2018. augusztus 27.

Baráth Viktória - Az igazság nyomában

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Perzselő ​hangulat a tárgyalóteremben.
Hannah Jones, a harmincas évei közepén járó fiatal nő a miami ügyészségen dolgozik. Egy múltbéli botlása miatt a főnöke csak gyakornoki feladatokat bíz rá, ám amikor a férfi lányát megerőszakolják, Hannah kap egy lehetőséget, hogy ügyészként vehessen részt a vád képviseletében. Hajtja a bizonyítási vágy, és vissza akarja szerezni régi pozícióját, ezért vállalja a feladatot. Csak a karrierjével akar foglalkozni, mert tudja, ezúttal nem hibázhat. Az elhatározásnak azonban keresztbe tesz Max, a jóképű szomszédfiú, aki randira hívja Hannah-t. Látszólag minden tökéletesen alakul, az ügy jól halad, a bizonyítékok egyértelműek, és Max-szel is egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Azonban a lány lassan rádöbben, hogy semmi és senki sem az, aminek látszik… Mennyire homályosítják el az ítélőképességünket a személyes érzelmeink? Elfeledtetheti a perzselő szenvedély a hazugságokat? Képesek vagyunk feladni saját elveinket egy magasabb cél érdekében? 

Baráth Viktória, a kétszeres Aranykönyv-díjra jelölt szerző regénysorozatának első része romantikában, szenvedélyben és izgalmas fordulatokban egyaránt bővelkedik. Betekintést nyerhetünk az igazságszolgáltatás lebilincselő világába, ahol az ellenségeink könnyen válnak barátokká, a barátaink pedig ellenségekké."

Mindig is imádtam a bírósági jelenetekkel tarkított történeteket – talán ezért is vált nagy kedvencemmé Jodi Picoult –, így amikor megtudtam, hogy Viki legújabb regényének fő színtere a tárgyalóterem lesz, abban a pillanatban tudtam, hogy ezt muszáj lesz elolvasnom. Áprilisban debütált Egy év Rómában címre hallgató kötete magasra tette a lécet Az igazság nyomában számára, azonban képes volt az írónő azokat az érzelmeimet felülmúlni, pedig azt hittem, ez egyáltalán nem lehetséges. 
Imádtam minden percét, amit ezzel a regénnyel tölthettem. Csak úgy forogtak a kezem között a lapok, ha elkezdtem, nem volt már megállás. Hannah Jones története teljességgel beszippantott már az első oldalon, és nem hagyott nyugodni egészen a végéig. 
A nő egy múltbéli baklövés miatt lefokozásban részesült, de úgy érzi, ő többre hivatott, mint gyakornoki munkák elvégzésére, hiszen egykor praktizáló ügyészként dolgozott. Azonban mikor főnöke lánya súlyos testi sérülésekkel és nemi erőszak áldozataként elmenekül a férjétől, hogy feljelentést tegyen ellene, a nő számára Hannah szenvedélye és kiállása szimpatikussá válik, így felkéri őt, legyen az ügyésze a per során. Ez a lehetőség pedig meghozhatja főszereplőnknek a nagy dobást, amelyre már régóta várt, amely kiutat biztosít számára a gödörből, amelybe a múlt taszította. Sokáig ezek a visszatekintések számunkra sötét foltokat jelentettek, éreztük, hogy húzódik a háttérben valami, amelynek a továbbiakban jelentősége lesz. És mennyire igazunk is van ebben! Többek között a kíváncsiságunk is hajt bennünket előre, nem bírjuk letenni, és körmünket rágcsálva várjuk a végkifejletet, amely azonban csak az utolsó sorok alkalmával érkezik el. 
Azonban Hannah sem gondolta volna, hogyha már éppen kezdi a karrierje mellett a magánéletét is helyes útra terelgetni, éppen akkor lép a képbe a sikeres sztárügyvéd, Jason Wildburn, aki a feje tetejére állítja az egész ügyet és annak végkimenetelét. Magabiztosságával és sármjával rögtön elvarázsolja a nőt, aki azonban nem keveri a munkát a magánélettel. És mindjárt világossá is válik, miért írták a borítóra nagy betűkkel, hogy perzselő hangulat a tárgyalóteremben. 
Amikor azt hiszi az olvasó, hogy Baráth Viktória nem képes tovább fokozni az izgalmakat, még két fordulattal tarkítja az amúgy is lenyűgöző szálakat.

"Lépésről lépésre haladok a célom felé, és nincs senki és semmi, ami megállíthatna ebben." 

Lebilincselő, lélegzetelállító és bámulatos.
Az eddigi legjobb regénye az írónőnek! Fantasztikus, ahogyan a történetet vezeti, egyedi stílussal és hatalmas fantáziával. Minden oldal tartogat valami újdonságot. És amikor azt hisszük, minden rendben, akkor viszi be a kegyelemdöfést, aztán hagy bennünket magunkra. Bár még hivatalosan meg sem jelent, már tűkön ülök és sok mindent megtennék csak hogy olvashassam a folytatást. 
Rendkívüli írónő! Az Első tánc óta rengeteget fejlődött, megtalálta a saját hangját. Annyiféle stílusban kipróbálta magát, ami csak jó, hiszen így találja meg az ember azt, amely igazán közel áll a szívéhez, amelyben kiteljesedhet. Mégpedig Baráth Viktória ebben a kötetben teljesedett ki. Bravúros! Egy igazi mestermunka! És még közel sem vagyunk a történet végén... Annyi mindent tartogat még számunkra az írónő, hogy bele se merek gondolni, mert belesajdul a szívem. 
Egy igazi érzelmi hullámvasút. Néhol felkacagtam, máshol azon kaptam magam, hogy apró könnycseppeket morzsolok el. Imádtam minden sorát minden mondanivalójával együtt. 
Viki ismét lenyűgözött, ez nem kétséges.
Nagy kedvencet avathattam ezzel a regénnyel! Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt!

Karakterek:
 Mindkét főszereplő rettentően egyedi és emberi, épp ezért tudja az olvasó mindkettejüket hamar a szívébe zárni. Karrieristák, minél feljebb akarnak jutni a ranglétrán, el akarják érni a céljukat, és ennek érdekében képesek bármit megtenni. Legalábbis az elején úgy tűnik. Jason szerint ez a jogászok általános tulajdonsága, nem lehet elhelyezkedni úgy ebben a szakmában, hogy ne válj ilyenné, mégis amikor ők ketten találkoznak, valami megváltozik bennük, ez pedig pozitív irányba formálja őket. Hannah-t kísérti a múltja minden egyes nemi erőszakkal kapcsolatos perben, nem tud szabadulni tőle. Jason pedig eleinte egy önző, mégis Hannah-val törődő alak, akit alig lehet kiismerni a regényben, annyira kiszámíthatatlan, mit fog tenni a következő lépésével. Mégis ez a titokzatosság az, amely a szívembe zárta a szereplőt.

"Boldogulni fogok egyedül. Boldogulnom kell egyedül, mert senki másra nem számíthatok."  

Borító:
Tökéletes, nincs más szó rá. Beleillik az írónő eddigi borítóinak sémájába, ahol szintén megjelenik fent a szem alatt levágott emberalak és lent egyéb dolgok, amelyek a regényhez köthetőek. Ezek itt elég sokat elárulnak a történetről, hiszen egy bírósági tárgyalás kellékeit látjuk magunk előtt mint kalapács, mérleg, könyvek. Csodálatos munka!


Összességében:
Baráth Viktória legújabb remekműve! Szívhez szóló, szenvedélyes és fordulatos. Imádtam minden sorát! Rabul ejtett és egészen a végéig nem eresztett el. Hihetetlen, hogy így kézben tudja tartani a szálakat, és az utolsó oldalakig mi sem döbbenünk rá az igazságra, amely viszont az orrunk előtt van. Egy igazi érzelmi hullámvasút. Érződik a sorokon a sok kutatómunka, amelynek meglett az eredménye: Egy zseniális műalkotás!
Azoknak ajánlanám, akik szeretik a fordulatos, romantikus regényeket, de vigyázat, ha belekezdesz, onnantól nincs megállás!
A trilógia első kötete elérte a kívánt hatást: Alig várom, hogy minél hamarabb olvashassam a folytatást!

Téged is megvett már első pillantásra a regény? Találkozzunk október 3-án a könyvpremieren, vagy rendel elő a kiadó webáruházában!

Oldalszám: 430
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Jason M. Wilburn és Hannah Jones
Kedvenc idézetek:

"Mozdulatlanul, mereven bámulom az előttem álló monitort, miközben csak az jár a fejemben, hogy vajon hol cseszhettem el ennyire."


"– Átgázolok embereket – mondja már nyugodtabb hangon. – Átverem őket, ha az kell ahhoz, hogy nyerjek, és utána nyugodtan alszom, mert tudom, hogy volt oka annak, amit tettem. De veled… – Elhallgat, mintha nem akarná kimondani azt, ami a fejében jár. – Azt hiszem, valahogy jóvá akarom tenni, ami történt köztünk. Tudom, hogy ez lehetetlen, de fogalmam sincs, mit kéne tennem, és jelenleg nincs jobb ötletem. Úgyhogy kérlek, szállj be abba a rohadt taxiba!"


2 megjegyzés: