2023. november 14.

Taylor Jenkins Reid - Daisy Jones & The Six

 HANGULAT                                MOLY                                        2021

"Rock ​and roll a javából! Hamarosan tv-sorozatként is hódít!

Mindenki ismeri a Daisy Jones & The Sixet, de hogy miért oszlott fel az együttes a népszerűségük csúcsán, azt senki sem tudta… Mostanáig.Daisy Los Angeles-i tinédzser a hatvanas évek végén, aki a Sunset Strip klubjaiba kéredzkedik be, rocksztárokkal fekszik le, és arról álmodik, hogy egy nap majd a Whisky a Go Góban énekelhet. Bár a szex és a drogok is magukkal ragadják, az igazi szenvedélye a rock’n’roll. Húszéves korára felfedezik a hangját és páratlan szépségét, mely könnyen őrültségre sarkallja az embereket. Ekkor vált egyre népszerűbbé a The Six is, a mélabús Billy Dunne együttese. Első turnéjuk előestéjén Billy barátnője, Camila megtudja, hogy terhes, és az apaság és a hírnév nyomása túl sok Billynek, akivel kissé elszalad a ló a turnén.

Daisy és Billy útja akkor keresztezi egymást, amikor egy zenei producer rájön, hogy a megasiker kulcsa a páros összehozása. És ami ezután történik, az már maga a legenda.Ezt a mítoszt járja körbe ez a lebilincselő és felejthetetlen regény, amely a hetvenes évek egyik legnépszerűbb bandájának történetét meséli el visszaemlékezéseken keresztül.
Taylor Jenkins Reid tehetséges író, aki új szintre lép a Daisy Jones & The Sixszel, különleges és egyedülálló hangjával zseniálisan mutat be egy kivételes helyet és időszakot." 

Taylor Jenkins Reid nevével az Evelyn Hugo hét férje kapcsán találkoztam először. Azóta már több könyve is megjelent a Könyvmolyképző kiadó gondozásában, hiszen az írónő nemcsak külföldön, de hazánkban is egyre nagyobb sikereknek örvend. Ráadásul nemrégiben egy minisorozat is készült a Daisy Jones & The Six c. regényéből, ami még inkább megdobta a hírnevét. De abban biztos voltam, hogy mielőtt megnézném a sorozatot, elolvasom az alapjául szolgáló könyvet. Így is tettem.

A Daisy Jones & The Six az amerikai zeneipar velejébe kalauzol el bennünket. A '70-es évek táján számos feltörekvő banda igyekezett a Rolling Stones vagy a Queen nyomdokaiba lépni. A pittsburghi fiatalok ugyanilyen nagy álmokat tűztek ki maguk elé, amikor megalapították az öttagú Dunne Brothers nevet viselő zenekarukat, melyet az énekes, Billy Dunne valamint öccse, a gitáros, Graham Dunne után kapott. Eleinte helyi rendezvényeken, esküvőkön, bulikon játszottak, majd álmaikat követve leszerződnek egy producerrel, aki meglátja bennük a tehetséget. A banda immár nem csak fiúkból áll: egy fellépés alatt találkoznak Karennel, aki a zenekar billentyűse lesz, így viszont meg kell változtatni a zenekar eredeti nevét. Így lesznek ők a The Six, lévén, hogy hatan játszanak benne: Billy, Graham, Karen, Pete, Eddie és Warren. Első lemezük sikere után Los Angelesből elindulnak az első turnéjukra. Úgy tűnik, az élet mindent megadott nekik, amire csak vágytak. De a színfalak mögött közel sem volt ilyen egyszerű a helyzet. Minden olyan hirtelen történt, a banda tagjai fiatalok, akik csak gondtalanul, függetlenül élvezik a siker minden egye pillanatát: pénz, alkohol, drogok, nők kereszttüzében. 

Ezzel párhuzamosan olvashatunk Daisy Jonesról, aki ösztönös zenei tehetség. A szülei elhanyagolják, emiatt pedig máshol keresi az elismerést. Különböző férfiak kegyeiben. Fiatal lányként próbál érvényesülni egy olyan világban, ami csak az impozáns külsejére figyel, nem pedig a benne lakozó őstehetségre. Egyszerre használják őt ki, és használja ki ő a férfiakat az előrejutásért. Ám ahogy a karrierje fejlődik, úgy süllyed el Daisy Jones is az alkoholmámorban és a cigifüstben. Vajon képes szeretni egy olyan ember, aki sosem kapott szeretetet?

"Nem számít, kit választasz magad mellé a hosszú útra, biztos, hogy fájdalmat fog okozni. Egyszerűen ezzel jár, ha valaki fontos neked. Nem számít, ki az, akit szeretsz, biztos lesz olyan, hogy összetöri a szívedet."

A The Six hirtelen jött hírneve után a bandának elő kell rukkolnia egy még nagyobb dobással, hogy ne veszítse el mindazt, amiért eddig küzdött. Billy minden erejét a családja összetartásába fekteti, hogy olyan édesapa lehessen a lányai, és olyan férj legyen a felesége számára, amit megérdemelnek. Mi lehet jobb módja az érzelmei tálalására, mint egy dal? Ám a producernek olyan ötlete támad, ami nemcsak a banda életét, hanem az egész zeneipart megrengeti: egy duett.

Taylor Jenkins Reid nagyszerű írónő, ezt már az Evelyn Hugo hét férje olvasásakor bizonyossá vált. Ugyanakkor most egy újabb oldalát mutatta meg nekünk, igazi egyediséget csempészett a regényirodalomba: ugyanis a Daisy Jones & The Six meglepő módon egy interjúhálózat. Egy dokumentáció egy fiktív banda életéről, alakulásáról, színpadi és kulisszák mögötti jelenlétéről. Mindez úgy, hogy jól követhető cselekménye, íve van a történetnek, és az újítás egy cseppet sem megy az élmény rovására. Az írónő ezáltal számos karakter bőrébe bújik, de a hitelessége nem veszik el. Az interjú egy személyes műfaj, a személyes tapasztalatokra és érzelmekre épül, Taylor Jenkins Reid pedig nagyszerűen lavírozik a szereplők tengerében, melyek mozaikként egészítik ki egymást, mire összeáll számunkra is a teljes kép. A végére pedig igazi szívszaggató élménnyé vált az olvasása - hiszen a Daisy Jones & The Six egy csodálatos remekmű.

A zenei adaptációk: x

 

 

 

Nagyon kíváncsi voltam, mit hoznak ki belőle a sorozat készítői. Többnyire elégedett vagyok a végeredménnyel, ugyanakkor néhány csúsztatás miatt a kapcsolati dinamikák átértelmeződnek a regényhez képest. Daisy karaktere kidolgozott, nagy ívet jár be, de úgy éreztem, hogy későn vált azzá a csapongó Daisyvé, akit a könyvben megismerhetünk. Ami miatt viszont nagyszerű adaptáció lett: zseniálisan felvette a Daisy Jones & The Six hangulatát, a korszellemet, az atmoszférát, a divatot. Mintha a regényből léptek volna ki a színészek. És a zenefeldolgozások... Mind csodálatosak lettek, már csak ezeket hallani is megérte megnézni a sorozatot.

Borító:
Eredeti nyelven számos borítóval megjelentették a Daisy Jones & The Sixet, ugyanakkor a központi eleme mindegyik alkotáson a címszereplő, Daisy a maga vörös hajával. A kedvencem nekem mégis egy egész alakos portré, mely megeleveníti a kort, a divatot és a háttérrel Los Angelest, megtartja az elterjedt borító színeit, ugyanakkor párhuzamba állítható az Evelyn Hugo hét férjének borítójával is, ami által a szerzői életmű külsőleg koherenssé válik.

Összességében:
Biztos vagyok benne, hogy Taylor Jenkins Reidtől nem ez volt az utolsó olvasmányom. A Daisy Jones & The Six egy fiktív banda élettörténetét, megalakulását és utóéletét mutatja be egy igazán különleges, interjús formában, melynek akadályait véleményem szerint az írónő igazán ügyesen kezelte. A szereplők hús-vér emberek, akik szeretnek, élnek, hibáznak, majd megpróbálják a vétségeiket korrigálni. Különböző fiatalok, akiket összeköt a zene. Bemutatja a hírnévvel járó árnyoldalakat, az áldozathozatalokat, melyeket a siker megkövetel. Ezenfelül izgalmas egy izgalmas történet, mely folyamatosan fenntartja az érdeklődést. Igazi letehetetlen olvasmány.

Azoknak ajánlom a Daisy Jones & The Sixet, akik szeretnének egy valódi kaland részesei lenni, dalokat szerezni, turnéra menni, szerelembe esni, és egy olyan regényt a kezükbe venni, melynek minden szava egyedi és kincset érő. Imádtam!

Oldalszám: 443
Kiadó:
Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Graham Dunne
Kedvenc idézeteim:

"A szerelem és a büszkeség nem férnek meg egymással."

*

"És mind ezt várjuk a művészettől, nem igaz? Azt, hogy valami olyasmit mondjon ki, ami ott él bennünk is. Amikor felmutatja nekünk a saját szívünk egy darabját. Olyan érzés, mintha az embert saját magának egy részével szembesítené."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése