2021. április 18.

Leigh Bardugo - Hat varjú

 HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.
Egy különleges múltú szökevény.
Egy Kísértet néven ismert kém.
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást." 

Leigh Bardugo neve nem volt ismeretlen számomra. Azon szerencsések közé tartozom, akik 2019-ben, amikor hazánkba látogatott és dedikált is, készíthettem vele interjút valamint magán az eseményen is dolgozóként vehettem részt. Ám nemcsak vele, hanem a hamarosan debütáló sorozat két színészével is találkozhattam - Ben Barnesszal és Kit Younggal. Hatalmas élmény volt, egy olyan pillanat, amit sosem feledek. És most, hogy olvastam a Hat varjút, még inkább várom a sorozat április 23-ai premierjét!

Az Árnyék és csont trilógia után járunk időben, amikor is Ketterdam városában virágzik a kereskedelem és az éjszakai élet. A tolvajlás, a szerencsejáték mindennapos, és mindenki tudja, kiket kell messziről elkerülni. A városban a Varjú Klub híres az összetartásáról, a tagjairól, de főként a vezéréről, Kaz Brekkerről, akiről az a hír járja, hogy kegyetlen, és nincs olyan piszkos munka, amit ő ne végezne el. 

Egy olyan szérum látott napvilágot, ami felélesíti a grisák erejét, de nem csupán jótékony hatással bír. Addiktív, és ha rossz kezekbe kerül, annak a végkimenetele beláthatatlan károkat okozna. De a jurdaparem feltalálóját elfogták a fjerdaiak, és a legféltettebben, lakatok alatt őrzik. A Kereskedőtanács szép összeget kínál Kaznak azért, hogy csempéssze ki a férfit, és juttassa vissza Ketterdamba. Ehhez azonban a legmegbízhatóbb és legprofibb emberekre van szüksége. A másik kérdés, hogy belegondol-e a tolvaj abba, hogy mit szabadít ezzel a világra. 

Hatan vágnak neki az útnak, de addig is számos akadály áll előttük. Be kell törniük egy börtönbe, a Pokol Kapujába - ez szinte egyfajta főpróbának is tekinthető az igazi küldetéshez -, meg kell győzniük egy szívtörőt, hogy tartson velük, és ki kell bírniuk, hogy ne ugorjanak egymás torkának. De az igazi kihívás csak Fjerdába érve kezdődik. Ugyan Kaz sosem fogy ki a tervekből, az akció ingatag lábakon áll, bármelyik pillanatban félresikerülhet valami, és amilyen a szerencséjük - félre is fog. 

Leigh Bardugo zseniális írónő, ezt már az Árnyék is csont trilógiában is bizonyította, ám a Hat varjúval még inkább levett a lábamról. A cselekmény annyira izgalmas, hogy minden másodpercét élveztem az utazásnak, és mindig történik benne valami, amire nem számít az olvasó.  Egyensúlyban volt a jelen és a múlt, ahogyan haladtunk előre, úgy tárult fel minden múltban gyökerező indíték vagy sérelem. Ám azonkívül, hogy egyszerűen rendkívüli, ahogyan Leigh Bardugo a cselekményszálat szövi, lenyűgözően, színesen ábrázolja a karaktereket. Minden egyes jellem egyedi és különleges, olyan szinten kidolgozott, hogy látjuk magunk előtt őket, ugyanakkor ezt mégsem szájbarágósan teszi, hanem néha direkt, viszont olykor indirekt módon is, félreérthetetlen utalások révén. A regény nagy erőssége, hogy ez a hat antihős - tolvaj, gyilkos, kém -  mégis oly mértékben a szívünkbe édesgeti magát, hogy nem tudnánk őket utálni, vagy nem együttérezni velük. Hiszen a világ nem fekete és fehér, ezt a hat fiatalt is meggyötörte a sors, és formálta a jellemüket.


 

Az izgalmak mögött megbújik egy csipetnyi romantika is. Egy  fjerdai katona is felteheti az életét egy lány védelmére, aki nem csupán egy lány, hanem egy grisa, vagyis az ellenség. A fiúba gyerekkora óta azt plántálták megkérdőjelezhetetlen igazságként, hogy a grisákat el kell tüntetni a föld színéről, de mégis van egy lány, aki felveti benne a kérdést: Lehet, a hiedelmei mégsem olyan igazak, mint abban végig hitt? Ez a kevésbé tragikus Romeo és Júlia szál egyszerre tesz bennünket kíváncsivá és melengeti meg a szívünket. De ugyanúgy egy tolvaj szívét is ellophatja valaki, de ha az ember minden porcikájában titkokat rejteget, az erősen megnehezíti azt, hogy teret engedjen az érzelmeinek. 

Imádtam, hogy mindegyik női főhős rendkívül erős és inspiráló jellem. Inej egy vérbeli küzdő, aki tökéletesre fejlesztette az évek alatt a láthatatlanságot. Egzotikus szépség, aki minden magasságot megmászik, értékes titkokat fürkész ki, és olyan jól bánik a pengével, hogy egyáltalán nem kell őt félteni. Amilyen apró termetű - ami sokszor a hasznára válik -, annál veszélyesebb. Mindennél többre értékeli a hűséget és a szabadságot. Nyina pedig harcos, katona, aki bármit megtenne a fajtái, a hazája és a szerettei megmentéséért. 

Többiek közül végül még Kazt emelném ki. Természetesen már az elejétől kezdve rajongtam érte. Titokzatosság, misztikum lengi őt körül, lehetetlenség kiismerni, mindig meg tud lepni, rendkívüli koponya és személyiség, az észjárása pedig utánozhatatlan.  Mindenkitől tartja a távolságot, magányos farkas, egyedül a bosszúja élteti. Oszteonekrózisban szenved, amit Leigh Bardugo önmagáról mintázott - ezt "csonthalálnak" fordíthatjuk. Kaz állandó kelléke és fegyvere a sétapálca, hiszen nehezen jár, ennek ellenére nem az az ember, akit sajnálni kell a betegsége miatt. Ez a részlet nem kap központi szerepet, mégis színesíti a képet, amit az írónő megfestett. 

Így láthatjátok már ti is, hogy milyen rendkívüli a Hat varjú mind a történetet, mind pedig a szereplőket nézve. Megannyi izgalmat, titkot, akciót és fordulatot tartalmaz, végig kiszámíthatatlan és az a regény, amibe ha belekezd az ember, a végéig nem is ereszti. 

Egyszerűen zseniális volt! Minden szava! A trailereket, a szereplőgárdát és az adaptáció alapjául szolgáló világot tekintve, ha az írónőnek már csak egy kis beleszólása is volt a forgatás menetébe - márpedig a válogatás alapján biztosan volt, hiszen a legtöbb színész mintha a könyvből lépett volna ki, annyira passzol a karakteréhez -, akkor április végén egy fenomenális élmény vár ránk, Grisa-rajongókra! Alig győzöm kivárni!

Borító:
Külföldön számos külsővel megjelent a kötet - és mindegyike ámulatba ejtő. Nagyon tetszik az a borító is, amin egy varjú háttérrel az előtérben a hat főszereplő látható. Van a standard, amivel magyarul is megjelent - itt inkább a cím kerül a középpontba. Tetszik a betűtípus, amit találtak hozzá, mivel kellően mutatós, mégsincs ugyanakkor túlzott romantikus benyomása. Itt egy repülő varjú szárnyán van a hangsúly, a háttér sima szürke, a cím pedig változó - van piros és fehér változatban is. A közelgő Netflix-adaptáció miatt kapott a kötet filmes borítót is. Bevallom, ez tetszik legkevésbé, hiszen három karaktert igyekeztek rárakni - Kazt, Inejt és Jespert -, és emiatt lett éppen túlzsúfolt a hatása. A kedvencem viszont a gyűjtői kiadás. Gyönyörű az a kötet. A fekete alapot piros szimbólumok tarkítják, ám az egyszerűsége teszi lenyűgözővé a látványt. 

Összességében:
Nehéz erről a könyvről úgy beszélni, hogy ne vegye át a fangirl énem az irányítást a racionális felem felett. Mivel egyszerűen imádtam ezt a könyvet. Rögtön az elején beszippantott, és aztán nem volt megállás. Ha éppen nem olvastam, akkor is Kaz, Inej, Jesper, Matthias, Nyina és Wylan körül jártak a gondolataim - mi lesz velük a következő fejezetben, milyen akadály vár rájuk, sikerül-e teljesíteniük a megbízást, és hazatérnek-e élve onnan.
Leigh Bardugo még az Árnyék és csont trilógiánál is jobban lenyűgözött. A grisák világával, a fondorlatos cselekménnyel, de igazán az emberi szereplőkkel, akik megmutatják, hogy a világ nem csupán jókból és rosszakból áll. Ugyan az írónő antihősökkel dolgozik, mindegyikük jelleme rendkívül kidolgozott és inspiráló volt valamilyen szempontból, nem lehetett őket nem megkedvelni.
Kedvencem lett ez a történet! Elsőre, de biztosan nem utoljára olvastam el. 

Azoknak ajánlom, akik egy különleges, izgalmas utazásra vágynak egy olyan fantasy-univerzumba, ahol az ember nem unatkozhat, mert mindig történik valami, ahol megtanul erősnek maradni, mert a gyengeség célponttá tehet, ahol emberfeletti képesség néha átok, néha áldás. Azt ajánlom, ne hagyd ki ezt a kalandot, mert egy páratlan küldetésről maradnál le, egy páratlan társasággal, a hat varjúval. 

Oldalszám: 566
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Kaz Brekker, Inej Ghafa
Kedvenc idézeteim:

"– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak.
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy."

*

"– Üzletember vagyok – magyarázta a lánynak. – Se több, se kevesebb.
– Tolvaj vagy, Kaz.
– Hát nem ezt mondtam én is?"

*

"Sok fiú fog virágot hozni neked, de egy nap megismersz majd egy olyan fiút, aki megtanulja, mi a kedvenc virágod, a kedvenc dalod, a kedvenc cukorkád. És ha nincs is annyi pénze, hogy ezeket megvegye neked, az sem fog számítani, mert időt szán rá, hogy úgy megismerjen, ahogy senki más. Csak ez a fiú érdemli meg a szívedet."

*

"Jesper Wylan vállára tette a kezét.
– Hagyd rá!
– Ezt nem teheti…
– Wylan – rázta meg kicsit Jesper. – Lehet, hogy a nevelőiddel nem vettétek ezt a leckét, de nem vitatkozunk olyasvalakivel, aki csupa vér, és kést hord a kabátujjában."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése