2019. február 14.

5+1 kihagyhatatlan könyv romantikarajongóknak

Sziasztok drágaságok!

Ma van február 14-e, Valentin nap, a szerelmesek ünnepe, a virágüzletek black fridaya, a SZJG-ereknek Ricsi szülinapja. Sokak kezén újdonsült jegygyűrű virít, ugyanakkor van olyan is, aki a NAGY Ő-re vár, és amíg az megérkezik, lekap egy könyvet a polcról, és olvas. 
Szóval amellett, hogy a Can You Feel The Love Tonightot hallgatod (te is), olvasd el ezt a bejegyzést, amiben olyan könyveket szedtem össze, amelyek kihagyhatatlanok a hozzám hasonló romantikarajongók számára.
Ha már megtaláltad a lelki társad, akkor se maradj olvasmány nélkül, csöppenj bele egy olyan történetbe, amely ennek a göröngyös útját mutatja be, és örülj, hogy te már sikeresen végigjártad! Ha pedig még várod azt, aki mellett leélheted az életedet, ezt az időt töltsd hasznosan, és olvass el egy olyan regényt, amely reményt adhat számodra is!

1.

Colleen Hoover: Vallomás

Egyik személyes kedvenc CoHo könyvem – a Maybe Someday mellett –  a Confess. Ez tipikusan az a regény, amelyik már a prológusban megsirat annyira, hogy a könnycsatornáid elapadjanak. De már nem is várok mást az írónőtől. Azonban ez a szívszorító érzés nem múlik el egyik oldalról a másikra, hanem az egész könyv egy hihetetlenül gyönyörű, lélekig hatoló olvasmány. Megpenget nehéz témákat, de emellett kikapcsol és katartikus élményt nyújt. Ha a romantika a szenvedélyed, ennek a kötetnek mindenképp a polcodon a helye!

"– Örökké szeretni foglak. Még akkor is, amikor már nem tudlak.
(…)
– Én is örökké szeretni foglak. Még akkor is, amikor már nem kéne." 

*

"Mert egy férfit nem az izmai tesznek erőssé."

*

"Mondj el nekem valamit magadról, amit senki más nem tud! Valamit, ami csak az enyém lehet."

2.

Lisa De Jong: Amikor esik...

Lisa De Jong történetét még a komoly könyvmolylétem elején olvastam, azonban azóta is a romantikus lelkem egyik legfőbb alappillére. A Confesshez hasonlóan katartikus élményt vált ki az olvasóból, én személy szerint majdnem végig könnyes szemmel olvastam a regényt. Megrázó történet, viszont annál inkább a szívemen hordozom örökre Asher Huntot és Kate Alexander szerelmét. Nem tagadom, mára kliséként értelmezhető elemeket tartalmaz a könyv, mégis ezek a meglátások mind eltörpülnek az élmény mellett, amelyet ez a regény ad nekünk, olvasóknak. Összetört darabokra, de minden pillanata megérte, amit vele tölthettem. És azóta amikor esik az eső, mindig eszembe jutnak a szereplők, az élet, a szerelem és az élmény, amelyet a sorok által átéltem.

"Az élet képes egyik nap mosolyra késztetni, hogy aztán másnap összetörjön apró darabokra."

*

"Amikor esik az eső, gondolj rám! Én leszek a te esernyőd, Kate. Én leszek a fal, ami megvéd a vihartól, amikor túl nehéz lesz az élet. Ne hagyd, hogy elsöpörjön a vihar! Vigyázz az új életedre!"

3.

Maggie Stiefvater: Borzongás

(Mercy Falls farkasai trilógia)


A romantikus-fantasy rajongók se maradjanak ínyencségek nélkül, itt egy olyan trilógia, amely nem egészen hétköznapi emberekről szól, hanem farkasokról, de nem a szokványos értelemben. Ez az a trilógia az életemben, amelyiket már számlálhatatlanszor olvastam, de minden alkalommal újabb és újabb jelentésréteggel bővült a tartalma, pedig a betűk cseppet sem változtak az eltelt időben. Egy megható történet fantasy köntösbe bugyolálva. Minden olyan romantikus lelkű könyvmolynak minimum egyszer ajánlatos elolvasnia, aki egy szívet melengető, fantasztikus történetre vágyik a kinti mínuszokban. Megmutatja, milyen nehéz is embernek maradni az ösztönvilágban.

"A legszebb lány volt, akit valaha láttam, aprócska, véres angyal a hóban. És ők el akarták pusztítani."

*

"– A könyvek sokkal valódibbak, ha kint olvasol."

*

"Anya, apa, férjhez mentem. Ne nézzetek így rám. Nem vedlik egész évben!"

4.

Budai Lotti: Shirzan szerelme

(Ágyas és Úrnő duológia)

Áldom az eget, hogy megismerkedhettem Budai Lotti munkásságával. Az írónő nagyon tehetséges, alapos, kellően körüljárja a témát, amelyet éppen választott. Elnyerte a szívem egy darabját. Tökéletesen eleveníti meg a 17. század világát, Nagy-Britanniát és Indiát egyaránt. Megismertettet bennünket egy új, számunkra egzotikus kultúrával és különleges vizekre utaztat. A történelmi romantika szerelmeseinek díszpéldánya ez a duológia! Önkéntelenül is tanít az olvasása során, bár elsődlegesen nem ez a célja. Kalandos, kemény történet egy olyan nőről, aki a legfájdalmasabb dolgokon ment keresztül, mégis képes volt élni. Hatalmas élményt nyújt mindamellett, hogy sokszor összeszorítja az olvasó szívét. Büszke vagyok rá és a hozzá hasonló kreatív, elhivatott és tehetséges hazai szerzőkre.
Értékelésem

 "[…] egy sötét titok halálosabb fegyver, mint a kard vagy a pisztoly…" 

*

"Aznap, mikor magadhoz hívtál, egy viharos tengeren hánykolódó hajótörött voltál, aki kis híján összezúzta magát az éles sziklákon… A karjaim közt megnyugvást találtál, menedéket. De én nem akarok a te mentőcsónakod lenni többé. Hanem egy kikötő, ahova végleg hazatérhetsz." 

5.

Brittainy C. Cherry: Lebegés

(Az vagy nekem sorozat)


 Mint olvashatjátok, mindet azért tudom ajánlani, mert erőteljesen megérintettek. A Lebegés szintén egy komolyabb, súlyosabb témát hordoz magában. Mi is történik a happy end után? Megmutatja, ha ez élet becsuk egy ajtót, közben kinyit egy másikat. Felnőttként szinte új életet kezdeni rettenetesen nehéz. Azonban a Lebegés nem csak megérinti az olvasó lelkét, hanem reményt is adhat a hasonló helyzetekre. Egy különleges történet, amelyet szintén sohasem feledek! Egyszerre hozza ki az emberből a boldogságot és a szomorúságot.

 "T.C.: Ismered azt a helyet a rémálmok
és az álmok között? Ahol sohasem
jön el a holnap, és a tegnap fájdalma
teljesen megszűnik? Ahol a szíved
egyszerre dobban a szívemmel?
Ahol nem számít az idő, és a légzés
sem teher? Ahol nem létezik más,
csak a könnyű lebegés?
Ott szeretnék élni. Veled." 

+1.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

És végül, de nem utolsó sorban ajánlanám minden kedves hozzám hasonló romantikus léleknek Jane Austen klasszikusát, a Büszkeség és balítélet nem csak a megfilmesített változatait, hanem magát a regényt is, amely egy színfolt az irodalmi kánonban. Egy ártatlan kis történetnek indul, azonban lényegében aktuális problémákat is felvet az évszázadokkal korábban készült mű. Egy igazi időgép az olvasó számára. Hacsak ki szeretnél szakadni a mai világ és felkapott NA/YA könyvek sokaságából, ragadd meg az alkalmat, hogy egy nagyszerű, érzelmes, mégis fordulatos történet részese légy.
Értékelésem

Ezzel a listám a végére ért azokról a regényekről, amelyek szerintem minden romantikarajongó olvasmánylistáján szerepelnie kellene, mivel fantasztikus és valamilyen okból megragadó történetek.

De most jöjjön a kérdés: A ti listátokon melyik 5+1 regény szerepelne?

Millió puszi:
Barby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése