2022. március 15.

Karády Anna - A füredi földesúr

 HANGULAT                                MOLY                                        2021

"Te ​meddig mennél el, hogy megvédd azt, akit a legjobban szeretsz?  257 éves szerelem… 
1764, Füred. 
Azt mondják, léteznek sorsfordító találkozások: Anna, a nincstelen fiatalasszony felforgatja a gazdag, kálvinista nemesi família életét kevesebb mint fél esztendő alatt. A füredi földesúr – Oroszy Mihály – katolikus hitre tér és megházasodik. Elvégre a szerelem mindent legyőz…  A mesékben a szerelmespár boldogan él, míg meg nem hal; de az élet nem tündérmese…  Könnyek és viharok nélkül nincs házasság; a hitvesi ágy – különösen egy földesúré – nem csak mámort tartogat.  A zárt ajtók titkot őriznek – nem is akármekkorát –, hiszen Anna a XX. században született.  Boszorkány vagy időutazó?  Házasságukban világok ütköznek, szerelmük fájdalmas áldozatokat követel. Vajon létezik-e jövő azok számára, akiket az idő szétválaszt? A végzet jéghideg közönnyel rövidre szabta közös életüket, a földesúr azonban nem nyugszik bele a sors ítéletébe, más utat választ.  

Karády Anna új regényében, amely A füredi lány önálló kötetként is olvasható folytatása, bepillantást nyerhetünk a XVIII. századi nemesek kiváltságos világába, a szemünk előtt elevenedik meg egy földesúr hétköznapi élete és egy nem hétköznapi szerelem megrendítő története."

Karády Anna annak ellenére, hogy A füredi lány volt a debütálókötete, már kiforrott stílussal rendelkezett. A feladata ugyanakkor nem volt egyszerű, hiszen a történetének eleje korunkban, a nagy része viszont a 18. században játszódik. Az írónőnek otthonosan kellett mozognia mindkét stílusban, hogy ne érződjön a regény művinek, és olyan lendülete legyen, melyet az olvasó könnyen felvesz. Ezt Karády Annának sikerült teljesítenie - A füredi lánnyal azonnal levett a lábamról, és alig vártam, hogy kiderüljön, mit tartogat a folytatás.

Almássy Annának rá kellett ébrednie, a szíve már 1764-hez és egy bizonyos füredi földesúrhoz húzza. Az Oroszy birtokon mindenki tiszteli a lányt jósága és kedves természete miatt, és már nem is tekintik annak a csodabogárnak, akinek korábban. Annának sikerült teljesen beilleszkednie és felvenni a 18. századi társadalom által elvárt szerepet, mely Mihály szerelmével járt együtt. Nemesasszony vált belőle, tele kötelességekkel. 

Ugyanakkor nem könnyű maga mögött hagynia a női egyenjogúságot, és ez nem kevés vitát szül kettejük között. A füredi földesúr egy nagy kérdése: Vajon bele lehet-e kényszeríteni egy 21. századi szerelmet egy 18. századi házasságba? Anna makacs személyiségéből és felvilágosult mivoltából adódóan nem tűr el egyes dolgokat, melyek a korban megszokottnak számítanak. Női szemszögből figyelhetjük mindazt, mi mindenhez van joga egy férfinak 1764-ben, és mennyivel kevesebbhez egy asszonynak. De Anna le akarja rázni ezeket a feudális láncokat, hogy igazán boldog lehessen Mihály oldalán. A férfi próbál lehetőségeihez mérten mindent megadni neki, de az ő keze is meg van kötve, hiszen hogyan hatna a tekintélyére, ha teljesen egyenrangú félként kezelné a feleségét. Eljött annak az ideje, hogy a szerelem felülírja a társadalmi konvenciókat, vagy a legjobb dolog Anna életében a legfájdalmasabbá is válhat. 

"Azt mondják, a bizonytalanság maga a pokol, és kínzóbb érzés, mint maga a borzalom, amitől rettegünk."

A füredi földesúr talán még több fordulatot tartalmaz, mint az előzménye, és bár alig gondoltam, hogy ez lehetséges volt, még jobban szerettem is ezt a kötetet. Anna és Mihály közel sem felhőtlen viszonya elevenné varázsolja a történetet, hiszen minden emberi kapcsolatban akadnak súrlódások, ez elkerülhetetlen. Ráadásul ők ketten hasonló vehemenciájú, makacs szereplők, akik különböző szokásokat és jogrendszert képviselnek, így a viták szinte már szükségszerűek is. De meg kell tanulniuk a szerelmük erős kötelékét használva kompromisszumokat kötni és megértést gyakorolva belelátni a másik fél elveibe is.

Karády Anna szókimondó, festői stílusa ismét elvarázsolt. Igazi kalandok elé állít és folyamatosan tanít bennünket. Kiszélesíti az olvasó világnézetét, aki megismerkedik a múlttal, a hagyományokkal és a korabeli élettel, melyet nem tanítanak a tankönyvek. Megannyi fordulatot tartalmaz a könyv, és végül a főszereplő Annának választania kell a két kor között. Vajon kettejük szerelme elég erős ahhoz, hogy átívelje a századokat?

Nagyon szerettem A füredi földesúr minden betűjét, kalandját és karakterét. Igazi időgép, mely bemutatja a múlt egy izgalmas szeletét. Kíváncsian várom, a hatalmas függővég után mit tartogat A füredi gyermek!

"Az élet hossza felett nincs hatalmunk. De a mélysége felett igen."

Borító:
Ahogyan az előző kötet, úgy ez is lélegzetelállító alkotás lett! A tematika megmaradt: felül egy tekintélyt parancsoló hímszarvas, alul pedig a címben szereplő földesúr látható. Ám a tavaszias háttér télbe fordult át, a borítót egy havas táj uralja. Gyönyörű kivitelezés, csak úgy vonzza a figyelmet - ahogyan a cím letisztult, mégis mutatós betűtípusa is. Egy ilyen rendkívüli történet nem is érdemel mást, mint egy ilyen különleges borítót.

Összességében:
Karády Anna A füredi földesúrban felülmúlta minden elvárásomat. Rögtön az elején beszippantott, és nem bírtam kiszakadni Almássy Anna és Oroszy Mihály varázslatos, mégis eleven történetéből. Megannyi fordulatot és csavart tartogat az írónő ebben a kötetben az olvasói számára, és fejezetről fejezetre lep meg bennünket.
A füredi földesúr egy csodálatos, de nehézségektől nem mentes szerelem története, melyben egymás ellen feszül a múlt és a jövő.

A történelmi romantikus regények szerelmeseinek kihagyhatatlan olvasmány!

Oldalszám: 448
Kiadó:
 Álomgyár

Kedvenc karakter: Almássy Anna
Kedvenc idézeteim:

"Azt mondják, vannak, akik annyira szeretik egymást, hogy képesek érezni a másik érzéseit akkor is, ha távol vannak, mert egy láthatatlan, de széttéphetetlen szál összekapcsolja őket."

*

"A nagy szerelmeket rendszerint csak az oltárig mesélik el, pedig a java ezután következik…"

2 megjegyzés:

  1. Csodás a borító! Fantasztikus és elgondolkodtató ki mit érez, él át, mit tennék, na és hogy létezik ekkora érzés?! lehet ennyire szeretni valakit?! Az elején még más történést képzeltem a könyv végére pedig mindig tudom már az elején kb mi fog történni :)

    VálaszTörlés