2020. április 5.

Alexandra Christo - Egy birodalom végzete

 HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Annyi ​szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.
A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!

Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénénekkel képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre. Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?
Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét." 

A fantasy könyvek mindig is rabul ejtettek. De Alexandra Christo egy újabb szintre emelte ezt a zsánert. Ötvözte egy már jól ismert mesével, ötvözte mitologikus elemekkel, és egy egyedi, felejthetetlen olvasmányt alkotott ezáltal. 
Lira, más néven a Hercegek Átka, a szirének trónjának örököse. Egy életet elvenni számára már nemcsak presztízskérdés, hanem élvezet is. A trón várományosaként nagy hírnévre tett szert: minden évben a születésének hónapjában, ahogyan azt a szirének törvénye elő is írja, kitépi egy ember szívét, hogy így álljon bosszút az egykoron meggyilkolt királynőjükért, Kétóért. De Lira nem rangnélküli polgárokat gyilkol. Minden évben egy herceg szíve az, amely a kezében dobog. 
Eközben egy fiatal trónörökös szeli a hullámokat, és pusztítja az útjába kerülő tengeri bestiákat. De akinek a halálát igazán szomjazza, az a Hercegek Átka. Elian békét akar hozni a világra, el akarja pusztítani a vérszomjas sziréneket, hogy ezzel megvédje saját népét. Nem számít, mindez mibe kerül. 
A hercegnőt egy ballépés miatt anyja kitagadja, és csak akkor fogadja vissza, ha megszerzi az aranyifjú, Elian herceg szívét. Ám az igazi nagy feladat, hogy mindezt emberlábakon és szirén éneke nélkül kell megvalósítania! Elian megtapasztalta már, hogy senkiben sem bízhat a királyságban, csupán egy maroknyi emberben, akik hajójának fedélzetén követik kapitányi utasításait. Ők az igazi családja. Így nem csoda, hogy az óceánból megmentett, szép, de titokzatos lány iránt kétségei támadnak. Lira számára elérkezett a tökéletes alkalom, hogy megszerezze a herceg szívét, míg a fedélzeten a vendégszeretetét élvezi, hiszen eddig sem esett nehézre kihasználni a kínálkozó alkalmakat, és lelkiismeret-furdalás nélkül gyilkolni. És most ennek a vérontásnak tétje is van. 


"Beleszerettem egy szörnyetegbe, és én is azzá váltam."

Már az első oldalain a bűvkörébe vont a regény, és úgy magába szippantott, hogy a végéig le sem bírtam tenni a kezemből. Igazi szirénként hatott rám már az elejétől fogva. Beleszerettem az írónő által felépített világba, és úgy éreztem, mintha én is a helyszínen lennék a cselekmény részeseként. Együtt keveredtem kalandokba Eliannel és Lirával, együtt harcoltam és gondolkodtam velük. Különleges érzés, amikor egy könyv ilyen hatást vált ki az olvasójából. Ilyen befolyással van egy jó regény az emberre!
Végig izgalmas volt, teljességgel kiszámíthatatlan!
Ugyanakkor ha valami negatívumot kellene kiemelnem, akkor egyet kell értenem Sárával, a Readinspo bloggerével. Első könyves író létére szuperül uralta az általa kreált világot, de mégsem használta ki annyira, mint lehetett volna. Alexandra Christo leírásai bár pazarak voltak, és a történetének helyszíneit nagyszerűen bemutatta, a hiányérzetet az támasztotta, hogy sok világrészt megemlített, igazán viszont csak hármat ismerhettünk meg.
Ennek ellenére úgy érzem, hogy az Egy birodalom végzete egy fantasztikusan jól strukturált és egyedien megalkotott regény, mely alapjaiban megmaradt egy jól ismert mese, A kis hableány újraértelmezésének, mégis új síkokkal tarkította az írónő, új értelmezési keretet adott neki, ezzel pedig igazán új vizekre evezett, elszakadt a szokványos herceg-hercegnő sémától. Így aki belekezd ebbe a könyvbe, ne várjon tömény romantikát és cukormáztól csöpögő történetet! Ez itt egy olyan történet, amit szívesen látnék akár egyszer a mozivásznon is!

"(…) alapvetően mindenki egy üres vászon, a színeket pedig a tapasztalatok varázsolják ránk."

Borító:
Szavakba sem lehet önteni, mennyire gyönyörű a borítója ennek a történetnek. Külön kiemelném a kék igéző színét, ami különösen a szívemhez nőtt, és mely a hátteret, az óceán színét adja. Ezen tekergőznek egy tengeri lény csápjai, az egyikben pedig egy tőr látható. Kifejező, esztétikus és bámulatba ejtő.


Összességében:
Alexandra Christo bár elsőkönyves, de figyelemre méltó fantasy szerző. Az Egy birodalom végzete egy rendkívüli történet, mely egy mese alapjain nyugszik, valójában egy egyedien átdolgozott, igazi műalkotás. Az írónő egy teljesen új világot teremtett, és ebbe helyezte bele Lira és Elian, a szirénhercegnő és a szirénvadász herceg csavarokkal teli történetét.
Élettel teli, bravúros regény, mely biztosan rabul ejti a szívedet!
Azoknak ajánlanám leginkább, akik egy különleges történetre vágynak egy teljesen egzotikus világban, a kis hableányról és a hercegről, de itt közel sem garantált a boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Oldalszám: 424
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Elian Midasz
Kedvenc idézeteim:

"Midaszban aranyként ragyog az óceán. Legalábbis aranynak tűnik. De valójában kék, mint a világon mindenhol – a fény viszont érdekes játékot űz. Váratlan dolgokra képes. Hazudni is tud."

*

"– Méreg? – nézem elgondolkodva. – Csak nem a jövendőbelidnek tartogatod?
– Nem halálos – állítja Elian. Ahhoz képest, hogy gyilkos, mintha megsértettem volna a feltételezéssel is. – És nem. – Elhallgat, majd arcán félmosollyal néz rám. – Hacsak nem te leszel a feleségem.
– Ha én lennék a feleséged, meg is innám."


2 megjegyzés:

  1. Előre sejtettem, hogy ez a regény abszolút neked való és tetszeni fog, de azt nem hittem volna, hogy a hibái a legkevésbé sem tudják majd elvenni a kedvedet. :D Örülök neki, hogy el tudtál vonatkoztatni, és ennyire magával ragadott végül. :)
    Nagyon kíváncsi vagyok, mire számíthatunk később Christotól.

    Az említés pedig hihetetlenül jól esett, küldök egy hatalmas virtuális ölelést érte! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem teljesen magával ragadott. :D Amúgy is imádom a retelling sztorikat, izgalmas volt, ahogy teljesen új értelmezést adott a kis hableány mesének Christo. Nagyon remélem, hogy olvashatunk még tőle a jövőben!

      Igazán nincs mit! Örülök, hogy rávilágítottál erre a pontjára a történetnek! <3 Millió puszi! <3

      Törlés