2019. február 8.

Mary E. Pearson - Az árulás szíve

HANGULAT                                MOLY                                        2016

"Egy hercegnő keresi a helyét az újjászületett világban. 

A Venda barbár birodalmában foglyul esett Lia és Rafe számára alig van esély a menekülésre. Kaden, hogy megmentse Liát, akit korábban meg kellett volna ölnie, most azt állítja, hogy a hercegnő különleges adottságot birtokol – ez pedig felkelti a vendai komizár érdeklődését. Semmi sem fekete vagy fehér többé. Rafe hazudott Liának, ám feláldozta a szabadságát, hogy megvédje. Kaden az életére tört, most mégis megmenti. A vendaiakról pedig, akiket Lia világéletében barbárnak hitt, kiderül, hogy távolról sem azok. Liának meg kell küzdenie a neveltetésével, az adottságával és saját érzéseivel, miközben veszedelmes játékba fog az ellenséges főváros szívében… és döntései mindörökre megváltoztatják hazája, Morrighan és a saját sorsát."

Már az első kötet is mérhetetlenül fordulatos rész volt, és elérte, hogy szó szerint sóvárogjak a folytatásért. Az árulás csókja világa hamar a hatalmába kerített, és alig engedett ki onnan. Kíváncsi voltam hogy Mary E. Pearson képes lesz-e mindezt az érzelmi hullámvasutat felülmúlni a trilógia második részével, Az árulás szívével. Mindössze annyit mondanék: nem véletlenül választották a molyolók a 100 legjobb fantasy és romantikus történet közé.
Arabella Celestine Idris Jezelia hercegnő, aki felforgatta a saját életét azzal, hogy elszökött a rá váró esküvő elől immár a Venda felé tartó ösvényen tart pontosan arra a helyre, amelyet eddig az ellenség földjének hitt. Az orgyilkos saját hazájába viszi a szökött trónörököst, akinek viszont már halottnak kéne lennie a kiadott parancs szerint. Az érzelmek azonban útját állták az ifjú tettének. Hogy megvédje őt, a helyi uralkodó, a komizár elé viszi Liát. A hercegnőből azonban rab válik. Ugyanekkor nem csak az orgyilkost vezeti a szíve, hanem a herceg is útnak indul, egyenesen az ellenség karjaiba rohan, hogy megmentse szerelmét. Álruhát ölt, hogy ne keltsen feltűnést, és közben Lia megszöktetését tervezgeti, míg várja a dabrecki segítséget. 
A cselekmény alaphelyzete már elárulja: nem unatkozhatunk ebben a kötetben sem. Ármány és cselszövés lengi át az oldalakat, sosem tudhatjuk, kinek a szava az igaz, melyik mondat hazugság. Ezért épp úgy, mint Liának, nekünk is nyitott szemmel kell járnunk. Rengeteg titok övezi ezt a részt. Sokszor az írónő bennünket, olvasókat is megtéveszt. Lia trükkjeinek nem csak Kaden, Rafe vagy a komizár dől be, hanem egyenesen mi is a csapdájába esünk.

"– Megérte, Lia. Minden kilométer, minden nap. Végigcsinálnám újra az egészet. Három földrészen is végigkergetnélek, ha ez az ára, hogy veled legyek."

A fantasy történetek a gyengéim. Mindig nagyon szeretek egy olyan világnak a részese lenni, egy olyan univerzumot felfedezni, amiben a fantázia és többek között az egyediség uralkodik. Kedvenc ilyen szerzőm Sarah J. Maas, aki szintén hihetetlen képzelőerővel bánik a betűkkel, Cassandra Clare és Jennifer L. Armentrout. Szerintem mindannyian hallhattatok már róluk. És ebbe a sorba csatlakozhat be Mary E. Pearson is, aki felveheti a versenyt ezekkel a zseniális írónőkkel, akiktől bármikor szívesen olvasok, ha egy páratlan utazásra vágyom. Már az első kötetben is feltűnt, hogy választékos szóhasználata kiemeli őt a kortárs irodalom sorából. A stílusa vonzza az olvasót, hihetetlenül festői, ezáltal a táj szinte megelevenedik előttünk. Aprólékosan kidolgozott minden pillanata, semmit nem hagy a véletlenre, a kis részletek is nagy jelentőséggel bírnak a sorokat olvasva. Bár sokan szeretik a trilógiát, véleményem szerint kaphatna még erőteljesebb hangsúlyt és nagyobb rajongótábort, biztos vagyok benne, hogy mindenkit elvarázsolna.

Karakterek:
A kiszámíthatatlan és fordulatos cselekmény mellett nem elhanyagolható a kedvelhető főszereplő Lia személyében. Már a történet kezdetén szimpatizáltam vele, hiszen egy ilyen helyzetben valószínűleg én is a menekülést választottam volna, és még sokan, valljuk be. A harcos hercegnő karaktere rendkívül összetett, bár sokszor az ő gondolatain keresztül láthatjuk a történéseket, mindig tartogat ki nem mondott titkokat számunkra. Minden oldalon meglep.
Kaden és Rafe ebben a kötetben hagyta Liát kibontakozni, a kettejük között vívott párbaj sokszor a háttérben maradt, a szerelmi háromszög nem nyomta rá a bélyegét a történetre. Bár mi tudjuk, hogy a hercegnő kinek adta a szívét, ő is tudja, kihez szánta a sors, azonban még van egy egész kötete arra, hogy elvarrja a szálakat. Nekem van egy személyes kedvencem, mégis kivel látnám szívesen a lányt az utolsó oldalakon és a boldogan éltek, míg meg nem haltak után, még van ideje az írónőnek a kedvemre tenni. Ám őszintén én mindkettejüket megszerettem. Az orgyilkost és a herceget is.

Borító:
Továbbra is azt tudom mondani, hogy akinek a keze munkája, az zseniálisat alkotott. A főszereplő lány lelki vívódásának kivetüléseként is értelmezhető ez a kép, hiszen egyrészt szíve húzza haza, hercegnőként Morrighan helyzetét is a szeme előtt kell tartania, ugyanakkor új otthonához is hűnek kell maradnia. A piros ruha meg nem véletlen választás, a szín megjelenik az egyik jelenetben is, de legyen meglepetés, mikor és hogyan. Ismét elbűvölt a cím köré rajzolt motívumlánc, ahogy az előző alkalommal tette.


Összességében:
A Fennmaradottak krónikái rendkívül fordulatos, kiszámíthatatlan és rabul ejtő történet. Már az első kötet is levett a lábamról, azonban Az árulás szívét olvasva sokszor elállt a lélegzetem, a szívem hevesen dobogott, és részben vártam, hogyan ér véget ez a kötet, másrészről meg halogatni akartam, hogy ne érjek az utolsó oldalakra.
Ezernyi titkot tartogat számunkra, amiket meg akarunk fejteni.
Mary E. Pearson ismét elkápráztatott! Már alig várom, hogy megtudjam, mit tartogat az utolsó kötet!
Ezt a trilógiát minden fantasy rajongónak kézbe kell vennie, garantáltan elragadja a világába, beszippantja, és egy különleges utazást nyújt számára, amelyet sosem lehet megunni.

Ha az ajánló felkeltette az érdeklődésed, a regény a BOOK24 online webáruház oldalán 16% kedvezménnyel rendelhető meg, és akár már másnap a kezedbe veheted! 

Oldalszám: 410
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: Arabella Celestine Idris Jezelia (Lia)

Kedvenc idézeteim: 


"Az értelemből épített tornyok a fák tetejéig érnek. A hitből építettek a csillagokig."

*

"A remény sikamlós hal, nem tarthatod sokáig a markodban…" 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése