2022. augusztus 27.

Budai Lotti - Amit magammal viszek

 HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Nem ​kell magadtól elvenned ahhoz, hogy adni tudj  Laura a poggyászai mélyére ásott, és készen áll arra, hogy eldobja azokat, ahogyan arra is, hogy új életet kezdjen valakivel… Vagy mégsem? Mert egy dolog a csomagok alján démonokra bukkanni, és egészen más megszelídíteni őket, főleg, ha a régi beidegződéseink és a sérüléstől való félelmeink egyszerre lépnek működésbe…  Ez történik Laurával is, de a válságos pillanatban segítségére siet egy különleges ember, Berci atya, aki évek óta foglalkozik problémás fiatalokkal, akiket rendszeresen magával visz Srí Lankára önkénteskedni. Laura is a csapattal tart, hogy velük együtt jöjjön rá, hogyan gyógyíthatja meg saját belső gyermekét. Emellett más új élmények és leckék is várnak rá ebben az egyszerre békés és színes országban, ahol egy elefánt ormányának érintésétől többet lehet tanulni, mint a világ összes bölcsétől.  

Budai Lotti Tök-életlen életek-sorozatának befejező részében Laura az útja végére ér egy csodálatos helyen, ahol az ellentétek békésen megférnek egymás mellett, és ami ideális arra, hogy az ember megtalálja önmagát, és valaki másnak is helyet csináljon az életében. Persze kérdés, hogy kinek… Bencének? Lórántnak? Vagy valaki egészen másnak?" 

Budai Lotti írásai közel állnak a szívemhez - legyen az egy történelmi regény, nőtörténeti album, vagy a mai korban játszódó könyv az útkeresésről. A Tök-életlen életek befejezőkötetével egy hosszú, rögös út végére érünk, ami megannyi tanulságot tartogatott mind a főszereplőnek, mind nekünk, olvasóknak.

Birtalan Laura élete az indiai és a franciaországi útja után ismét sínen van. A szenvedélye - a fotózás - a munkája, miközben úgy érzi, méltó társra talált Lóránt személyében. A férfi igazi szabad szellem, és nagyszerűen kiegészítik egymást Laurával. Ahogyan ők fogalmaznak "ott vannak egymásnak". A bajban, örömben, bánatban, bármikor. Ám Laura a múltbéli sérelmei miatt fél az elköteleződéstől, de annál inkább a csalódástól, ami belőle származhat. 

Ám a hirtelen jött boldogságot egy mélyrepülés követi Laura életében. Újra azzá az emberré vált, aki nem akart többet lenni - akinek a boldogsága másoktól, és nem önmagától függ. Hogy igazán a poggyászai mélyére láthasson, élnie kell egy lehetőséggel, amit Berci atya kínál neki: vigyen egy csapat problémás kamaszt Srí-Lankára táboroztatni. Talán a környezetváltozás megadja Laurának mindazt, amire szüksége van.

A Tök-életlen életekben Laura mellett akad egy másik főszereplő: Ágas Bence. Laura gyerekkori legjobb barátja és első szerelme minden kötetben megjelenik, és folyamatos visszatérő eleme a nő életének. A történet lényegében Bence felbukkanásával indul el, hiszen ő az, aki cselekvésre ösztönzi Laurát, hogy hagyjon fel a konvenciók követésével és az elkényelmesedett élettel, és tegye azt, ami igazán boldoggá teszi. Így jut el a főszereplőnk Indiába, Franciaországba és Srí-Lankára. Ám nemcsak Bencével indul, de vele is zárul a történet. A trilógia során végig ott lebeg a kérdés: Vajon Bence és Laura kapcsolata baráti vagy szerelmi? Mit jelentenek ők egymásnak? Laurának nem csak a boldogságért kell síkra szállnia, hanem a Bencével kapcsolatos kérdéseire a válaszok is a poggyászai mélyén lapulnak. Olvasóként nagyon vártam, mit is tartogat kettejük számára Budai Lotti, és szokás szerint megtalálta azt az utat, ami egyszerre volt valószerű, tanulságos és nem túlromanticizált. 

"– Akkor mégis mi marad belőled, ha mindent feláldozol a másikért?"

A Tök-életlen életek trilógia engem az elsőtől az utolsó betűig elkápráztatott. Az írónő megmutatta, mennyire otthonosan mozog a kortárs kérdésekben, melyek a három regény gerincét képezik. Birtalan Laura életén keresztül bemutatja Budai Lotti, hogyan lehet kemény munka árán kilépni az egzisztenciális válság fojtogatásából és a társadalmi béklyók szorításából. Mindezt az utazás toposszal fűszerezve, amely által számos egzotikus kultúrával ismerkedhet meg az olvasó - mint Srí-Lanka vidékének varázsa.

Borító:
Az Amit magammal viszek borítóját a zöld és a rózsaszín kombinációja jellemzi. Megfigyelve az apró részleteket azonban feltárul a regény - az oázis, a szívek,  a cica, az összegubózó lány mind elárulnak valamit a történetről. Külön öröm, hogy az én ajánlásom olvasható a kötet hátulján Anne L. Green írónő sorai mellett.

"– Néha csak a fájdalommal tud gyógyulni az ember."

Összességében:
Az Amit magammal viszek méltó lezárása egy igazán kalandos és mély külső-belső utazásnak. Birtalan Laura rengeteg élettapasztalatot szerzett a három kötet alatt és rájött arra, hogy csak úgy ismerheti meg teljesen önmagát, ha megtudja, mit rejtenek a poggyászai.
Budai Lotti a Tök-életlen életekben rámutat arra, hogy az élet rendje nem mindenkinek ugyanazt jelenti, az életútjára mindenkinek saját maga kell rátalálnia. Mindemellett szó esik szerelemről, barátságról, különféle kultúrákról és hagyományokról, melyek elgondolkodtatják az olvasók - ő mit vár a saját életétől és hogyan valósíthatja meg mindazt. 

A Tök-életlen életek trilógia egy olyan történet, amiből mindenki le tudja vonni a saját életére nézve a tanulságokat, amiket az utolsó oldalak után is magával vihet.
Köszönjük, Lotti!

Oldalszám: 450
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: Birtalan Laura
Kedvenc idézeteim:

"Az élet utazás, az emberek pedig útitársak. Ha valakik együtt tudnak menni az út végéig, az klassz. De ez általában nem így van."

*

"Mert ha valakitől azt várod, hogy megmentsen, az igazából nem szerelem, hanem függés."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése