2019. június 11.

Sienna Cole - Reményszimfónia

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Zene ​és szerelem Bécs szívében 
Patrick Byrne, a nagyreményű zongorista-zeneszerző sötét múltja elől menekülve Bécsben próbál új életet kezdeni. Egyetlen dolog hajtja: hogy befejezze és színpadra állítsa élete fő művét, ám eközben nemcsak a lehetetlen feltételekkel, de saját démonaival is meg kell küzdenie. Carla Kimmel tehetős üzletember férjével érkezik Bécsbe. Egy művészeti alapítvány vezetőjeként felajánlja Patricknek a támogatását, de cserébe ő is kér valamit: zongoraleckéket szeretne venni a zseniális művésztől. 
Közös munkájuk során nemcsak Patrick küzdelmei állítanak eléjük akadályokat, de Carla rég eltemetett titkai is felszínre kerülnek. Vajon a zene képes rá, hogy begyógyítsa a sebeket? Van-e remény két összetört szív számára, hogy újra megtalálják a boldogságot? 

Sienna Cole, az Aranykönyv-díjra jelölt Négyszáz nap szabadság és a páratlanul izgalmas Lefelé a folyón szerzője új, drámai, romantikus regényében is az emberi lélek legsötétebb mélységeibe tesz lebilincselő utazást."

A Reményszimfónia az a kötet, ami miatt végleg elhatároztam, hogy még közelebbről megismerkedem Sienna Cole munkásságával. A cím, Reményszimfónia, a legszebb szó, amit valaha olvastam, amit valaha bárki megteremtett. Simán beállhatna 11.-nek Kosztolányi 10 legszebb magyar szó gyűjteményébe. Első hallásra szerelem volt, és tudtam, hogy ezt a történetet nekem el kell olvasnom. 
Patricket már a Négyszáz nap szabadság olvasása közben a szívembe zártam. A meg nem értett zenész, aki a premodern esztétikához hasonlóan azt vallja, hogy a világmindenségből legtisztábban darabokat csak a zene képes átadni. Minden tökéletlenségével együtt megkedveltem a férfit, és alig vártam, hogy olvashassak életének folytatásáról, zenei karrierének alakulásáról. Eddig is fantasztikus írónőnek találtam Sienna Cole-t, de a Reményszimfóniával abszolút utat talált a szívemhez. Ahogyan a külső borítón Pandalány szavai is sugallják: Ez egy tökéletesen megkomponált regény.
Patrick Byrne életét a látszólag tökéletesen folyó medréből a munkatársaival, Denával és Jay-jel való utazás örökre kizökkentette. Végre a saját kezébe vehette sorsát, azt csinálja, amit szeret, zenél és komponál, ott,  ahová a szíve húzta. Bécsben. Nagy fába vágta fejszéjét, egy teljes szimfónia megírására szánta el magát, de a zenemű sokkal több időt vesz igénybe és pénzt, mint azt gondolta volna. Magában már el is temette a projektet, míg egy koncertjén fel nem bukkan Carla Kimmel, aki alapítványából támogatná a tehetséges zenészt, cserébe zongoraleckéket kér Patricktől, ami életmódját tekintve, eléggé kívül esik a férfi komfortzónáján. Hogy Dena  nem őt választotta, az teljesen felőrölte kívülről és belülről is, ismét a drogokba vetette magát, egyetlen mentsvárként pedig a szexet használta a kokainfüggősége mellett. A múlt árnyai élete minden pillanatában jelen voltak, és mikor leül a zongora elé, a fájdalmas melankólia még inkább előhívja korábbi idők keserű emlékeit. Ebből a helyzetből pedig csak egy megoldás van: talál valakit, aki  mindezen szerek, pótlékok helyébe lép.

"– Te vagy az egyetlen, aki képes elüldözni a kételyeimet, az egyetlen, aki napsütést tud lopni a sötét világomba."

Carla élete látszólag tökéletes, egy mesebeli palotában éli mindennapjait, dúskálnak a pénzben, jótékonykodhat és a zene bűvöletében élhet. De belülről senki sem látja, hogy a férjében hűség egy cseppje sincs meg, elnyomja a nőt és szinte játékszerének, kiegészítőjének használja a nagy játszmáiban, és néha dob neki egy-egy csontot, hogy a csendben megfigyelt pénzmosás és illegalitás ne jusson illetéktelenek fülébe. Carla miközben arra vágyik, hogy egy férfi megértő társa legyen, csak megszégyenítést  és rosszalló megjegyzéseket kap Hanstól és az ő felnőtt lányától, Lottétól is. Magányos, és ebből az érzésből csak a zene képes őt megváltani. Vajon két összetört lélek képes melódiát alkotni?
Egy szívig hatoló történetet olvashatunk Sienna Cole írónő tollából. Ahogyan megszólaltatja ezt a történetet, az maga a varázslat. Minden egyes pillanat hatalmába keríti az embert, megragadja az egész lényét és átjárja a lelkét.
A zene az első oldaltól az utolsóig átjárja a regény atmoszféráját. Egykori zongoristaként talán még mélyebben érintett a Reményszimfónia, mint másokat. Bár közel sem voltam annyira tehetséges, mint Pat, mégis hatalmába kerített a vágy, hogy ismét leüljek, és eljátsszak néhány darabot a régi időkből.
Egy jó könyv nemcsak addig tart, amíg az olvasó a regény utolsó betűjét is elolvassa, hanem utána is a szívében marad, talán örökre. Nekem a Reményszimfónia ilyen alkotás. Közel 400 oldal után sem voltam képes elengedni, annyira a részemmé vált, és ennél nagyobb kincset egy történet aligha adhat.

"Semmi sem varázslatosabb a frissen kibomló szerelemnél, amikor az ember úgy érzi, képtelen a másik nélkül létezni és minden szívdobbanása a másikért sóvárog. Az élet legboldogabb pillanatai ezek, talán semmi sem érhet fel hozzá."

Borító:
A legszebb külcsín, amit valaha láttam. A sötét háttér megfogja Patrick melankóliáját, a történet fájdalmakkal teli részét, mégis ott virít rajta a gyönyörű szép zongora, ami sugározza a reményt. A férfialak arca nem teljesen kivehető, vonásaira lehet következtetni, de összességében a képzeletünkre van bízva, hogyan is jelenik meg előttünk Patrick képe.


Összességében:
Sienna Cole fantasztikusan tehetséges írónő. Sokszínű egyéniség, mesterien szövi a szálakat, legyen az egy lehengerlő, thriller történet vagy egy lélektani, romantikus regény.
A Reményszimfónia dallama elért a szívemig.
A történet nem véletlenül kapta ezt a címet, hiszen két összetört lélek, kinek már csak a zene hoz fényt az életébe, hirtelen egymásra talál, és közös történetük egy monumentális alkotássá bővül. Saját szólamuk külön-külön kilátástalan, de együtt harmonikus dallammá olvadnak össze.
A zene és a romantika kedvelőinek kihagyhatatlan olvasmány!

Oldalszám: 400
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Patrick Byrne
Kedvenc idézeteim: 

"– A szenvedés egy döntés – válaszolta Carla. – És a boldogság is az. Én az utóbbit választom, bármi történjen is."

*

"Egy sebzett lelket csak egy másik sebzett lélek érthet meg – aki erőszakkal közeledik a törékeny rózsához, csak a töviseit érheti el."

*

"A férfi ugyanis zseni volt, és Fabian szentül hitt bene, hogy ha sikerülne őt kirobbantani az elefántcsonttoronyból, akkor mesés utat járhatna be."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése