2019. március 20.

Budai Lotti - A nyugati szerető

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Mija, ​Joritomo Aszuakura szamuráj lánya, éppen menyegzőjére készül a helyi tartományúr fiával, amikor a sors az útjába sodorja Antony Pearsont, a vonzó angol kereskedőt. A két fiatal egymásba szeret, ám titkos és szenvedélyes viszonyuk lelepleződik. Mija és Antony életét a lány vőlegénye menti meg, aki a történtek ellenére feleségül veszi a szamuráj lányát. Mija mélységes hálát érez férje iránt, akit azonban családjával együtt elsöpör egy politikai tisztogatás, amit az ország vezetője, a sógun rendelt el. Mija magára marad a háború szélére sodródott országban, s hamarosan a gésák egyszerre lenyűgöző és veszélyes világában találja magát. Mija végül bosszút esküszik férje gyilkosai és az ország vezetője, a sógun ellen, s harcában kész minden eszközt bevetni… 

Budai Lotti – a hatalmas sikert aratott Ágyas és úrnő című sorozata után – új regényében a 19. századi Japán titokzatos világát tárja elénk, amelyben nyomon követhetjük Kelet és Nyugat találkozását egy rendkívüli fiatal lány szívszorító kalandjain keresztül. Az írónőtől megszokott módon a könyvben ezúttal is szórakoztató formában elegyedik egymással a romantika, a szenvedély és a történelmi hitelesség."

Korábban azt állítottam, hogy Budai Lotti kiemelkedő csillaga a kortárs magyar irodalomnak, és ezt a meglátásomat ebben a kötetben csak még jobban alátámasztotta. Ezúttal azonban nem Indiát, hanem a Távol-kelet még messzebbi csücskét mutatja be nekünk és ismertet meg a japán kultúrával. 
Eleinte a történet akár egy Disney-hercegnőé is lehetne, hiszen kezdetben olyan érzés kerített hatalmába, mintha Mulan belecsöppent volna Pocahontas szerepébe. Az európaiak kezdik felfedezni kelet varázsát és szépségét, Japánba exportálnak árucikkeket, és élnek kolóniákban, amelyet a helyiek nem néznek jó szemmel. Hatalmas ellenségeskedés támad a két nép között, egy hirtelen haragú ifjú meggondolatlan cselekedete pedig majdnem háborút robbant ki, ha a húga nem lép közbe, és védi meg az elbűvölő, idegen férfit, és ápolja titokban a sebeit a házuk végében lévő teaházban. Ta-Mija  felfedezi, hogy a távolról jött emberek sztereotípiája nem illik Antony Pearsonra, akinek zöld szempárja már az első pillanatban megragadott a tizenhét éves lány szívében valamit. Ragaszkodni kezdett az ápoltjához, végül nemcsak lelki, hanem testi kötődés is kialakul kettejük között. Titokban, de megtapasztalják a valódi szerelem mindenhatóságát, amíg egy apró hiba nem kerül a gépezetbe, ami véres véget eredményez. Mijáéknak el kell távolodniuk egymástól, a lánynak vissza kell térnie ahhoz az élethez, amire igazából rendeltetett. Hozzá kell mennie a helyi főűr fiához, és örökre elfelejteni az idegenből érkező Anthonyt. Ilyenkorra már minden hercegnős tévképzetünk szertefoszlott, hiszen Ta-Mija nemcsak egy bátor, jószívű fiatal, akire a herceg vár fehér lovon, hanem a szamuráj lánya, akit megedzett az élet, a szívfájdalom és a sors.
Lotti nem okozott csalódást, újfent összetörte a szívemet. Ahogyan ezt tette az Ágyas és úrnő duológiájában is.

"Valami másban azonban bizonyos volt: hogy újra élni akar. Élni és túlélni."

Megismertetett a számomra eddig idegen japán kultúrával. Az volt az érzésem, mint kiskoromban, hogy játszva tanulok, és Lottinak hála összeköthettem a kellemeset a hasznossal. Bemutatott nekem egy érdekes és vonzó világot, amit egyszer nagyon szívesen megtapasztalnék, bár eddig ódzkodtam tőle. Kiszélesítette a perspektívámat és felnyitotta a szememet.
Most sem szűkölködhetünk izgalmakban és fordulatokban, amelyek elállítják a lélegzetünket és könnyeket fakasztanak az arcunkra. Mijával mindig történik valami, ami miatt összeszorul a szívünk vagy hevesen zakatol. De a kiszámíthatatlan oldala mellett Lotti mindig tudja, hogyan szólíthatja meg az olvasót, hogyan vonja be őt is érzelmi résztvevőként a történetbe.
Budai Lotti könyvei inspirálnak engem. Hogy legyek nyitottabb, hiszen a regényei mind térben, mind időben távolra nyúlnak. De minden alkalommal magával tud ragadni. Minden alkalommal a szívemhez szól. És minden egyes alkalommal egyre jobban imádom.
Alig várom, hogy mit hoz a folytatás! Na meg azután az Édes ébredés és Kuba egzotikus világa...

Karakterek:
Mija hasonlóan a Shirzan szerelme és a Shirzan bosszúja főhősnőjéhez, Louise-hoz egy rendkívül bátor és túlélő jellem. Fiatalkorához képest az érzelmi intelligenciája rendkívül fejlett, empátiában gazdag, hiszen könnyen át tudja érezni más emberek helyzetét, segítőkész és jószándékú, ami Az idegen c. előzménynovellában is megjelenik. Nem retten meg, ha áldozatot kell hoznia, vagy ha a helyzet végkimenetele kiszámíthatatlan. Rendkívül jólelkű és különleges személyiség, akivel már az első fejezetben könnyű szimpatizálni és aztán kíváncsisággal telve követni az életét. Fájt a szívem a sorokat olvasva, hiszen olyan kemény dolgok történtek ezzel a lánnyal, amit senkinek sem kívánnék. A legembertpróbálóbb helyzeteket is túlélte, erős maradt és nem felejtett el hinni önmagában.

"– Ez egy ember, nem pedig vadállat.
– Vadember – helyesbített Nana.
Mija felhorkant.
– Én belenéztem a szemébe, és elhiheted, nem volt abban semmi vadság."

Borító:
Ahogyan az írónő előző sorozatának borítóinak, A nyugati szeretőnek a külleme is megkapó és varázslatos. Csodálatos munkát végzett a készítője, hiszen figyelemfelkeltő és rögtön átadja a regény hangulatát. A rajta lévő lány akár Ta-Mija is lehetne, a színe egységes rózsaszín árnyalatokban pompázik, és míg elöl a keleti kultúrvilághoz köthető legyező áll, addig a hátteret gyönyörű tájkép uralja. Álomszép kompozíció.


Összességében:
Budai Lotti egy rendkívül tehetséges hazai írónő, igazi kincs. Történeteit átjárja a különös gonddal felépített, sok háttérmunkát igénylő, mozgalmas cselekmény, de mindemellett megjelenik a lélektaniság eleme is. Kiszélesíti az olvasója perspektíváját, megismerteti más kultúrákkal.
A nyugati szerető még inkább letaglózott, még jobban a szívembe zártam, mint az eddigieket. Egy fiatal, ám harcos szívű lány kicsit sem könnyű életútját mutatja be, a sok megpróbáltatást, ami őt éri, de mindezt túléli, hiszen egy szamuráj szíve dobog benne.
Egy rettentően fordulatos, érzelmekben gazdag történet, ami az idei év egyik kedvencemmé lépett elő.
Nagyon ajánlom azoknak az embereknek, akik szeretik a keleti kultúrát, vagy akik szeretnének megismerkedni vele, itt a tökéletes alkalom. Valamint azoknak a könyvmolyoknak, akik egy letehetetlen, izgalmas és szívet rendítő történetre vágynak, hiszen mindez megvan Budai Lotti regényeiben.

Oldalszám: 458
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Ta-Mija Aszuakura

Kedvenc idézeteim: 

 "Minden nő megérdemli, hogy legalább egyszer átélje az igazi, mindent elsöprő szerelem beteljesülését."

*

"Miért ne segítsen az ember, ha egyszer megteheti?" 

Nem is lehetne más mindezek után :)


2 megjegyzés: