2024. január 10.

Taylor Jenkins Reid - Szikrázó Malibu

  HANGULAT                                MOLY                                        2023

"Malibu, 1983 augusztusa. Elérkezett Nina Riva éves nyár végi bulijának napja, és a várakozás izgalma a tetőfokára hág. Mindenki a híres Riva testvérek kegyeit keresi. Nina tehetséges szörfös és szupermodell, Jay szörfbajnok, Hud ismert fotós, Kit pedig a többiek imádott kishúga. A testvéreket mindenki elragadtatott csodálattal figyeli egész Malibuban és még azon túl is – főleg mivel a legendás énekes, Mick Riva gyerekei.
Csupán egyetlen ember nem várja kitörő lelkesedéssel az év partiját: maga Nina. Ó, és talán Hud sem, mert már rég ideje lenne megvallania valamit a fivérének, akivel születésüktől fogva elválaszthatatlanok. Jay azonban számolja az estig hátralévő perceket, hiszen a lány, akire állandóan gondol, azt ígérte, eljön. Kitnek is megvannak a maga titkai – például egy vendég, akit a többiek tudta nélkül hívott meg. Éjfélre a buli teljesen kicsúszik a testvérek irányítása alól, ám a hajnali első szikra előtt még tele vannak a poharak, szól a zene, és a család generációit formáló szerelmek és titkok mind felszínre kerülnek.

A Szikrázó Malibu egy család felejthetetlen éjszakájáról szól, amikor mindannyiuknak el kell dönteniük, mit tartanak meg az életüket alakító örökségből… és mit hagynak maguk mögött."

Taylor Jenkins Reid tollából a Szikrázó Malibu volt a harmadik könyvem. Az Evelyn Hugo hét férje egy igazán különleges olvasmányélményem volt a 2023-as évben, nagyon szerettem a fiktív életrajzi művet egy olyan hollywoodi filmsztárról, aki életének utolsó fázisában úgy dönt, hogy napvilágra hozza: miért is házasodott meg hétszer. Később elolvastam, majd megnéztem a Daisy Jones & The Sixet és a belőle készült sorozatadaptációt, ami szintén egy rendkívüli élményt nyújtott, hiszen egy valóságban nem létező együttes életét adja olyan életűen vissza, hogy magam is elgondolkodtam, hátha tényleg megalakult a banda a '70-es években, ráadásul egy interjúkötet formájában írta meg ezt az írónő, ami még dob az egyediségén. Ezek után kíváncsian álltam neki a Szikrázó Malibunak, ami ugyancsak nem okozott csalódást.

A Szikrázó Malibu visszarepít a 20. század második felébe, ahol az akkorra már befutott modell és szörfös Nina Riva készül megrendezni az óceánmenti házában az évszázad buliját. Híresen a nő évenként megrendezésre kerülő kertipartijai azok, ahol biztosan mindig történik valami izgalmas, amin egész Malibu lakossága csámcsoghat a következő évig. Az pedig az emberek számára csak hab a pletykatortán, hogy Ninát nem sokkal korábban hagyta el profi teniszező férje egy szintén sportoló nőért.

Ebben a kötetben a Riva család kaotikus életét követhetjük végig, egészen onnantól, miként ismerkedtek össze a szüleik: June és Mick Riva. Miért cseng ismerősen ez a férfinév? Az írónő, úgy látszik, mestere az elrejtett információknak, hiszen Mick Riva nem más, mint Evelyn Hugo egyik férje. (Dobtam egy hátast a felismerés kapcsán.) Amint a férfiből híres énekes válik, úgy csapong arra, amerre fújja a szél. Saját magát azzal próbálja felmenteni, hogy nem apa-alapanyag, és hasonló magatartást látott a saját szüleitől is, ugyanakkor szerintem nem mentség ez semmire, amit elkövetett a feleségével szemben, akit négy gyerek egyedüli felnevelésére kényszerített, majd alkoholizmusba kergetett. Mi mit éreztünk volna, ha egy nő beállítana egy csecsemővel a karján azt állítva, hogy a gyerek a férjünktől van? June - sokakkal ellentétben - magához vette a kisfiút, és sajátjaként nevelte egy szerető közegben. Ugyanakkor még életében is rengeteg feladat hárult a legidősebb testvérre, Ninára, aki mindent megtett azért, hogy öccsei és húga biztonságot nyújtó, családi fészekben nőhessenek fel.

"Mekkora súlya lehet egy tehetetlenül az ember karjába zuhanó testnek? És háromnak? Nina mindannyiukat megtartotta. A karjában, a hátán cipelte őket."

A négy Riva-testvér - Nina, Jay, Hud és Kit - megmutatja, hogy az életben az egyik legfontosabb kötelék a testvéri kapocs. Azokat a nehézségeket, amiken keresztülmentek, csupán együttes erővel lehettek képesek legyűrni, mégpedig sok kompromisszum és lemondás árán. Vajon a testvéri szeretet az élet minden próbáját kiállja? 

Végül pedig vessünk egy pillantást a regény szimbolikájára. A Szikrázó Malibu fő helyszíne az óceánpart, a gyerekeket pedig a szörfözés mint közös érdeklődés köti össze. A víz táplálja a köztük lévő testvéri köteléket, majd az segíti át őket az anyagi helyzetükön - hiszen Ninából híres bikinimodell lesz, Jayből profi szörfös, ami áttörést jelent a gyerekkori nélkülözésből.  Ugyanakkor az éltetés mellett a halál jelentéstartalma is megjelenik a könyvben. Ezt a kettősséget látjuk a tűz esetében is. Már a regény felütése is a malibui tűzesetek felsorolásával kezdődik, bemutatja azt a pusztítást, amit a szárazság okozta tűzvészek okoztak a partszakaszon. Viszont a a negatív konnotáció mellett a tűz tisztító tulajdonsága is megjelenik - az újrakezdésé, amiben a Riva család részesülhet.

Taylor Jenkins Reidtől nem vártam mást, mint egy mesterien kidolgozott, lélektani tartalmakkal teli regényt, amit meg is kaptam a Szikrázó Malibutól.

Borító:
A képet a kék és a rózsaszín egyvelege uralja, a háttérben felsejlik egy női szörfös alakja, a pálmafák ágai és a tenger hullámai. Nagyszerűen megragadja az atmoszférát.

Összességében:
Taylor Jenkins Reid a 2023-as évem nagy felfedezettje, aki nem véletlenül örvend ekkora népszerűségnek szerte a világban. A Szikrázó Malibu egy erős lélektani vonalú családregény, melyben az írónő arra próbál választ keresni, hogy meddig visszük magunkkal a transzgenerációs örökségeinket, és hogyan tudunk megküzdeni velük. Taylor Jenkins Reid ezekre a kérdésekre a testvéri összetartozás erejét mutatja be reflexióként. Nina, Jay, Hud és Kit bár különböző problémákkal viaskodnak, testvéreikre mindig számíthatnak, mert ilyen egy biztonságot nyújtó családi fészek, amit nagy nehezen, de végül magukénak tudhatnak.

Oldalszám: 384
Kiadó:
Könyvmolyképző kiadó

 
Kedvenc karakter: Nina Riva
Kedvenc idézeteim:

"Talán a szüleink élete a sorsunkba van vésve. Talán nincs is más sors, csak a késztetés, hogy újraéljük a hibáikat. Bármennyire is próbálkozunk, sosem leszünk képesek dacolni az ereinkben csörgedező vérrel."

*

"Az óceán már csak ilyen: nem lehet irányítani. Itt az ember a természet kegyelmére van bízva. Ezért lehet a szörf több egyszerű sportnál. Kell hozzá az is, hogy a sors a szörfös mellé szegődjön, hogy az óceán a kegyeibe fogadja." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése