2023. január 3.

George R. R. Martin - Tűz & Vér

  HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőről hódította meg Westeros marakodó királyságait. A Tűz & Vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel a történet fonalát, és egészen a dinasztiát majdnem elpusztító polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit. 

Mi történt valójában a Sárkányok tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet több mint nyolcvan illusztráció gazdagít. Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája a Tűz & Vér lapjain. "

George R. R. Martin olyan egyedi fantasy-univerzumot teremtett, mellyel talán csak J. K. Rowling és J. R. R. Tolkien vehetik fel a versenyt. Az igazi kasszasikerré vált Trónok harca után az HBO gyártói úgy döntöttek, bemutatják nagyképernyőn a Targaryen-dinasztia, Daenerys őseinek történetét, mely a Sárkányok háza címet viseli. Ez jelent meg 2022 nyarán, és ahogyan azt már többször említettem, teljesen a rabjává váltam. Minimum tizenötször láttam már a tíz rész mindegyikét, és nem tudok ráunni. Karácsonykor pedig elővettem az alapjául szolgáló könyvet - a Tűz & Vért, mely nem csupán a sorozat dramaturgiájára épít, hanem olvashatjuk az előzményeket és hatásait egyaránt. Az itt szerzett ismereteim teljesen meghatározzák A tűz és jég dala-univerzumhoz való hozzáállásomat, kiszélesítette a perspektívámat és összefüggésrendszerekre világított rá, melyeket magamtól nem vettem volna észre.

A Tűz & Vér onnan indít, hogyan hajtotta uralma alá I. (Hódító) Aegon Targaryen Westeros urait, és hogyan ült fel a Hét Királyság trónjára, melyet a diadalai közben elhullott katonák kardjaiból kovácsoltatott, és ennek nyomán nevezzük Vastrónnak. Ahogyan azt már Martintól korábban megszokhattuk, a vérfertőzés nem egyedi eset, főleg, ha Targaryenekről van szó. A Hódító ugyanis feleségül vette két lánytestvérét - húgát és nővérét -, Visenyát és Rhaenyst a vérvonal tisztasága miatt, és velük együtt győzte le a westerosi urakat. De hogy ehhez mit szólt a királyság, az más kérdés, és nagyban meghatározza a későbbi évszázadok eseményeit. Nagyon jó volt a mindenki által említett Hódító Aegont közelebbről is megismerni, még inkább a testvéreit, akik kitörnek a középkori női elvárások alól, és sárkányháton vonulnak hadba férjükkel az oldalukon. 

Ugyanakkor ezután következett az öröklés kérdése: Kinek a fejére kerüljön a korona Aegon halála után? Két fia, Aenys és Maegor féltestvérként a két lánytestvértől születtek. Ám míg Aenys termékenynek bizonyult, Maegort csupán a düh és a trón utáni vágy fűtötte, melynek öröklési rendjében folyamatosan hátrébb és hátrébb került. Rá csak Kegyetlen Maegorként tekint az utókor - a könyvből pedig kiderül, miért. 

"A háború magvait békeidőben vetik el, és így történt mindez Westeroson is."

Szépen lassan elértem a Sárkányok háza dramaturgiájáig. Ám a kedvenc részem mégsem ez volt a kötetben, hanem Rhaenyra dédszüleinek - I. Jaehaerys és Alysanne Targaryen - valamint tizenhárom gyerekének története. Ennyiféle jellem ritkán van egy családban, de mindegyik tartogatott meglepetést és fordulatot a könyvben. Ám a legnagyobb tragédia - szerintem -, hogy ennyi gyerek közül mégis halála előtt nem volt, aki örökölje a koronát egyenes ágon. Emiatt Jaehaerysnek (a Békehozónak) össze kellett hívnia Westeros urait, hogy demokratikus úton jelöljék ki a következő uralkodót. Ezzel a jelenettel indít a Sárkányok háza első része, melyből kiderül, hogy a jelenlévők az Öreg Király férfiunokáját, Viseryst választották a legidősebb (nő) unoka, Rhaenys hercegnő és utódai helyett. A Tűz & Vér világított rá ennek a jelenetnek az igazi fontosságára: hiszen ekkor jelölik ki a törvényes utódlás rendjét, mely által a korona a férfiak ágán mehet tovább. Ezzel ment szembe Viserys, amikor első feleségétől (és unokatestvérétől) született lányát, Rhaenyrát jelölte ki örököséül öccse, Daemon Targaryen, majd később második feleségétől született fia, II. Aegon helyett. A két testvér viszályát később Sárkányok Táncaként jelöli meg a krónika. 

Nagy ámulattal olvastam a könyvet, és örültem, hogy a legtöbb sorozatbeli jelenet teljesen könyvhűen lett megrendezve, sokszor még szó szerint is idéztek Martin alkotásából. A Sárkányok háza színesebbé, szemléletessé teszi a leírtakat, és fűszerként egészíti ki a Tűz & Vér adta cselekményvázat. Ám a könyv meghaladja a sorozatot, hiszen annak első évada a háború kirobbanásáig tart, a folytatásban pedig megannyi véres halálra és harcra számíthatunk. De ez George R. R. Martintól már szinte elvárás. Ritka az olyan karakter A tűz és jég dala univerzumában, aki ágyban, párnák közt távozik az élők sorából. Főleg, ha ennyi sárkány is részt vesz a csatában. Kíváncsian várom, hogyan jelenítik meg mindezt a képernyőn, ám a hírek szerint a forgatás csak idén tavasszal fog elkezdődni.


 

A Tűz & Vér nem egy hétköznapi regény. A stílusa szárazabb, ugyanakkor abszolút élvezhető annak ellenére, hogy krónikáskönyvként a tényekre és a megtörtént eseményekre támaszkodik, illetve az uralkodócsalád életét mutatja be küzdelmeikkel, fájdalmaikkal, örömükkel együtt igyekezve az objektivitás megtartására. Az elbeszélő több forrásra támaszkodik - septonok írásaira és egy Gomba nevű udvaribolond fennmaradt meséire, ki sokszor megfűszerezi a történeteket, ezért fenntartásokkal kell ezeket kezelni. Emiatt annyira eleven és különleges volt ez a fajta leírás, hogy teljesen beszippantott. Doug Wheatlev grafikái pedig még csodálatosabbá tették az olvasmányélményemet. 

Borító:
A Sárkányok háza sorozat megjelenésével újranyomtatták a kötetet is, így megjelent kartonált kiadásban is fekete alapú, filmes borítóval. Ám a mérete (A4) és terjedelme (696 oldal) miatt féltem, hogy a gerince megtörhet az olvasás közben, így én az első kiadással szereztem be, és nem bántam meg. Ahogyan láttam, nem tartalmaz több képet vagy grafikát az utánnyomás. Az enyém keménykötéses könyv védőborítóval, melyet ha leveszek, gyönyörű pirosban pompázik az egész kötet. Megjeleníti a Targaryen ház jelmondatásnak mindkét elemét: lángok emésztenek egy katonai lobogót, melyen az uralkodóház háromfejű sárkánya látható. Igaz, hogy fegyvertartási engedély sem ártana mellé, mert egy igazi önvédelmi eszköz ezzel a súllyal.

Összességében:
A Tűz & Vér egy igazi véres mese a Targaryen-házról és sárkányairól egészen Westeros meghódításától a Sárkányok Tánca névvel illetett testvéri örökösödési háború végéig. Ugyan elfogult vagyok, mert már régóta a Targaryenek a kedvenceim A tűz és jég dala-univerzumában, így igazán beszippantott a család évszázados történelme. George R. R. Martin saját mitológiát alkotott, rejtvényes összefüggésrendszereket dolgozott ki, és minden apró elemnek funkciót tulajdonít. Ennek a közel 700 oldalas könyvnek az összes szava jól át van gondolva, tökéletesen meg van komponálva. Valódi mestermunka.

Oldalszám: 696
Kiadó:
Alexandra

Kedvenc karakter: Daemon Targaryen, Aemond Targaryen, Jaehaerys Targaryen, Alysanne Targaryen
Kedvenc idézeteim:

"Az utolsó férjemet a sárkányommal etettem meg. Ha rám kényszerítettek még egyet, lehet, hogy őt magam falom fel."

*

"Aemon herceg először félénk volt a sárkányok közelében, írja Benifer, ám nem úgy Baelon, aki a Sárkányveremben tett első látogatása alkalmával orrba verte Baleriont. – Ez a kölyök vagy bátor, vagy őrült – jegyezte meg az öreg Savanyú Sam, és ettől a naptól kezdve a Tavasz hercegét Bátor Baelon néven is emlegették."

*

"– A szó elszáll a szélben – jelentette ki tanácsa előtt –, ám a szél képes tüzet szítani. Apám és nagybátyám acéllal és lángokkal harcoltak a szavak ellen, mi azonban szavakkal fogunk, és megakadályozzuk a tűzvészeket."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése