2018. április 27.

R. Kelényi Angelika - Szulejmán és a magyar udvarhölgy

HANGULAT                                MOLY                                        2016

"Izgalom ​és romantika Szulejmán udvarában. 

Szulejmán 1541. augusztus 29-én elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz, amikor uralkodói utasítására ő kíséri a gyermek János Zsigmond királyt a szultán táborába. A húszéves Illésházy Anna csak külsőleg tűnik egyszerű nemes lánynak, valójában egy különleges udvarhölgy, rendkívüli tudással és kemény feladattal, mellyel Izabella királyné és a király gyámja, a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György bízta meg. Mindent megtesz, hogy maradéktalanul teljesítse a megbízatását, ezért kalandos úton beépül a szultán háremébe. A bátor magyar lányt nap mint nap új feladatok elé állítja a sors, és döntenie kell, hogy a rá rótt kötelesség, vagy az igazság és a szerelme fontosabb-e számára. 

A Szulejmán és a magyar udvarhölgy R. Kelényi Angelika első történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregénye. Hazugság, gyilkosságok, nőrablás, intrika és halálos szerelem a török félhold árnyékában, a magyar történelem vérzivataros időszakában."

R. Kelényi Angelika a magyar szerzők egyik gyöngyszeme, ezt az utóbbi egy évben megtapasztalhattam. A stílusa gördülékeny, egyedi, imádni való, könyvei pedig elkápráztatják az olvasójukat. Legalábbis velem minden alkalommal ez történt.
Nem csak a történelmi romantikus vonal zseniális képviselője, pszichológiai ágon is remekel. Egyik nagy kedvencem tőle Az agyam eldobom, amely annyira közvetlen, a pánikbetegség problémáját humorral meséli el, a saját életének egy szeletét tárja az olvasói elé, ez pedig hatalmas bátorságról tesz tanúbizonyságot. Az ártatlan trilógiája – amelynek befejezőkötetét már a kezünkbe is vehetjük –, teljesen elvarázsolja az olvasóit, akik belecsöppennek egy izgalmas világba, tele rejtélyekkel és titkokkal. 
A Szulejmán és a magyar udvarhölgy is pontosan ilyen volt. Angelika behálózza az olvasóját, persze csak is a jó értelemben. Ő a személyes időgépünk. A regény a 16. századba repít bennünket egy valós helyzetbe, mégpedig a török foglalta Magyarország idejébe. 
Minden szavát imádtam.
Hihetetlenül fordulatos és izgalmas. Már maga az alapszituáció is zseniális. Egy magyar lányka, akit arra neveltek, hogy egy nap harcossá váljon, védelmezi a királynőt és az országát. Már emiatt rettentően megkedvelte az olvasó. Egy titkos megbízatás miatt a török udvarba és a szultán kegyeibe kell férkőznie, hogy megszerezzen és megsemmisítsen egy okiratot, amely a halálát okozhatja nemzetének. Ha ő elbukik, Magyarország is elbukik. Az izgalmak mellé építette bele Angelika a romantikus szálat, ami viszonylag hirtelen jött, de annál jobban lenyűgözött. Csodálatosan lett felépítve. Minden tökéletesen kidolgozott. Emellett egy teljesen más kultúrával is megismerkedhetünk, a török nép muzulmán vallásával. Hihetetlen, ahogyan az írónő ezt a teljesen más légkört mutatja be nekünk. Nem kevés kutató- és háttérmunkát igényelhetett ennek a felépítése.  A török világ... egyszerre gyönyörű és félelmetes.

"A szívünknek nem tud egyetlen isten sem parancsolni."

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire imádom Angelika írásait. Annyira közvetlen és egyedi a stílusa, gördülékeny, alkalmazkodik a vélhető korabeli nyelvjáráshoz. Az örökkévalóságig tudnám olvasni bármelyik alkotását.
A regény vége hatalmas csattanóval zárul, a szerelmesek útjában rengeteg dolog áll, már a távolság is egy közülük. Nagyon kíváncsi vagyok, mit tartogat számunkra a folytatása, de tudom, hogy hasonló izgalmakkal és kalandokkal kell majd szembenéznünk mind nekünk, olvasóknak, mind a főszereplő Annának. 
NAGYON AJÁNLOM.

Karakterek:
Annát nagyon könnyen megszereti az olvasó a regény során. Annyira szimpatikus karakter, már csak önmagában azért, hogy életét kockáztatja az országa megmentéséért. Ezen kívül rettentően agyafúrt és okos, minden helyzetből ügyesen kivágja magát, ráadásul ügyes harcos is. Erkölcsös és jószívű lány. Egyszóval nagyon kedvelhető főszereplő. Demirt, mint férfi főhősünket is a szívembe zártam, bár az ő jelleme a regény során annyira nem bontakozhatott ki. Hűsége meginoghatatlan a szultánja iránt, mégis a szerelem ezt képes sutba vágni, és akár az élete árán is megvédené a lányt, de a kapcsolatuk titkokkal teli. 

Borító:
Egyrészt nagyon imádom, passzol a történethez, de ez főleg az aljára vonatkozik. A lány feje nekem kissé nagy, olyan tenyérbemászósan. Elfoglalja a 3/4-ét a borítónak az írónő nevének pedig alig maradt hely. 

"Varázslatos dolog az elme, ha az ember tudja uralni, és nem engedi maga ellen fordulni."

Összességében:
R. Kelényi Angelika az egyik nagy kedvencem, ha történelmi romantikus regényről van szó. A sorozata első kötetével megmutatta, hogy nem csak Csejtére képes elrepíteni bennünket, hanem a török udvarba is. Teljesen más jellegű történet, mint Az ártatlan trilógiája. 
Csodálatos volt. 
Izgalmas, szenvedélyes, kalandos. 
Egyszerűen letehetetlen volt számomra. Faltam a sorait, még többet és többet akartam belőle. Úgy éreztem, az örökkévalóságig tudnám olvasni. Rettentően fordulatos.
A történelmi romantikusok között egy igazi gyöngyszem, nagyon ajánlom a zsáner kedvelőinek, mindenképpen telitalálat. Szebbé teszi az amúgy borongós, szürke hétköznapokat, és mosolyt csal az ember arcára. 

Oldalszám: 348
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Illésházy Anna
Kedvenc idézetek: 

"A harag rossz tanácsadó." 

*

 "Asszonyok… Veszélyesebbek vagytok, mint egy tatár horda." 

*

 "(…) sosem tudhatja az ember, melyik ellenségből lesz egyszer csak barát, és melyik barát válik ellenséggé."

Megérdemli az 5 csillagot:))

2 megjegyzés:

  1. Waaah*-*
    Úgy örülök, hogy te is ennyire megszeretted!
    Angelika minden korban remekel! ♥
    Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csodálatos volt! Az biztos! Már most kíváncsi vagyok a következő regényére... ;) <3

      Törlés