2018. október 18.

Budai Lotti - Shirzan bosszúja

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Egy kegyvesztett asszony az angol trón ellen.
A Shirzan bosszújában folytatódnak Louise Elsfield kalandjai, akit az átélt tragédiák kétségbeesésbe taszítanak. Ám, egy titokzatos indiai férfi keze utána nyúl és visszahozza a fényre. Az asszony és a vonzó Azam herceg között szenvedélyes viszony veszi kezdetét, amit a herceg féltékeny felesége nem néz tétlenül. Louise végül a halál torkában ébred fel a szerelmes álomból, hogy visszatérjen a forrongó Angliába és bosszút álljon boldogtalansága okozóján. Főhősünk hamarosan a király hatalmának megdöntésére szövetkező nemesek oldalán találja magát. Újabb veszélyekbe és kalandokba sodoródik, s mindeközben bosszúja beteljesítése érdekében kénytelen lesz saját testét is fegyverként bevetni."

Hónapok teltek el addig, míg az Ágyas és úrnő 2. részét a kezembe nem vettem. Ennek csupán egy indoka volt: Budai Lotti úgy összetörte a szívemet a Shirzan szerelmével, hogy utána időbe telt, míg az apró darabkák újra eggyé formálódtak. És bevallom, ezek után féltem a kezébe adni újra, mert biztos voltam benne, hogy szem nem marad szárazon és a szívem sem marad épen a végére. Ez pedig pontosan így lett. 
Louise Elsfield kalandos utazása és célja, hogy megtalálja és megmentse férjét fájdalmas véget ér. A nő egyedül marad az idegen emberek és kultúra között, ráadásul a szívén is hatalmas éket vert a szenvedés. Első helyszínként visszatérünk a mesés Indiába, kelet varázsa ismét magába szippant bennünket, olvasókat is. A letargikus állapotú Louise úgy érzi, semmi sem köti már ehhez a világhoz, azonban az egyre több együtt töltött idő Azam herceggel egy igazi álomba repíti őt, amelyről azonban tudja a nő, hogy véges. Őt Angliában várják haza a fiai és a barátai, meg a bosszúja, amire már indulása előtt vágyott. Azonban elég lesz a szerelem, hogy távol tartsa Louise-t igazi otthonától? 

"– A kétségbeesés legsötétebb bugyrába nem hatol be a napfény, herceg – felelte Louise csendesen." 

Hosszú út áll előtte, hogy még időben és épségben Londonba érjen, de nem tud minden múltra emlékeztető dolgot hátrahagyni. Vele tart a keleten megkedvelt Alysha, aki bátran vállalta a végeláthatatlan hajózást és az új kultúra megismerését az úrnőjéért, valamint egy pici leányzó, aki új életet kezdhet távol Indiától. Két dolog vezérli Louise-t előre: a gyermekei és a bosszúja. Eközben trónfosztás készülődik, az angol nép a saját kezébe szeretné venni a sorsát, és ha ez azzal jár, hogy II. Jakab ellenében szervezkednek és új uralkodót ruháznak fel királyi címmel, akkor megfizetik az árát. Így ez a második rész a bosszú kiteljesedését, és főleg az angol arisztokraták helyzetét, főszereplőnk áldozatvállalását helyezi előtérbe teljesen valósághűen, izgalmasan és sokszor szívet tépő módon.
Imádtam, hogy mindig meg tudott lepni egy újabb fordulattal. A szívemhez szólt, és még mindig alig találom a megfelelő szavakat arra, hogy átadjam ennek a regénynek a csodálatosságát. Lotti igazi drágakő a történelmi romantikus szerzők között! Hitelesen adja át a kor minden egyes mozzanatát, különböző kultúrákkal ismertet meg bennünket, és egy hihetetlenül fordulatos, ám tanulságos történetet mutat be Louise által, akivel hamar szimpatizálhatunk, hiszen egy bátor és erős nő, aki a végletekig küzd. Egy igazi Shirzan.
"Aznap, mikor magadhoz hívtál, egy viharos tengeren hánykolódó hajótörött voltál, aki kis híján összezúzta magát az éles sziklákon… A karjaim közt megnyugvást találtál, menedéket. De én nem akarok a te mentőcsónakod lenni többé. Hanem egy kikötő, ahova végleg hazatérhetsz." 

A legkülönbözőbb érzelmeket hozta ki belőlem ez a regény. Louise-val osztoztam a könnyein, a mosolyán, a honvágyán és a bosszúvágyán. Néhány száz oldal erejéig eggyé válhattam ezzel a csodálatos karakterrel, aki egy igazi példakép az olvasójának.
Azonban a könyv nem ér véget a lázadással, a bosszúval, hanem jobban megismerkedhetünk főhősnőnk családi hátterével, az évtizedek múlásával, a fiaival, Henryvel és Jimmyvel, valamint választ kapunk arra a kérdésünkre is: Vajon Louise megtalálja a boldogságot?
Egy szívhez szóló történet tökéletes befejezését kaphattuk meg a Shirzan bosszújával. Bár Budai Lotti még az utolsó oldalakra is tartogatott számunkra nem várt fordulatokat, a végső sorok úgy értek véget, hogy el tudjuk engedni Louise kezét, és tekintetünk az írónő legújabb regénye felé tévedhessen,  A nyugati szerető felé. Alig várom, hogy megtudjam, mit rejteget!

Karakterek:
Ebben a kötetben Louise három oldalát ismerhettük meg. A fájdalmas szívű feleséget, a bosszúszomjas asszonyt és a szeretetteljes édesanyát. Teljesen át tudtam érezni minden belső tusáját. Egy rettentően bátor nőt ismerhettem meg a személyében, aki a megtestesült Shirzan. Rendkívüli személyiség, a kitartásából pedig rengetegen erőt tudunk meríteni. Inspiráló regényhős.


Borító:
Lenyűgöző. Ez a mérhetetlen szépség csakis egy csodát tartalmazhat. Örülök, hogy a polcomon tudhatom, és bármikor levehetem csak úgy megcsodálni.


Összességében:
Egy gyönyörű, ám szívszorító lezárása egy meseszép, korhű történetnek. Louise kalandja a Shirzan bosszújában sem kevésbé veszélyes és akadálymentes, mint az első kötetben. Hiszen a bosszúja vért kíván, célja elérése érdekében pedig bármire képes lenne.
Egy kiszámíthatatlan, lelket megrázó regény, amelyet minden történelmi romantikus kedvelőnek egyszer az életben el kell olvasnia. Budai Lotti egy kiemelkedő csillaga a kortárs irodalomnak!
Nagyon ajánlom a duológiát mindazoknak, akik szeretnének egy kihívásokkal teli utazás részesei lenni, megismerni egy inspiráló főhősnőt, vagy egy garantáltan letehetetlen regényt olvasni.

Oldalszám: 440
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Louise Elsfield
Kedvenc idézetek:

"Légy boldog, hogy létezett valaki a földön, aki így szeretett téged." 

*

 "A képzelet gyakran sötétebb démonokkal gyötri elménk, mint az igazság…"

*

"– A fél világot is bejárhatja az ember, ha nincs hova hazatérnie."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése