2022. február 28.

Január & Február 丨 Összefoglaló és tervek tavaszra - 2022


Kedves január és február, merre szálltál?

Kezdjük ott, hogy átbuliztam magamat 2022-be. Megvolt az éjfél, és mindenki reménykedett egy szebb és jobb jövőben. A szarkazmusom elárulja, mennyire sikerült ezt beváltania az életnek, sorsnak. Én személy szerint a januárt karanténban kezdtem. 10 nap elzárva a külvilágtól - aminek voltak pozitív és negatív hozadékai is. Látszik, mennyire változott a személyiségem a 2020 tavaszi lockdown óta, hiszen valahol a felénél már kezdtem hiányolni a szocializációt, amire még én magam is felkaptam a fejem - Hogy nekem hiányoznak az emberek? Az agyamra ment a covid? Lehet, de valószínűbb, hogy a 2021 utolsó hónapját olyan aktív társasági életben töltöttem, hogy a hirtelen vett izolációban szinte alig tudtam magammal mit kezdeni. Azért nem kell félteni, olvastam ám eleget és az egész napos punnyadásom legfőbb támogatója a Netflix volt. Igen, A nagy pénzrablással - de erről inkább később. És megnyugtatok mindenkit, élek, virulok, elpatkolni nem terveztem és a három oltásommal felfegyverkezett immunrendszerem gyorsan és félelmetesen kiütötte a szemét vírust. De ahogy kiszabadultam, nem volt megállás. Január 14-én Bagossy Brothers Company koncertre mentünk a kisöcsémmel, ez volt tőlem a karácsonyi ajándéka. Februárban pedig Judittal - a Pandalány olvas bloggerinájával közösen a Margaret Island Akvárium klubos koncertjén csápoltunk az első sorban. Mindkettő zseniális élmény volt, és itt a tervek szerint nem áll meg a 2022-es koncertáradat! 

Ebben a két hónapban 9 könyvet olvastam el. Nem jó, de nem is tragikus. Valamint egybe belekezdtem még a tavalyi év végén, de félbehagytam januárban - ez Leigh Bardugo: A kilencedik ház c. regénye. Nem szoktam gyakran félbehagyni könyveket, de ezen már nem akartam végigrágni magam. Nem kapott el elég rendesen, nekem nagyon furcsa és túl misztikus volt, egyelőre nem találtam meg vele a közös hangot annak ellenére, hogy Bardugo eddig mindig elrabolta a szívemet. Hátha később mégis sikerül neki. A 2022 első igazi olvasmánya viszont egy sportos, romantikus regény volt - a Blokkolt dobás. Engem megvett magának, gyorsan haladtam vele, és élveztem is Kennedy Ryan írását. Utána K. A. Tucker könyve jött, Az egyszerű vadon, melyről már rengeteg jó véleményt hallottam a könyvmolyok körében. Többnyire imádták, és ehhez a táborhoz én is csatlakoztam. Viszont Hajdú-Antal Zsuzsanna a Belvárosi sráccal teljesen más körökbe kalauzolt el engem. Az alaszkai táj helyett Budapest szívébe látogatottam el, ahol egy egyedülálló apuka neveli Down-szindrómás kisfiát. A regény nagyon sok fontos kérdésre felhívja a figyelmet és rendkívül érzékletesen mutatja be Vozár Balázs világát.
Az eddigiek egyik pozitív meglepetése volt Dani Atkins könyve, az Amíg én a csillagokkal álmodtam. Egyszerre volt könnyed, szórakoztató, de mondanivalóval teljes regény. És már érkezik hozzám az írónő másik kötete! Ugyanígy nagy kedvenccé vált néhány nagyon várt hazai írónő alkotása: az Ahová a holdam is velem jön és a Toszkán rejtély. Budai Lotti és Anne L. Green is nagyszerűen hozta az elvárt színvonalat, és imádtam mindkét kötetnek minden egyes betűjét. És bár a LOL könyvek válogatását az utóbbi időben tudatosan kerültem, a hosszú munkanapok után most mégis jólesett a kezembe venni egy gimnáziumi, kiszámítható, cukormázas, mégis aranyos és élvezhető olvasmányt. Ez pedig Jen Klein - Rád hangolva c. regénye.
Ugyanakkor voltak ennek a két hónapnak nagy csalódásai is. Könnyed történet, de annál közhelyesebb volt L. J. Shentől A jövő zenéje. A második próbálkozás után állíthatom, hogy nem vagyunk túl jóban az írónő könyveivel. Számomra kevés mondanivalót tartalmaz, mégis túl sok mindent próbál beletömni egy egyszerű erotikus történetbe a szerző. A másik gyenge próbálkozás egy elsőkönyves szerző tollából született: az Aki betölti a hiányt. Egyszerűen nem volt nekem elég, ami a kezembe került. Hamar kitaláltam a központi fordulatát a regénynek, a cselekmény nem volt gördülékeny és az írónő stílusa sem forrt még ki igazán.

Legyen büszke rám mindenki, mert 2022 eddig csak két újdonságot hozott a könyvespolcomra. Az egyik Budai Lotti: Ahová a holdam is velem jön, a másik pedig Anne L. Green: Toszkán rejtély c. regénye - így a mostani állás szerint az új szerzeményeim 100%-osan olvasottak. Na mit szóltok? De nem ígérem, hogy a jövőben ilyen visszafogott leszek, alig bírok a véremmel.

Már pedzegettem a karanténbeszámolókor, hirtelen mennyi otthoni szabadidőm lett, amit el kellett ütni. A bioritmusom kellően felborult ez idő alatt. Általában délben vagy utána keltem, és hajnalig fent voltam. Mint egy fordított nap, csak ezt két héten keresztül. 12 filmet néztem meg - ebből a legtöbb újranézés volt: Harry Potter, Karib-tenger kalózai és Pókember maraton. De háromszor eljutottam moziba is az elmúlt két hónapban. A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából premier előtt láthattam a legfrissebb könyvadaptációjukat, a Gyűlölök és szereteket. Egy kis könnyed, romantikus vígjáték volt. A másik pedig az Uncharted, méghozzá Tom Holland főszereplésével. Kalandos, szórakoztató film volt és a látványvilág... hatkockás. És mivel annyira tetszett a Pókember - Nincs hazaút, a Sugár moziban ismét megnéztem, ráadásul egyedül, ami teljesen új élmény volt számomra.

Az éjszakába nyúló ébrenlétekről leginkább a Money Heist - A nagy pénzrablás tehet. Sokáig kerültem a sorozatot a körülötte lévő nagy felhajtás miatt, de amikor hirtelen nincs más tennivalója az embernek, akkor mégiscsak ad egy esélyt a felhype-olt dolgoknak is, hátha megérdemlik. És azt kell mondjam, A nagy pénzrablás abszolút ez a kategória. Elkezdtem, és egyszerűen nem volt megállás. A kereken 100 megnézett epizódból jó sokat elvitt a spanyol sorozat, de ezen kívül befejeztem a tavaly megkezdett Gossip Girlt és nekivágtam a Daredevil Marvel-sorozatnak és Matt Murdock adta világ felfedezésének. Ez azóta is tart, de már az utolsó évadnál járok, utána pedig ismételten belevetem magam - immár helyes sorrendben - a Punisher - A Megtorlónak. 

A tavaszi terveim ugyanakkor már most hétvégén elkezdődnek.

Március 5.
Alul semmi előadás - Thália színház
A januári előadásunk Ember Márk betegsége miatt elmarad, és e hét szombaton kerül pótlásra. Alig várom már, elsőre nagyszerű élmény volt, és ez olyan darab, amit akárhányszor képes vagyok végignézni.

Március 12.
T.Danny koncert

Április 30.
5 Seconds of Summer koncert
Már 2 éve tolják ezt a koncertet a Budapest Parkban. Emlékszem, még az első egyetemi ösztöndíjamból vettem a jegyet, ami nem most volt. Azóta ez a harmadik időpont, és remélem, végre meg is tartják!

Még egyszer szuper 2022-t nektek!
Millió puszi:
Barby

2 megjegyzés:

  1. Azért ne csak koncerten szocializálódj tavasszal, jó lenne legalább egyszer összefutni! 💖

    VálaszTörlés