2016. február 7.

Jus Accardo - Érintés

HANGULAT                                MOLY                                         2013


"Mikor egy idegen fiú száguld le a patak melletti töltésen, és épp a lába előtt ér földet, a tizenhét éves adrenalinfüggő Deznee Cross úgy dönt, kihasználja a lehetőséget, hogy felbosszantsa apját, ezért hazaviszi a titokzatos, jóképű, jégkék szemű srácot. De valami nem stimmel Kale-lel. Dez cipőjét hordja a zuhany alatt, lenyűgözik az olyan tárgyak, mint egy DVD, vagy egy váza, és mintha attól tartana, hogy a lány egy érintésétől elporladna. De egyszer csak megjelenik Dez apja, fegyverrel a kezében, és jóval többet tud Kale-ről, mint kellene. Dez rájön, hogy sokkal több van a fiúban – és az apja „ügyvédi irodája" is más – mint az elsőre látszott. Kale a Denazen részvénytársaság rabja volt – egy szervezeté, amely összegyűjtötte a „különleges" gyerekeket, akiket csak a Hatosnak neveznek, hogy fegyverként használja őket, egy egész életen át. Á, igen, és az érintése? Az halálos. Dez és Kale mindenre elszántan csatlakozik a Hatoshoz, hogy legyőzzék a Denazent, mielőtt azok kapják el őket és Dez apja rájön a legnagyobb titokra. A titokra, melyet Dez egész életében meg akart óvni. A titokra, melyért Kale ölne, hogy megóvja."

Már isten tudja, milyen régóta szemezek ezzel a könyvvel, de az biztos, hogy elég régóta. Valamiért e-bookon nem fűlt a fogam elolvasni, meg mindig volt valami, amit nem lehetett letenni, de örülök, hogy most tényleg elérkezett az alkalom. Kihasználtam, hogy a gyerekdoki betegszabadságra küldött, így nekiveselkedtem ennek, mivel hamarosan vissza kéne vinnem a könyvtárba. Hopika. Megbántam, hogy elolvastam? Egyáltalán nem. Miért? Meglátod. 

Dez egy tipikus lázadozó lány, főleg, hogy csak az apjával él, és ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobban felbosszantsa. A lány úgy érzi, nem szereti, de ezt eddig az anyja halálának az okának tudta be. Dez abban a hitben élt, hogy az édesanyja a szülés közben halt meg, ezért az apja teljesen berágott rá. Egyik este egy nagy banzáj után ment egyedül haza, de furcsa dolgokat tapasztalt. Szó szerint belefutott egy csillogó szemű srácba, aki elkérte a cipőjét. Nem épp a legjobb csajozási módszer, bár Kale-nek bejött. Aztán a srác volt nincs, eltűnt a bokorban, mivel valakik üldözték. Öltönyös ürgék léptek fel a színen, amint a fiút elnyelte a föld Dez cipőjével együtt. A lány érezte, hogy valami nem stimmel, így mikor a kiöltözött figurák kérdezték, látott-e valakit, nem dobta fel a hirtelen szökevényt. Mit csináljon vele? Mivel Dez az apja bosszantásának élt, hazavitte. Mi lehetne rosszabb egy apának, ha egy félpucér pasit talál a lánya szobájában? De a várt hatás elmaradt. A befogadott fiú, a jelek szerint Kale, furcsa dolgokat csinált; cipőben zuhanyzott, elcsodálkozott a modern technikán. És mikor az apja beállított... Minden felborult. Dez apja nemhogy kiborult volna a szokásos okokon, a kezében hirtelen egy pisztoly jelent meg. Kale felismerte a képeken szereplő férfit, a Denazen vezetőjét. Dez eddig úgy tudta, hogy az apja ügyvéd, erre jön ez a fiú és azt állítja, hogy az a személy, akivel eddig élt olyan lényeket fejleszt, akik más embereket gyilkolásznak. Lehetséges ez? Egyre több, nem sokkal ezelőtt látott öltönyös ember jelenik meg a házukban, de szerencséjükre Kale-nek és Deznek sikerül elmenekülniük. A lány barátjaihoz fordul, Curdhöz is benéznek, de ott is rájuktalálnak az öltönyös emberek. Eközben Kale elmondja Deznek, hogy az anyja még él, ő Sue, akivel eddig nevelkedett. Dezben felfordul minden, már csak egy cél lebeg az orra előtt: Megtalálni az anyját. Elindul egy sorozat, miszerint a két fiatalt mindenki egy másik emberhez küldi egy kis infomorzsával együtt, kit kell keresniük, míg végül az egyik ember nem máshoz küldi őket, mint Dez expasijához, Alexhez. 
Deznek nem csak azzal kell szembenéznie, mégis mit tett az apja egész idő alatt, hanem az érzéseivel is. 
Alex elvezeti egy Ginger nevű Hatoshoz, aki a Denazen listáját kéri az eddig ismert Hatosokról, aminek érdekében el kell fogatnia magát, és visszamennie az apjához, hogy hozzáférhessen az adatokhoz. 
De miután az első próbálkozása nem sikerült, fel kell fednie magát az apja előtt.
Ő is Hatos. 
Neki is van egy kis gikszer a hatodik kromoszómájával, amiben ez a dolog van kifejlesztve. Mintha az apja csak erre várt volna, beviszi őt a Denazenbe. De Deznek már nem csak az a feladata, hogy megszerezze a listát, hanem az idő közben elkapott Kale-t is vissza kell szereznie az apja karmai közül, hiszen az engedetlenségéért tudja, halál lesz a sorsa a fiúnak. 
Sikerül neki túljárni az apja és az egész csapata eszén? Vagy pont fordítva lesz? Nem bízhat senkiben, csak saját magában, hogy megmentse mindazt, akit szeret. 

Spoilert tartalmaz!

Dez Mercy segítségével, aki jónak álcázza magát és Ginger küldöttének, alakot cserélnek, így a lány ki tudja hozni a rácsok mögül a 98-ast, vagyis Kale-t, de minden ilyen egyszerűen ment volna? 
Kiderül, hogy a Kaszás, akit egész idáig kerestek, nem más mint maga Kale. 
Egy hatalmas parti van készülőben, ahova a Denazen tagjai is elmennek, mert vissza akarják szerezni a Hatosaikat, vissza akarják szerezni Fint, Kale-t és Dezt. Persze, a lány nem tudja, hogy akiben megbízott, aki hajlandó volt neki segíteni, Alex, mégis elárulja az apjának, és az önző boldogsága érdekében a Denazen emberei elé veti Kale-t. 
De Dez még nem érzett ilyet más iránt. Nem hagyja, hogy a fiút elfogják, hiszen már tudja, honnan is jött és miket csináltok ott egész eddig vele. Egyszerűen nem hagyhatja. 
Valamit ki kell ötlenie, hogy megmentse barátját és talán szerelmét. 
A nagy tömegben megtalálja szerencsére Kale-t és Sue-t is, aki egy kis galiba miatt Dezzé változott, amivel a Denazennek szintén voltak tervei. Kale érintése halálos lehet, sőt az is, minden szerves anyagra, rögtön elporladnak, amint megérinti. Szerencsére Dez immúnis rá. 
Persze, a menekülésbe Dez apjának bele kell rondítania, fenyegeti a lányát és a feleségét, elmondja az igazságot, miszerint az egész léte a lánynak csak egy kifejlesztett terv volt, hogy felerősítsék a tudását. 
Nincs más lehetőség. 
Dez apja felajánl Kale-nek egy lehetőséget, hogy valamelyik szerettét megmentheti. Vagy Sue-t vagy Dezt. Kit választ? 
Ekkor betoppan Ginger a hatalmas Hatos seregével, és kirobban a harc a Denazen és a Hatosok között. De ennek is ára van. Kale szíve megszűnik dobogni. 
Szerencsére van köztük egy gyógyító, de mivel ha valaki hozzáér a fiúhoz, elporlad, és amúgy is a gyógyításnak ára van. Rendszerint egy emlék az gyógyítótól vagy akár a hallása. Csak Dezen keresztül történhet a dolog, de akkor ő húzza a rövidebbet, neki kell lemondania valamiről, de nem érdekli, megteszi ezt Kale-ért. 
Nyernek a Hatosok, Kale is életben maradt, de Dez apja is, ami nem jelenthet sok jót a jövőre nézve. 

A két fiatal végül az egész nyarat annak szenteli, hogy figyelmeztessék a lista alapján a Hatosokat, és meggyőzzék őket, hogy a Denazen rossz.

Karakterek:
Dez: Érdekes, mert nem szoktam jóban lenni a lány karakterekkel, de mikor ma reggel elkezdtem olvasni, és egy vagány csajszival találtam szembe magam, megkönnyebbültem. Végre nem egy olyan történet, amiben egy könyvmoly lány szerepel és elcsavarja a görög isten pasi fejét az IQ-jával. Megszerettem a karakterét a könyv végére. Bátor, kétségtelen, hogy az, és nem csak azért, mert el kellett viselnie és feldolgoznia mindazt, amit megtudott az apjáról, az csak hab a tortán. 
Kale: Furcsa személyiség, de hamar a szívemhez nőtt ő is. Ő is, Dezhez mérten, nagyon bátor, a múltja miatt is, amin eddig keresztül kellett mennie, de ahogy ezt a lány is leírta, megmaradt olyan, amilyen egy érző ember, a sok szenvedés nem törte meg. És szerintem ez nagy tulajdonság. Na meg kedves is mindenek felett. Én személy szerint cukinak találtam, hogy ezt a világot alig ismeri, sok dolgot meg kell neki magyarázni, és ehhez a vonzó külseje is hozzá jött... Perfie. 

Mint ahogy ezt minden kritikában elmondom, de nagyon nem szeretem, ha egy konkrét szereplő van a borítón. De legalább most hasonlít a főszereplőnkhoz, haladás az emberiségben és a borító készítésben, halleluja.  Még ha nem is olvastam, a fiúról lerí, hogy valami történt vele a múltban, mégpedig mindezt a nem igen kedves nézéséből lehet levonni, de ebben is hasonlít Kale-hez. Legalábbis nekem a szemem előtt van, mikor rá akart ugrani Alexre, akkor nagyjából ilyen képet vághatott. Bár, én nem így képzeltem el szokás szerint a tökéletes férfi főszereplőt, sőt, bevallom, hogy nekem az arca ilyenkor nem szokott megjelenni, ki tudja, miért. 
A cím nekem nagyon tetszik, minden benne van, ami kell. 
A barnát nagyon eltalálták, mint az egész sorozat alapszíne.

Összességében:
Őszintén megvallva, az elején, mikor gondolkodtam rajta, milyen minősítést adjak neki, csak 4,5-re gondoltam, de egyre jobban belelendült a történet, és ott tartottam, hogy nem bírtam letenni. 
Egy furcsa, de eszméletlen történetet olvashattunk, ami komolyan, szó szerint magával ragad. 
Csak ajánlani tudom, és persze, mint ez később kiderül, nem csak 4,5-öt kap!


Oldalszám: 369
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Deznee Cross és Kale

Kedvenc idézet: 

"Te vagy az egyetlen, aki meg tud engem érinteni. Egy nap majd képes leszek megérinteni másokat anélkül, hogy porrá változtassam őket, de ez nem változtat majd azon a tényen, hogy te vagy az egyetlen, aki meg tud érinteni engem."
- Kale 


Kérdéseim olvasás utánra:
- Te mit tennél, ha kiderülne valakiről, akit szeretsz, hogy nem az, akinek eddig hitted?
- Szerinted a Denazen vezetőit ilyenkor mi fűti, hogy képesek legyenek ezt csinálni?
- Hogy viszonyultál Dezhez? Jobban szeretted, mint a legtöbb könyvben szereplő lány főszereplőt? 



2 megjegyzés:

  1. Drágám!
    Ezt a könyvet (is) régòta kerülgetem mar...egyertelmű a döntés...a könyv a sokat emlegetett listamon van
    Igaz kicsit nagyon hatul..mert valahol meg mindig odzkodok tole...nem tudom miert valahogy taszitva vonzz...ez egy nagyon ertetmes kifejezes volt Ugye?:)
    Koszonom hogy olvashattam ezt a kritikadat is

    Szia
    BezTina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ajánlom, nekem legalábbis tetszett, végre valami újfajtát is olvashattam! :)

      Törlés