2022. július 12.

Anne L. Green - Egyszerűen bonyolult

 HANGULAT                                MOLY                                        2022

"A harmincas éveit taposó Alyssa a levendulamezőkről híres Provence-ban éli idillinek látszó életét férjével, ám a valóság az, hogy már egy ideje nem perzsel köztük a levegő úgy, mint a kapcsolatuk elején. Hogy kitörjön az egyhangúságból, úgy dönt, egy másfajta édes csábításnak enged: cukrászdát nyit a város szívében, ahol megszállottan a macaronok iránti szenvedélyébe fojtja bánatát.
Alessandro Cross hamarosan befejezi az orvosi egyetemet és készen áll arra, hogy beteljesítse szülei nagy álmát: jól fizető állást szerezzen, és fiatal feleséget, akivel az olasz hagyományoknak megfelelően családot alapít. A sors azonban próbára teszi Alyssa és Axel hitét és hűségét is. A fiatalok a tengerparton botlanak egymásba, ahol már az első pillanattól vibráló feszültség érzékelhető kettőjük között. Némi vívódás után be is következik a katarzis, szenvedélyes és tiltott viszonyba bonyolódnak. 

Anne L. Green legújabb története, az Egyszerűen bonyolult rávilágít arra, milyen nehéz a hétköznapokban megküzdeni a megfelelési kényszerrel, hiszen sem a tekintély, sem a rangos szakmai elismerés nem véd meg mások ítélkezéséitől. És mi történik, ha minden észérv ellenére a szívnek nem lehet parancsolni?"

A Cross család már A remény hajnala c. kötetben a szívemhez nőtt. A főszereplő Matt legjobb barátjaként ismerhettük meg Alexander Crosst, aki önálló történetet is kapott Eltitkolt múlt címen. Ám a családfa tovább nőtt az Elvarratlan szálakkal, amiben a kis Aiden került a rivaldafénybe. A Crossok igazi úriemberek, akik szeretik élvezni az életet annak minden területén. A legifjabb Axellel már a Toszkán örökös néhány jelenetében megismerkedhettünk - Katie és Daniele történetében, ezzel pedig összeért Anne L. Green regényeinek két fő vonulata: a Cross család lendületes, vérpezsdítő családfája és a Csábító trilógiából kinőtt nyomozással és szerelemmel teli ágak. Alessandro Cross Olaszország, Amerika mesés vidékeiről most Provence tájaira kalauzolja el az olvasót, ahol megismerkedhetünk az élet édes és keserű oldalával is.

Alyssa élete a kislánya halála óta szürke és fájdalmas. Férje kéretlen, undok megjegyzéseitől és önmarcangoló gondolataitól egyedül a cukrászdája nyúlt menedéket. A mindennapjait belengi a reményvesztettség, önképét pedig rombolja, hogy Pierre a háta mögött szeretőt vagy szeretőket tart, és ezt még csak nem is próbálja teljesen leplezni. Ugyan csak a harmincas éveiben jár, a szeméből kihunyt a fény. De mikor teljesen lemondott már a valódi szerelemről, egyszer csak belép egy olasz fiatalember az életébe, és fénnyel tölti meg azt. Nemcsak a testét, de a lelkét is szeretné annak minden terhével együtt. Évek óta nem érzett hasonló boldogságot és szenvedélyt, mégis az ujján virító gyűrű, mely egy régen tett fogadalmat szimbolizál, számára még tartalommal bír. Létezik a helyes és a helytelen között is ösvény, amire a nő ráléphet?

Axel egy fiatal orvostanhallgató, aki a barátaival a nyári szünetre Aix-en-Provence városába utazik. A társaság nagy részének a kirándulás egyenlő a féktelen bulizással és mérhetetlen alkoholfogyasztással, a férfi mégis inkább a szerelmet vadássza. Egyszer a parton egy elbűvölő, szőke nőn akad meg a szeme, viszont azonnal tudatják vele, hogy számára ő tiltott gyümölcs. De egy kis bók még nem a világvége, nem igaz? 

"A szerelem lángja a legváratlanabb pillanatban felcsaphat, és akkor bizony porig égeti a gondosan felépített életemet."

Az Egyszerűen bonyolult egy olyan szerelmi történetet dolgoz fel, melyet a társadalom több ponton is megítél. Egyrészt Alyssa és Axel közötti korkülönbség az, ami nem feltétlen szokványos egy férfi-nő kapcsolatban, másrészt pedig a tény, hogy a nő házas ebben a viszonyban. Számomra a megcsalás a legaljasabb tett, amit egy ember el tud követni. Sosem fogom tudni megérteni, mi késztet a félrelépésre valakit ahelyett, hogy őszintén beszéljen a másikkal. Alyssát mégsem tudtam elítélni a tettei miatt, hiszen ez egy válaszreakció volt a részéről férje borzalmas verbális bántalmazásaira és titkos afférjaira. Szabadulni akart az aranykalitkából, melybe Pierre zárta, és az egyetlen módot Axel karjaiban látta. Alyssa számtalan alkalommal próbálta helyrehozni a házasságát, amiket a férje élből mindannyiszor elutasított. Letörte a szárnyait, Axel pedig próbálta helyrehozni a sebet, amit a sok fájdalom okozott neki. De nem olyan könnyű elnyerni egy olyan ember bizalmát, akit már számtalanszor becsaptak.

Ám a történet amennyire keserű, olyannyira édes is. Anne L. Green a borok szenvedélye után bemutatja, milyen egy igazi francia édesség, a macaron. Csupán néhány összetevőből áll a falatnyi finomság, mégis számtalan helyen lehet elrontani a készítését. Odafigyelést és türelmet igényel, de a végeredmény mindent megér. A legkülönbözőbb ízvilágok találkozása felejthetetlen desszertet kínál, ahogyan Alyssa és Axel sem lehetnének eltérőbbek egymástól, mégis a közöttük lévő láng és harmónia tagadhatatlan. Ráadásul Anne L. Green egy bevált receptet is mellékelt a regényhez, így minden olvasó kipróbálhatja, milyen is a történetben elkészített levendulás-citromos macaron.

"A lelked csak akkor öregszik, ha lemondasz az álmaidról."

Borító:
A regény borítója már árulkodik arról, merre utazik az Egyszerűen bonyolultban. A levendulamező rögtön megidézi Provence vidékét. Az előtérben egy nő - aki a főszereplő Alyssát testesíti meg - éppen csokrot szed a virágból, a távolban pedig egy férfi vár rá. A cím az égen terül el, és a Hatalom, mámor, Toszkána trilógiához hasonlóan a sorozatcímnek a francia zászló ad keretet. Harmonikus, szemet gyönyörködtető alkotás.

Összességében:
Az Egyszerűen bonyolult egy igazi nyári kaland. Franciaország vidékét bejárva Anne L. Green megismertet egy újfajta kultúrával, és egy nem mindennapi történettel. Alyssa és Axel között a láng már az első találkozásukkor nyilvánvalóvá vált, de a szerelmük egyszerűen bonyolult. Az útjukon sok az akadályozó tényező, és a jövő napsugarait beborítják a múlt fellegei. Az írónő megannyi mély, lélektani témát dolgoz fel - a megcsalást, a halált, a reményvesztettséget, miközben bemutatja, mennyi minden rejlik egy falatnyi süteményben.

Azoknak ajánlom az Egyszerűen bonyolultat, akik szeretik, ha komoly üzenetet tartalmaz egy történet, és nem félnek az élet habos oldala mellett a borúsaktól sem.

Oldalszám: 320
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: Alessandro "Axel" Cross
Kedvenc idézeteim:

"Az igazán jó kávé aromája nem egyszerűen keserű, annál sokkal több, fantasztikus illattal, zamatokkal rendelkezik, valóságos ízorgia, amit csak az olyan igazi ínyencek érthetnek meg, mint amilyen én is vagyok."

*

"Megtapasztaltam, hogy a csalódás mélységén az is mérhető, hogy az érzelem, amivel vágyakoztam, mennyire volt erős."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése