy elzárkózol a világtól."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése