2021. augusztus 26.

Anne L. Green - Toszkána vére

 HANGULAT                                MOLY                                        2021

"Veszteség ​nélkül nincs változás, de vajon a szerelem rá tud venni arra, hogy fejest ugorjunk az ismeretlenbe? Cathlyn Keyes élete gyökeresen megváltozik, amikor egy csúnya szakítás után vőlegénye elől egy toszkán borbirtokra menekül átgondolni a jövőjét. Katie első pillantásra beleszeret a lankás, hullámzó dombokkal, magasba törő tujasorokkal, napfényben fürdőző szőlőtőkékkel és az este ezüstös fényébe burkolózó rusztikus kőépületekkel tarkított toszkán tájba… és nem csak a tájba. Hamarosan megismeri a sármos Danielét, aki felvillantja előtte a változás lehetőségét. Daniele Allegrini évek óta azért küzd, hogy megmentse a családi birtokot a csődtől. Mindene a szőlő és a borkészítés, de be kell ismernie, az értékesítés kegyetlen versenyt diktáló világa távol áll tőle. A mindent irányítani akaró, olasz mentalitása miatt nehezen viseli a birtokra érkező okoskodó, makrancos és makacs Katie-t, aki elhatározza, hogy segít Danielének kilábalni az anyagi válságból.

A Toszkána vére a Hatalom, mámor, Toszkána-sorozat első része, amelyben az írónő egy vakmerő, olasz utazásra invitálja az olvasóját. Ez a könyv olyan, mint egy különleges bor: ínycsiklandó, nemes és mámorító, megfűszerezve egy kis pikantériával. Ha belekóstolsz, garantáltan még többre vágysz majd. A történet a Toszkána örököse című kötetben folytatódik."

Anne L. Greentől számos regényt olvastam már, legújabb trilógiájában Toszkána mesés vidékére kalauzol el bennünket. A cím pedig nem véletlenül lett Toszkána vére, hiszen egy igazi olasz szőlőbirtokra, a borkészítés folyamatába enged betekintést ebben a kötetben az írónő.

Akik hozzám hasonlóan otthonosan mozognak az ALG-világban, azok tudják, hogy a Anne L. Green szereti kis mellékszálak mentén összekötni a történeteit, a fülszöveget megnézve pedig a Keyes vezetéknév ismerősként is hangozhat. A Csábító trilógia egyik fiatal szereplője, William Keyes felnőttként tér vissza egy önálló duológiában - a Heather vonzásában és a Joyce csapdájában címekkel -, ahol megtalálja élete párját egy fiatal ügyvédnő személyében. Különös szeretettel fogadtam Heather és Will megjelenését, hiszen más arcukat mutatták meg ebben a kötetben - a szülőit. Hiszen Cathlyn Keyes az ő szerelmüknek a gyümölcse, aki immár felcseperedve nyakába veszi a világot, és egy hatalmas csalódás után Olaszországban köt ki.

Katie imádja a munkáját. Saját marketinges céget vezet, ám ez teljes embert kíván, és nehezen jut ideje a magánéletére. Max és Katie nyakán már ott van az esküvő, de a hűség időközben kiveszett a kapcsolatukból. A legvisszataszítóbb az egész helyzetben, hogy a férfi mindezt női főhősünk nyakába akarja varrni. Hogy sokat dolgozik, amikor vele van, nem eléggé felszabadult, és egy kis affér nehogymár ne férjen bele, hiszen úgysem jelent semmit, Katie csak túlreagálja. Így nem csoda, hogy a lány a világvégére menekül, hogy megszabaduljon Maxtől és az elvesztegetett évek súlyától. Dominak, az egykori legjobb barátnőjének az ajánlata a lehető legjobb pillanatban érkezik hozzá: Kapcsolódjon ki Olaszországban, élvezze az életet, az olasz konyhát és a hírhedt olasz férfiak figyelmét. 

Daniele Allegrini Toszkána egyik kedvenc borának készítője. A családi birtokot a nagymamája bízta rá, de most nagyon úgy tűnik, hogy be kell zárniuk, mivel a csőd szélén állnak. Kilátástalan a helyzet, a férfi pedig bármit megtenne, hogy megmentse a hagyatékát, de olyan jellem, aki nehezen kockáztat és az újdonságokra sem veszi rá könnyen magát, inkább a jól bevált módszerekhez folyamodna. Ám ez látszólag most kevés. Nagy átütésre van szüksége, vagy különben búcsút mondhat a birtoknak, a szenvedélyének. Szerencséjére - más tekintetből viszont szerencsétlenségére - egy fiatal lány érkezik a vidékre, aki más perspektívából figyeli az ottani feladatokat, így rögtön kiszúrja, mivel lehetne - kis kockázattal - újra felvirágoztatni az Allegriniek vállalkozását. Daniele rosszul kezeli, hogy Katie mindenbe beleszól, hiszen még a borkészítéshez sem ért. Hogyan tudná pont ő kihúzni őket a csávából?

"Amíg van egy cseppnyi esély, ne hagyjon el a hited, mert ez az egyetlen, amit nem vehet el tőled senki."

A Toszkána vére egy olyan történet, ami már az elején lebilincseli az olvasót, azonnal elveszik az izgalmakkal, szerelemmel átitatott kalandban. Ez pedig nem valósulhatott volna meg a két főszereplő rendkívüli személyisége nélkül. Katie egy igazán ambiciózus nő, aki változással menekül el a régi élete elől. Tökéletesen beillik az olaszos habitusával az új környezetébe. Nyitott, segítőkész, önzetlen, és bármit képes megtenni azokért, akik fontosak számára. A Maxszel történtek után kellő távolságot próbál tartani a férfiaktól, de amikor megtalálja az igaz párját, ő mágnesként vonzza magához. Daniele vele ellentétben sokkal introvertáltabb, szereti maga körül a rendet és a változatlanságot, ezért is háborítja fel teljesen Katie érkezése és ötletei a birtok megmentésére. Sármja ellenére nem bővelkedik kapcsolatokban, a családjának és a borkészítés szenvedélyének él. Persze a bosszankodása hamar gyengéd érzelmekké formálódik, és rá kell jönnie, hogy a birtok immár csak a lánnyal teljes.

A regény középpontjában a kalandos szerelmen túl a borkészítés folyamata áll. Érződött a kötet minden sorából, hogy Anne L. Green elsőkézből tapasztalhatta meg és élhette át, hogyan lesz a szőlőből palackozott bor. Ahogyan Katie tanult Daniele-től, úgy tanultunk mi is az írónőtől. Informatívan, de nem terhelően. Olvasás közben szinte érezzük a vérünket perzselő bort, és a teljes élményt a könyv talán egy pohár chianti mellett adja igazán. 

A Toszkána vérét végtelenül átjárja a valódi olasz atmoszféra. A gyönyörű leírások hatására mi is jelen lehetünk az Allegrini birtok csodákat magában foglaló dombjain, lankáin. Megelevenedik előttünk a táj, a mesés naplemente, a végeláthatatlan szőlős. Anne L. Green egy igazi nyári utazásra hívja ezzel az olvasóit, odarepíti őket Toszkána mámorító vidékére, ahonnan alig akar hazatérni.

Borító:
Lélegzetelállító munka, csak sugárzik belőle az olasz temperamentum és légkör. A háttérben megelevenedik egy utcácska, ami jellemző az ország városaira, az előtérben pedig egy Daniele-t megelevenítő férfi ül egy motoron, ami tovább erősíti a hatást. A színek igazi nyári kalandról árulkodnak, és az az érzésem, amikor ránézek, nekem ezt mindenképp el kell olvasnom. Ugyan kicsit kilóg az ALG-borítók közül azzal, hogy ennyire színes és a megszokott szürke egy ecsetvonás erejéig sem tűnik fel a képen, mégis talán annelgreenesebb ez a borító, mint valaha. 

Összességében:
Anne L. Green legújabb trilógiájának bravúros és szenvedélyes felütése garantáltan elrabolja az olvasói szívét. Toszkána borvidékét járjuk be a Toszkána vérében, és lehetünk részesei egy kalandos, érzelmekben gazdag utazásnak. Katie és Daniele története arról szól, hogy a segítség mindig onnan jön, ahonnan nem várnánk, hogy a változásoknak teret kell engedni, mert nem csak rossz sülhet ki belőle, és hogy a szerelem mindent legyőz.
Vérbeli olasz atmoszférával megtöltött regény!

Azoknak ajánlom a könyvet, akik meseszép tájat, borvidéket szeretnének bejárni, Toszkánába repülni és egy szenvedélyes szerelem szemtanúi lenni. 

Oldalszám: 480
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Daniele Allegrini
Kedvenc idézeteim:

"– Tulajdonképpen nem is kellenek határok. Azok csak korlátok közé szorítanak. A saját gátjaid miatt nem mered az álmaidat megvalósítani. Én majd segítek, hogy elmúljanak a félelmeid."

*

"Úgy nézett rám, mintha én volnék a világon a legtökéletesebb Chianti."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése