2022. február 27.

Anne L. Green - Toszkán rejtély

HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Amikor ​egy életen át őrzött titok felszínre kerül, az mindent megváltoztat Katie és Daniele életének fonala a köztük lévő ellentétek dacára egymásba fonódott. Szerelmük gyökere mélyre nyúlik, de megpróbáltatásaiknak közel sincs még vége. Szembe kell nézniük az Allegrinik titkainak béklyóival és a birtokot fenyegető rosszakarókkal. Daniele a nyomás hatására kitörésre készül. Úgy dönt, megméretteti egy neves borversenyen a Toszkána vérét. Kétségek gyötrik ugyan a sikert illetően, hiszen jól tudja, bárhogyan végződik a verseny, az egész életük megváltozik. Ha nyernek, a dicsőségnek hála határ a csillagos ég, ám ha veszítenek, a birtok jövőjét és az Allegrinik nevét örökre megbélyegzik, de jól tudja, az az egyetlen helyes döntés, ha a szívét követi. 

A Toszkán rejtély a Hatalom, mámor, Toszkána-sorozat befejező része, amelyben az írónő váratlan helyzetekkel és a tőle már megszokott csavarokkal borzolja fel az olvasók kedélyeit. A történet előrehaladtával felmerül a kétely, vajon a szerelem beérik-e a legsötétebb időkben is."

A Toszkána vére és a Toszkán örökös után epekedve vártam, mit tartogat Anne L. Green a Toszkán rejtélyben az olvasók számára. 

Ahogyan azt már megszokhattuk az írónőtől: A Toszkán örökös végén hatalmas függővéggel vágta el Daniele és Katie történetét. Egy családfa bontakozik ki az olvasó előtt, mégpedig elég terebélyes, és a teljes kép a gyakorlott ALG-olvasóknak ad igazán csodálatos élményt. Sosem lehet tudni, mire számíthatunk Anne L. Greentől, ezt mutatja az is, hogy a Bűnös viszony duológia főgonosza a Hatalom, mámor, Toszkána sorozat végére egy szerethető karakterré vált. Daniel Lee, avagy Felix Jones mint édesapa jelenik meg a Toszkán rejtélyben, és a regény egyik fő konfliktusát Daniele belső vívódása okozza, valamint a kérdés: Mennyire válhat a vér vízzé? A férfinak egy pillanat alatt a feje tetejére állt az élete azzal, hogy fény derült a valódi származására. Hogy egy gyilkos bűnöző és egy szociopata fia. Ráadásul van egy bátyja, aki bármire kész annak érdekében, hogy tönkretegye az életét, a boldogságát. Daniele nyakába szakad hirtelen a világ terhe, és ebben nem is lehetne jobb társa, mint a szerető és odaadó felesége.

Katie-nek ebben a kötetben ugyancsak kijutott a belső csatákból. Egy fájdalmas baleset emlékezteti őt, hogy másodpercek dönthetnek életről és halálról. A szorongás, a félelem pedig mély nyomokat hagynak a lelkében, melyek pánikrohamokként törnek elő. Ezekben a jelenetekben sajnos nagyon is tudtam Katie-vel azonosulni. Rémisztőek ezek a pillanatok, és mindig kell egy horgony, amibe az ember kapaszkodhat. Neki Daniele az. Ám a nőnek nemcsak a saját egészségére és lelki jólétére kell ügyelnie, hanem a benne növekvő kislányára is. De amíg Sergio szabadon járkál és veszélyezteti az életüket, nem lehetnek felhőtlenül boldogok.

"Egyébként is, egyetlen helyes döntés létezik: ha azt az utat követed, amit a szíved diktál. Akkor sosem érhet csalódás."

Anne L. Green számos nehéz témát járt körül a Hatalom, mámor, Toszkána zárókötetében. Megérdemli-e mindenki a második esélyt? Mi mindenre sarkallhat a bosszú? Hogyan találhatjuk meg önmagunkat? És Biancán, Daniele húgán keresztül a lélek sebezhetőségét is prezentálja. A fiatal, egykoron életteli lányt kihasználták, hogy árthassanak egy olyan embernek, akit ő mindenkinél jobban szeret. Megalázták és megbecstelenítették, és most veszélyt jelent a családja számára.

A morális kérdések mellett ugyanakkor megjelenik az egész sorozatot átszövő borkultúra, és végre elérkezik a pillanat, hogy a Toszkána vére versenybe száll más készítményekkel. Daniele ebben a kötetben duplán is megmérettetik - egyrészt a borversenyen, másrészt az apai szerepben. 

Imádtam a Toszkán rejtélyt belengő olasz atmoszférát, a szenvedélyt, mely nemcsak a főhősök között lángolt, hanem a szőlő, a borművészet iránt is. Minden szava mesteri lett! Egy igazán bravúros záróakkord, ami elgondolkodtat, kikapcsolódást nyújt és utazásra hív.

Ám ezzel nem ért véget a mediterrán hangulat Anne L. Green világában! A Toszkán lázadó sorozatában újra az Allegriniken lesz a hangsúly, de most Bianca sorsának alakulását követhetjük figyelemmel. Hogyan dolgozza fel az átélt tragédiákat a fiatal lány? Én már most kíváncsi vagyok a válaszra.

Borító:
A trilógia utolsó kötetének borítóján Katie és Daniele alakja együtt jelenik meg. Sajnáltam, hogy két különálló képet raktak rá a képre, így nem igazán van szerelmespár beütésük, de az álomszép színvilágba belepasszolnak mindketten és megteremtik az olasz atmoszférát. A háttérben feltárul előttünk egy harmonikus városkép, a cím piros betűtípusa pedig kiemelkedik az ég kékjéből. Külön öröm volt számomra, amikor megfordítva a könyvet a saját ajánlóm részletével találkozhattam. Még mindig meglep és megmelengeti a szívem egy ilyen látvány. És tudtátok, ha a trilógiát egymás mellé teszitek, a gerince egy összefüggő képet ad ki?

Összességében:
A Hatalom, mámor, Toszkána sorozat egy lehengerlő akkorddal zárult. A Toszkán rejtély egy rendkívüli történet a múltról, a szenvedélyről, a szerelemről és a családról. Egyszerre tartalmaz elgondolkodtató és vérpezsdítő témákat, hiszen meg kell találnunk egy gyilkost, ugyanakkor bebarangoljuk az emberi lélek magasságait és mélységeit is.
Anne L. Green mindig képes meglepni és elvarázsolni! A borok zamatos világa, a toszkán táj most is ámulatba ejtett, és ahogyan az írónő lefesti nekünk mindezt, az egyenlő a csodával.

Azoknak ajánlom a Hatalom, mámor, Toszkána trilógiát, akik fel akarják fedezni a szőlőtőkék mesés birodalmát, bepillantást szeretnének nyerni a borkészítés folyamatába egy olyan történettel, melybe az első betűtől az utolsóig beleszeret az ember.

Oldalszám: 456
Kiadó:
 Álomgyár

Kedvenc karakter: Cathlyn Keyes
Kedvenc idézeteim:

"Amit irántad érzek, annak a gyökere a szerelem. Olyan erős gyökér ez, mint a szőlőé. Láthatatlan ugyan, de mélyre nyúlik, és e nélkül az érzés nélkül bizony nem állnék stabilan a talajon. Hiába fújnak szelek vagy ér külső erőhatás, te mindig megtartasz."

*

"Az ember, ha sokat él a sötétségben, megtanulja értékelni a fényt."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése