2021. július 5.

Karády Anna - A füredi lány

HANGULAT                                MOLY                                        2021 

"Szerelem ​téren és időn át…
Almássy Anna, a XXI. századi jogászlány akaratán kívül az Úr 1763. esztendejében találja magát. Kénytelen beilleszkedni a közösségbe, míg rá nem jön, miként juthat egyszer haza. Hamar megérti, a szabályok itt pofonegyszerűek: a vérhatalom jogán a földesúr élet és halál ura. A lány számára úgy tűnik, mintha a sötét középkorba zuhant volna vissza: pestis, máglya, pellengér, éhínség… Ám a rémisztőnek tűnő világban is létezik az az időtlen érzés, amelyet úgy hívunk, hogy szerelem. Anna egy napon találkozik nemes Oroszy Mihállyal – a fiatal földesúrral. Mindenben különböznek, mégis szenvedélyes vonzalom alakul ki közöttük. A mai értékek szerint nevelkedett lány és az előjogokkal született férfi eltérő világlátása drámai helyzeteket szül. Vajon a két világot összekötheti a szerelem? 

Karády Anna elsőkönyves szerző, balatonfüredi jogász, aki a város múltját és természeti kincseit kisiskolás kora óta kutatja. Az évek során szerzett ismereteinek a lenyomata ez a történelmi, romantikus debütregény, amely megmutatja, hogy a szerelmet sem az idő, sem a tér, sem a társadalmi különbségek nem képesek eltiporni." 

Nagyon sok dicsérő szót hallottam már Karády Anna első regényéről, A füredi lányról. Voltak, akik a Diana Gabaldon Outlanderéhez hasonlították, hiszen ez a történet is időutazásra és szerelemre épül. De összességében annyit mondhatok, hogy meglepő volt, szókimondó és igazán művészi.

Almássy Anna 2020-ban él, amikor egyszer csak egy misztériummal teli esemény hatására 1763-ban találja magát egy erdő közepén. Amikor beleesett a tóba, az majdnem 300 évvel vitte őt vissza a múltba. A lány sokat tanulmányozta a történelmet, így nem okozott neki gondot felmérni a kor eseményeit, de amivel szembesül, arra ő sem volt felkészülve. Egy Katica nevű nő veszi gondjaiba, és mondja el neki, hogy nem ő az első, aki kisétál a tóból és azt állítja, hogy másik évszázadból érkezett. De annak a történetnek nem lett jó vége. Így Annának elsődleges feladata a túlélés. 

Hamar rájön, hogy mekkorát fordult 300 év alatt a világ. A megszokott élete ködbe veszett, és ki tudja, mikor juthat vissza oda. Füreden hamar hírét veszik annak, hogy egy fura özvegyasszony költözött Katicáékhoz, akinek szokatlan a nyelvezete, aki tud úszni, írni, olvasni. Nem telik sok időbe, hogy felfigyeljen rá az Oroszy család sarja, Mihály, aki nagy nőcsábász hírében áll. De Anna mégis az egzotikusságával, különcségével kivívja magának a férfi figyelmét. És ez az érzés kölcsönös. A nőt lenyűgözi Mihály felvilágosult felfogása, világnézete, tanultsága. De képes lenne a szerelem 300 évet felülírni, elsöpörni? Anna pedig olyan titkot rejteget, ami ha kiderülne, valószínűleg boszorkányság vádjával a máglyára küldenék. Mennyit képes elbírni az igaz szerelem? Akár az évszázadok súlyát is?

Az írónő, Karády Anna első regény mondhatni karanténregény, melynek segítségével a járványhelyzet ellenére is kiléphetett a négy fal közül, erre biztatva az olvasóit is. Ám nemcsak a bezártságból szakított ki, hanem egy igazi utazásra hívja az embert, évszázadokon repít át, és mutat be egy olyan világot, ami a 21. század szülöttére egzotikus idegenséggel hat. A szerző Anna gyönyörűen felvette a kor nyelvezetét, könnyeden bánt a szavakkal, és nem volt benne egy csepp műviség sem a leírtakban. Minden betűből árad a természetesség, a lágyság és könnyedség. Ez nem írói szárnypróbálgatás volt a részéről, hanem már igazi szárnyalás.

"Vannak az életben pillanatok, amik jobban számítanak, mert mások, mint a többi: fordítanak a sorsunkon, és valami elkezdődik, vagy éppenséggel lezárul. Az a legkülönösebb bennük, hogy az ember pontosan tudja, mikor érkezett el egy ilyen ponthoz."

Különösen szerettem, hogy a múltat nem idealizálva, hanem minden hiányosságával együtt - legyen az eszmebeli vagy fejlődési folyamat - mutatta be. A higiéniás helyzetet, a kor különbözőféle problémáját kendőzetlenül, szinte naturalisztikusan közölte az írónő, nem csorbította el a történelmet, nem romanticizálta, hanem rávilágított mindenre, ami a 18. század hétköznapjaihoz hozzátartozott. Tabunak, illetlen témáknak bélyegzett dolgokat is ugyanúgy, mint a csillogást és a pompát, ám ezek mind az élethez, az emberekhez hozzátartoznak. A legtöbb regény ezeket illedelmesen kikerüli, elfedi, de nem A füredi lány.

Ebben a történetben nemcsak a főhős, Anna, hanem az olvasó is utazik, világot lát. Egy olyan mikrouniverzum részese lesz, ahol rálelhet az ember az élet apró csodáira, megtanul kilépni a mai világ rohanó forgatagából, hogy egy igazán eleven és eseménnyel teli város, Balatonfüred egészen másfajta nyüzsgésébe érkezzen. Paradox módon egy viszonylag zárt közegbe érkezik Almássy Anna, mégis kitágul a világa ezáltal. 

Borító:
Bevallom, először erre lettem igazán figyelmes. Egyszerűen lélegzetelállító munka. Nagyon harmonikus a színvilága, gyönyörűen passzol a megannyi árnyalat, egyik sem lóg ki a sorból. A kép három részre osztható. Alul egy tájkép dominál, ahol egy menekülő lány alakja jelenik meg, felül pedig egy álomszép fekete ló ágaskodik a levegőbe, hátteréül pedig az ég szolgál. A középre eső világos felületre a cím került, ami úgy lett megszerkesztve, hogy vonzza a tekintetet. Letisztult betűtípus egy kis csavarral a névelőn, gyönyörűen mutat. Igazi mestermunka lett, ahogyan maga a történet is.

Összességében:
Karády Anna már az első regényében rátalált a hangjára. Mesterien formálja a történetet, a stílusa könnyed, természetes, mégis harmonizál a korral, ahova elrepít bennünket. Valódi utazássá varázsolja az olvasmányélményt. A főszereplő Almássy Annával együtt kalandozunk a 18. századi Balatonfüreden, leszünk tanúi rendkívüli eseményeknek, hétköznapi helyzeteknek és egy lélegzetelállító szerelemnek. Mihály Anna személyében egyenrangú társra talált, aki bár nem korának nőideálját testesíti meg, ő mégis nagyra tartja azt, hogy művelt és merész. Ám végig belengi a kapcsolatukat a kérdés: Mi történik, ha kitudódik az igazság? 
Kalandos, váratlan fordulatokkal teli utazás a múltba és a szerelembe. Így lehetne leginkább jellemezni A füredi lányt. 

Minden generáció számára ajánlom ezt a történetet, hiszen az olvasó egyszerre tanul és nyer kikapcsolódást a regény által. Elvarázsolt mindenkit, aki a kezébe veszi! 

Oldalszám: 448
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Almássy Anna
Kedvenc idézeteim:

"Az igazán szegény ember végképp nem lop, mert nincs semmije, csak a becsülete. Ha azt is elveszíti, akkor mi marad?"

*

"– Tudtad, hogy a Vénusz az egyetlen bolygó, amely nőről kapta a nevét?
Meglepett ezzel az információval.
– Biztosan azért van így, mert férfiak nevezik el őket – válaszoltam.
– Vagy, ha úgy tetszik, akkor a legfényesebb bolygót hasonlították egy nőhöz."

*

"Az elme csodákra képes, szükség esetén kérés nélkül siet az ember segítségére."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése